FacebookTwitterLinkedIn
  • 2009

Octombrie – Noul Guvern al lui Giorgios Papandreou ridică previziunea de deficit public a țării pentru 2009.

Decembrie – Uniunea Europeană trage semnalul de alarmă privind starea finanțelor publice ale Greciei, agențiile de rating reduc nota datoriei sale suverane.

  • 2010

Ianuarie – Martie – Guvernul anunță încă două runde de măsuri dure de austeritate și se confruntă cu proteste în masă și greve.

Aprilie – Grecia, cu o datorie de 350 de miliarde de euro, hotărăște să ceară ajutor internațional..

Mai – A treia grevă generală și manifestații violente, UE si Fondul Monetar Internațional acordă un plan de împrumut de 110 miliarde de euro guvernului de la Atena, care adoptă un plan de austeritate.

Grecia14
  • 2011

Iunie – Zeci de mii de protestatari mărșăluiesc în fața parlamentului, opunându-se eforturilor guvernului de a aproba noi legi de austeritate.

Iulie – Liderii UE acceptă să majoreze programul de salvare pentru a ajuta Grecia să treacă peste criza financiară prin direcționarea a 109 miliarde de euro prin intermediul Fondului European de stabilitate financiară. Toate cele trei agenții principale de rating de credit au redus ratingul Greciei la un nivel asociat unui risc substanțial de default.acorda un al doilea plan de ajutor in valoare de 159 de miliarde de euro si prevede consolidarea Fondului european de stabilitate financiara (FESF), infiintat in mai 2010.

Septembrie – Creditorii Greciei (UE, FMI și BCE)  își suspendă misiunea la Atena.

Octombrie – Noua lege de austeritate pe fondul unei greve generale si a unor manifestatii violente soldate cu un mort. Acord la Bruxelles al celor 17 membri ai zonei euro asupra consolidării Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), recapitalizării băncilor şi ştergerii a 50% din datoria Greciei faţă de bănci. Giorgios Papandreou decide să supună planul european unui referendum.

VEZI GALERIA FOTO AICI

Noiembrie – Liderii europeni suspendă ajutorul financiar și somează Atena să se pronunțe în afara unui referendum asupra rămânerii sale în zona euro. Urmează apoi un Summit G20 la Cannes (Franța) pe fondul zvonurilor privind demisia Guvernului grec. Premierul socialist Giorgios Papandreu demisionează. Lucas Papademos, un fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, devine premier

papandreou
  • 2012

Februarie –  Grecia obţine un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro din partea Zonei Euro şi ştergerea unor datorii în valoare de 107 miliarde de euro, astfel evită falimentul şi ieşirea din cadrul Uniunii Monetare. Atena este supusă unei austerităţi stricte, pe fondul unor proteste violente.

Martie – Grecia ajunge la un acord „schimb datorie” cu creditorii săi din sectorul privat, care îi  permite  să reducă la jumătate datoria.

Mai – Alegeri legislative anticipate se transformă într-un vot de sancţionare a austerităţii şi partidelor tradiţionale. Partidul neonazist Zori Aurii apare pe scena politică. În lipsa unui acord asupra unui Guvern, sunt organizate noi alegeri în iunie, câştigate de către partidul conservator Noua Democraţie (ND). Antonis Samaras devine premier.

Septembrie – Cele două centrale sindicale din Grecia au făcut apel la grevă general din cauza noilor măsuri de reducere a cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro pregătite de Guvern

Octombrie – Parlamentul aprobă un plan de austeritate de 13 miliarde şi jumătate de euro pentru a primi primele tranşe din ajutorul financiar agreat cu Uniunea Europeană şi FMI. Pachetul, al patrulea în trei ani, include majorări de taxe şi reducerea pensiilor.

Grecia
  • 2013

Ianuarie – Rata şomajului ajunge la 26,8% – cea mai mare din Europa.

Aprilie – Șomajul în rândul tinerilor urcă la aproape 60%.

Iunie – Guvernul grec a anunţat şi a pus imediat în aplicare măsura de închidere a canalelor televiziunii publice ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaţionali. La scurt timp după anunţul Guvernului, mii de persoane s-au îndreptat spre clădirea principală a ERT la periferia de nord a Atenei, pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de televiziunea publică. Aproximativ 500 de persoane s-au reunit în faţa clădirii ERT din Salonic, în nordul Greciei. Sindicatul jurnaliştilor, Poesy, a făcut apel la o grevă imediată de susţinere în mediul privat. “Guvernul este hotărât să sacrifice televiziunea publică şi radioul” pentru a-şi mulţumi creditorii, a deplâns sindicatul.

August – Noua televiziune de stat din Grecia a început să difuzeze iar programe de ştiri în direct. Şi aceasta la mai bine de două luni după ce guvernul de la Atena a a închis, pe neaşteptate, radioteleviziunea publică ERT, pentru a face economii la buget. Noul post, numit EDT, transmite dintr-un studiou privat, pe frecvenţa fostei radioteleviziuni publice.

Septembrie – Poliţia greacă antiteroristă i-a arestat pe liderul şi deputatul partidului neonazist Zori Aurii Nikos Michaloliakos şi pe alţi trei deputaţi ai partidului, în cadrul unei operaţiuni la nivel naţional împotriva acestei mişcări suspectate că este o „organizaţie criminală”.

Decembrie – Parlamentul votează bugetul pe 2014 care prevede întoarcerea la creşterea economică după şase ani de recesiune.

Grecia5
  • 2014

Februarie – Şomajul atinge în Grecia un nou nivel record, mai exact 28%.

Martie – Parlamentul grec a adoptat o lege care conține o serie de măsuri controversate, vot ce va permite Atenei să primească din partea finanțatorilor o nouă tranșă din programul de ajutor.

Aprilie – Zona euro anunţă că va acorda Greciei încă opt miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară. Grecia obţine aproape patru miliarde de dolari prin vânzarea primei emisiuni de obligaţiuni guvernamentale în decursul a patru ani. Agenţia de evaluare financiară Moody’s atribuie Greciei un rating ‘Caa3’, cu nouă trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii, în timp ce Standard and Poor’s şi Fitch atribuie Greciei un calificativ ‘B minus’, cu şase trepte sub nivelul investment grade.

Mai – Alegeri parlamentare în Grecia. Partidul de stânga Syriza se află pe primul loc la Atena şi în regiunea capitalei, în urma alegerilor locale.

Decembrie – Eșecul Parlamentului de a alege un nou președinte declanșează o criză politică și solicită alegeri anticipate.

Grecia20
  • 2015

Ianuarie – Formaţiunea de extremă-stânga Syriza se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,73%, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie. Alexis Tsipras devine premier după câştigarea alegerilor parlamentare şi formează o coaliţie cu partidul Grecilor Independenţi.

Februarie – Guvernul negociază prelungirea cu patru luni a pachetului de ajutor financiar în schimbul renunţării la măsurile antiausteritate şi adoptarea unui program de reformă aprobat de zona euro.

Iunie – Banca Centrală Europeană a decis să menţină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA. Băncile din Grecia rămân închise pentru o perioadă care nu a fost menţionată, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Greciei

Iulie – Grecia devine prima țară dezvoltată care ratează o plată către Fondul Monetar Internațional, după ce a amândat-o deja o dată.

Grecia4

CITEȘTE ȘI:

Turcia se arată dispusă să ajute Grecia

Cinci decizii cheie care vor decide soarta Greciei

Agențiile de turism din România despre criza din Grecia: Mergeți fără probleme!

Ianis Varoufakis: Grecia nu va achita datoria de 1,6 mld euro

Bloomberg: Grecilor le-ar putea scădea puterea de cumpărare cu 40% dacă vor trece la drahmă

MAE: Cetățenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi

Grecia va organiza un referendum pe 5 iulie

Scurtă radiografie: Grecia, la un pas de falimentul oficial

Alexis Tsipras ia în considerare oferta de ultim moment a creditorilor internaționali