FacebookTwitterLinkedIn

Irina Becher, Creative Director & Business Development Procter&Gamble, Leo Burnett Group

Forbes: Ați avut clienți, în ultimul an, care v-au solicitat creație pentru machete publicitare exclusiv pentru print? Sunt mai mulți sau mai puțini decât, să zicem, în urmă cu trei ani?

Irina Becher: Comunicarea este din ce în ce mai mult despre idei și tot mai puțin despre suporturi obligatorii de comunicare. Nu mai avem de mult de făcut un spot, o machetă de presă sau un site. Din fericire, am ajuns în punctul în care gândim campaniile și comunicarea pe care o generăm pentru clienții noștri pornind de la nevoia de comunicare, pe care încercăm s-o conectăm cu nevoile și comportamentul oamenilor către care comunicăm.

Așa ajungem la gândul mare, la idee și apoi alegem suporturile de comunicare potrivite pentru ca ea să fie adusă la viață. De aceea, primim tot mai rar cereri directe de genul „ne trebuie o machetă de print”.

Uneori, printul s-a regăsit printre punctele de contact importante pentru a duce mesajul către consumatori. Acest lucru depinde foarte mult de publicul- țintă al publicației, de specificul ei, de conținutul editorial care poate susține și amplifica o idee, un mesaj.

În ultima vreme, însă, declinul publicațiilor printate a sărăcit acest suport de varietatea publicurilor și a tematicilor, astfel încât și folosirea comunicării în presă a devenit nișată. Cumva, cererea pentru comunicarea în acest mediu nu poate depăși trend-ul descendent al publicațiilor tipărite.

Forbes: Pe fondul dezvoltării rapide a comunicării digitale, considerați că reclama în print, în România, este o istorie care nu mai interesează pe nimeni?

Irina Becher: În lumea comunicării de astăzi, „content is king”. Nu mai comunicăm acum așa cum comunicam acum trei ani. Nici măcar cum comunicăm în urmă cu câteva luni.

Valoarea conținutului crește pe zi ce trece, oamenii nu mai sunt pasivi receptori ai comunicării, ci sunt participanti activi la ea. „Reclama în print” se schimbă și ea. Machetele clasice, rupte de context, își pierd eficiența. Comunicarea în print, însă, poate să aibă viitor. Există branduri care în ziua de astăzi își creează propriile publicații, pe care oamenii și le doresc și le caută.

Câtă vreme publicațiile înțeleg nevoia de „content” și de alimentare a diverselor interese, asumat și cu valoare adăugata, câtă vreme se mențin receptive la trend-uri și la nevoile oamenilor cărora li se adresează, comunicarea în print nu va muri. Însă, probabil, va lua alte forme. Din ce în ce mai mult, „reclama” se face în conținut, în proiecte editoriale și nu în spații speciale, separate, izolate de context.

Vezi și opinia lui Costin Milu (DDB România).