FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Cum caracterizați piața cărții în anul 2014?

Marin Vidrașcu: În 2014, piața de carte s-a situat între 40 și 60 de milioane de euro în România, față de cea a Ungariei care a atins 200 – 250 de milioane de euro și a Italiei, estimată la 1 miliard de euro.

litera_tabel_romani

Acest lucru se datorează atât faptului că există unele deficiențe pe piața autohtonă, precum distribuția restrânsă, dar și faptului că cititul nu se află încă printre prioritățile românilor, aceștia cheltuind anual pe cărți sub 5 euro pe cap de locuitor.

Partea bună este însă că cititorii români sunt din ce în ce mai bine informați, mai deschiși și mai atenți la ceea ce cumpără. Sunt la curent cu noutățile de pe piața editorială internațională și au mari așteptări din partea editurilor românești, care trebuie să fie mereu alerte și să diversifice oferta.

Ca în orice altă industrie, și în industria cărții tendințele se schimbă foarte repede. De exemplu, oamenii cumpără acum mult mai multă carte de dezvoltare personală sau carte din domenii mult mai variate, de la tricotat sau pescuit la business.

În ceea ce privește relația cu autorii, Litera are un departament dedicat, cel de Copyright, care menține legătura cu autorii români și străini. Ne propunem să ne și întâlnim cu ei cât de des posibil, cu precădere la târgurile de carte din țară și din străinătate.

GALERIE FOTO: Topul celor mai vândute cărți de autori români, în 2014

Forbes: Ce aveți de apreciat și de reproșat rețelelor de distribuție de carte și librarilor?

litera_tabel_straini

Marin Vidrașcu: Rețeaua de distribuție clasică din România trebuie dezvoltată astfel încât piața de carte să se dezvolte. Există numai 260 de librării în toată țara, ceea ce înseamnă că încă mulți români nu au acces la carte. Pentru a rezolva această problemă, Litera a apelat la canale alternative, precum rețeaua proprie de librării. În momentul de față avem deschise 19 minilibrării în centrele comerciale din orașele importante ale țării și o librărie pe Bulevardul Magheru din București. Acestea ne oferă o prezență foarte bună în piață și posibilitatea de a expune portofoliul variat al editurii.

Un alt canal pe care mizăm foarte mult este online-ul. Ușor accesibil, online-ul impulsionează vânzările și aduce o ofertă bogată de carte oriunde se află cititorii.

Forbes: La ce cifră de vânzări estimați piața de carte din România, în 2014? (o estimare)

Marin Vidrașcu: Consider că acest an nu va aduce o creștere substanțială pe piața de carte, de aceea vorbim în continuare de un maxim de 60 de milioane de euro. Pentru a avea date exacte, Litera și-a propus să comande un studiu de piață, astfel încât în următoarele luni vom putea discuta foarte concret pe cifre.

Forbes: Ce măsuri guvernamentale ar putea încuraja creșterea consumului de carte în România?

Marin Vidrașcu: Sunt foarte multe măsuri pe care guvernul le poate lua pentru încurajarea consumului de carte, dar este foarte important să înceapă cu una și să o ducă la bun sfârșit.

calea victoriei

Mă gândesc acum la alocarea de fonduri pentru bibliotecile județene și pentru cele școlare. În momentul de față, în România există aproximativ 2.900 de biblioteci publice, adică 1,4 biblioteci pentru fiecare 10.000 de persoane, ceea ce este o cifră bună în comparație cu media UE.

Însă cheltuielile anuale alocate acestor biblioteci din bugetul public reprezintă mai puțin de 2 euro pe cap de locuitor, adică mult sub nivelul unor țări precum Germania, Franța, Spania și chiar Bulgaria, unde vorbim de sume care ating și 30 de euro pe cap de locuitor.

GALERIE FOTO:Topul celor mai vândute cărți de autori străini, în România

Dacă am avea susținerea necesară, Litera se poate implica într-un proiect prin care să doneze o carte la fiecare altă carte oferită de stat.

Foto: Anatol Vidrașcu (centru), fondatorul Editurii Litera, și fiii săi, Marin (stânga) și Dan Vidrașcu.