
În lumea artei europene și a marilor filantropi, numele Gulbenkian are o rezonanță comparabilă cu a lui Rothschild sau Tate. Calouste Gulbenkian a fost un multimilionar armean care a făcut avere în zori epocii petrolului. Născut în 1869, la Constantinopol, Gulbenkian a studiat inginerie petrolieră la King’s College în Londra și mai apoi a jucat un rol major în procesul de convingere a țărilor din Orientul Mijlociu să accepte ca resursele lor petroliere să fie exploatate de Occident.
Avid colecționar de artă, armeanul a adunat peste 6.000 de obiecte de artă care acum sunt expuse în muzeul care îi poartă numele, situat în Lisabona.
Angela Gulbenkian, soția unuia dintre descendenții celebrei familii armene, a profitat de reputația și influența de care se bucură numele Gulbenkian în lumea artei pentru a vinde cu milioane de dolari opere de artă care nu-i aparțineau și asupra cărora nu avea drept de comercializare. Născută la Munchen în 1982, Angela Gulbenkian s-a măritat la Londra cu impresarul sportiv Duarte Gulbenkian, și s-a folosit de numele căpătat prin căsătorie pentru a înființa un birou de consultanță în artă.
Dealerul de artă Mathieu Ticolat a acuzat-o pe Angela Gulbenkian că l-ar fi păgubit de 1,4 milioane de dolari, sumă plătită pentru o operă de artă care nu i-a fost livrată. Acum trei ani, Angela Gulbenkian i-a spus lui Ticolat că ar putea să-i vândă o creație a artistei japoneze Yayoi Kusama, care i-ar fi aparținut unui prieten. Opera în cauză este unul dintre celebrii dovleci uriași cu buline ai japonezei – Yellow Pumpkin, realizat în 2012 din fibră de sticlă și plastic ranforsat, și cântărind peste 80 de kilograme. Cum Kusama este unul dintre cei mai bine vânduți artiști contemporani, Ticolat a fost imediat de acord să plătească 1,4 milioane de dolari pentru dovleacul uriaș. Banii au fost virați în aprilie 2017, dar dovleacul nu a mai ajuns nici până astăzi la noul proprietar, în Hong Kong.
Între timp, Angela Gulbenkian le-a trimis o parte din bani soțului și mamei sale și a călătorit intens: a văzut Lugano, Sardinia, Lisabona, Veneția, Ibiza și insulele grecești. „În vara lui 2017, a cheltuit 10.500 de dolari pe un avion privat, 3.920 de dolari la Hotel Café Royal din Londra, 17.000 de dolari la Harrods și 2.610 dolari la Agent Provocateur. Tânăra a mai făcut câteva opriri la Rolex, Gucci și Christian Louboutin”, scrie revista Town and Country.
Disperat, Ticolat l-a angajat pe avocatul Chris Marinello, fondatorul Art Recovery International și cunoscut ca Sherlock Holmes-ul lumii artei. Acesta a depus plângere împotriva Angelei Gulbenkian în 2018, la Londra, încercând să recupereze banii care, cel mai probabil, fuseseră deja cheltuiți. Cum Angela i-a trimis mamei ei, la Munchen, aproape 300.000 de dolari, Ticolat și Marinello au deschis o acțiune civilă și în Germania.
Apoi detectivul a început să primească telefoane de la alte victime: designeri, galerii de artă – până și maseuza Angelei s-a plâns că a împrumutat-o pe aceasta cu 65.000 de dolari pe care nu i-a mai văzut.
În februarie 2019 fraudele Angelei Gulbenkian deveniseră deja de notorietate și, cu toate acestea, dealerul britanic de artă James Ashcroft a cumpărat de la ea un tablou de Andy Warhol, Queen Elizabeth II, cu 150.000 de dolari. Peste câteva săptămâni, Ashcroft a vândut tabloul mai departe. Curând după aceea, adevăratul proprietar l-a informat pe Ashcroft că tabloul a fost vândut fără acordul lui, astfel că dealerul a trebuit să-l despăgubească.
În 2019 a fost emis un mandat de arestare în Marea Britanie pe numele Angelei Gulbenkian, însă aceasta fugise în Germania și între cele două țări nu există tratat de extrădare. A fost prinsă în iunie 2020, de autoritățile portugheze, la Lisabona.
Cum deocamdată speranțele de a fi recuperate cele 1,4 milioane de dolari sunt mai mult decât palide, dl Ticolat rămâne și cu banii luați și fără dovleac.
Foto profimediaimages.ro, Phillips