FacebookTwitterLinkedIn

La sfârșitul anului trecut, chiar înainte de Crăciun, o știre publicată de agenția de presă Reuters dezmorțea domeniul energiei, unul care a lipsit, în general, din „breaking news”-urile televiziunilor în 2015: CEFC China Energy Company a agreat să achiziționeze 51% din KMG International, grupul care deține în România rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și o amplă rețea de distribuție de carburanți (depozite, benzinării).

Potrivit Reuters, acordul semnat luni, 14 decembrie 2015, este parte a unui pachet de tranzacții în valoare de patru miliarde de dolari în sectoare precum petrol și gaze, telecomunicații și energie nucleară. Astfel, CEFC va prelua controlul a 51% din KMG International, parte a companiei naţionale de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas, potrivit unor surse din interiorul CEFC, citate de agenția de presă.

forbes 119 azamat coperta

Într-o discuție din 2014 cu „Forbes România”, în care a fost întrebat dacă oficialii KazMunayGas s-au gândit vreodată, de-a lungul ultimilor șapte ani, să renunțe la rafinăria Petromidia, răspunsul lui Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al Grupului care încă se numea Rompetrol, era unul diplomat: „Decizia de investiție în rafinărie este pe termen lung. KazMunayGas a analizat mai mulți factori: apropierea de Kazahstan este unul dintre ei, iar România este aproape, pentru că între noi se află doar Marea Neagră; un alt factor este posibilitatea pieței locale de a crește și România iar se califică; accesul direct la rafinărie, fără terți, a fost un alt atu”. În afară de rafinăria Petromidia, cea mai mare (cu o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone anual) și mai modernă din România după finalizarea investițiilor de circa 1,6 miliarde de dolari din 2007 și până în prezent, printre activele-cheie ale KMG International se numără și o rețea de benzinării situate în Europa, în țări precum România, Bulgaria, Georgia, Moldova.

Legat de posibila tranzacție KazMunayGas – CEFC, reprezentanții companiei kazahe spun că este vorba despre încheierea unui memorandum de înțelegere între unicul acționar KMG și CEFC pentru crearea si dezvoltarea la nivel internaţional a unui parteneriat strategic in sectorul de petrol si gaze. Prin intermediul acestuia, sunt stabilite cadrul general şi direcțiile de parteneriat, iar discuţiile pot conduce la încheierea unei tranzacții sau nu.

16 pentru 2016

VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016

Activele și operațiunile deținute și derulate de KMG International în Europa și în regiunea Mării Negre ar putea sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMG și ale subsidiarelor sale din afara Kazahstanului, cât și extinderea la nivel internațional a activităților și operațiunilor de profil derulate de compania CEFC. Și pentru că am menționat cuvântul „memorandum”, trebuie spus că un alt motiv pentru care Rompetrol/KMG International intră în categoria „actori care trebuie urmăriți în 2016 pentru a ne da seama de mersul economiei” este evoluţia înțelegerii dintre kazahi și statul român. La finele anului trecut, compania a anunțat că își menține angajamentele asumate, inclusiv realizarea unui fond de investiții cu o capitalizare inițială de 150 de milioane de dolari și un nivel total al activelor de până la un milliard de dolari, în funcție de condițiile de piață în perioada investițională de 7 ani, precum și participarea cu o ofertă de 200 de milioane de dolari la privatizarea în prima jumătate a acestui an a 26,7% din acțiunile deținute de statul român în cadrul Rompetrol Rafinare.

Prețul petrolului, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani

Nu în ultimul rând, este de așteptat continuarea de către grup a programului de extindere a rețelei de distribuție carburanți în regiunea Mării Negre, dar și de finalizare a transferului de benzinării Rompetrol din administrarea companiei în cea a dealerilor, adică din așa numitul sistem COCO (deținut și operat de compania Rompetrol Downstream) în sistemul CODO (deținut de companie, dar operat de dealeri).

„Visul lui Patriciu” ajunge la chinezi

KazMunayGas a intrat în acționariatul Rompetrol în 2007, când Dinu Patriciu a vândut către kazahi 75% din grupul Rompetrol, pe care-l extinsese la nivel european, prin achiziția companiei Dyneff, prin dezvoltarea rețelei de benzinării și prin alte investiții, într-o tranzacție record de peste 1,6 miliarde de dolari. Ulterior, în 2009, Dinu Patriciu a vândut și restul de 25% din grup către compania de stat din Kazahstan.