FacebookTwitterLinkedIn

Scriitorii români contemporani s-au convins că fără mediatizare nu există nici ei și nici cărțile lor. Promovarea a devenit elementul principal în vânzarea unei cărți.

VEZI CARE AU FOST CELE MAI VÂNDUTE CĂRȚI ALE DISTRIBUITORILOR ÎN 2015

A trecut vremea când autorul aștepta apariția unei cronici la cartea sa într-o publicație literară. Acum, când mediul online este la putere, rețelele de socializare sunt locurile în care autorii câștigă notorietate și fani, fapt care se răsfrânge direct asupra vânzărilor de carte.

OUTFRONT

O monitorizare a companiei mediaTRUST, în perioada 6 noiembrie – 10 decembrie 2015, interval care s-a suprapus cu pregătirea și desfășurarea târgului de carte Gaudeamus, relevă că promovarea cărților și a scriitorilor se desfășoară cu „turație maximă” în mediul online.

Monitorizarea mediaTRUST arată, printre altele, concentrația forțelor de promovare pe site-uri și Facebook, dar și restrângerea promovării pe print (ziare și reviste).

VEZI CĂRȚILE RECOMANDATE DE DAN C. MIHĂILESCU ÎN 2015

Studiul a luat în calcul numărul de știri, nominalizări, interviuri, referințe, cronici, adnotări pe seama celor mai importanți scriitori români prezenți la Gaudeamus, inclusiv cărțile lor, în online și presa scrisă.

Igor Bergler (foto), autorul romanului „Biblia pierdută”, apărut la Editura RAO, a fost cel mai mediatizat scriitor în perioada analizată, arată monitorizarea mediaTRUST. El a înregistrat cel mai mare număr de referințe pe site-uri și pe Facebook. Campania de marketing a avut un impact major asupra vânzărilor, conducerea editurii RAO declarând în presă că, de la lansare şi până acum, s-au vândut 50.000 de exemplare din „Biblia pierdută”.

VEZI AICI OPINIILE EDITORILOR ȘI DISTRIBUITORILOR DESPRE PIAȚA EDITORIALĂ DIN ROMÂNIA, ÎN ANUL 2015