FacebookTwitterLinkedIn

Pe piața hotelieră locală se vor lansa încă 20 de proiecte hoteliere importante până la finalul lui 2023, conform unui raport publicat de Crosspoint Real Estate. Însă gradul de ocupare hotelieră este încă sub nivelurile pre-pandemie.

Anul trecut, turismul intern a cunoscut o îmbunătățire vizibilă, în mod special, în timpul verii, iar 2022 se conturează a fi similar cu anul precedent, cu o rată medie de ocupare de 23,7% în primele 6 luni ale anului, arată Crosspoint Real Estate.

“Două tendințe importante și oarecum divergente au apărut pe piața hotelieră în acest an. În primul rând, conflictul Rusia-Ucraina a provocat un aflux de refugiați în țările vecine, ceea ce a dus la o creștere rapidă a ratei de ocupare a hotelurilor în întreaga ECE, în special în Polonia și România. Această creștere a fost, însă, contrabalansată de scăderea turismului intern, o consecință a ridicării restricțiilor internaționale de călătorie. Astfel, gradul de ocupare, deși mai mare decât cel înregistrat în 2020-2021, a rămas sub nivelurile pre-pandemie.”, explică Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate. 

Din datele de piață disponibile în prezent, aproximativ 20 de proiecte mari de hoteluri urmează să fie livrate, la nivel național, până la sfârșitul anului 2023. După cum declara pentru Forbes și Sabina Bartyzel, Senior Vice President al Operațiunilor Accor pentru Europa de Est, operatorul hotelier Accor are planuri importante de expansiune regională, anul acesta fiind programate pentru deschidere 20 de hoteluri noi în zona Europei de Est, dintre care 10 au fost deja inaugurate. 

Dublu în doi ani

Printre hotelurile care se vor deschide în București se numără Athenee Palace Hilton, în renovare, la fel și Grand Hotel du Boulevard, a cărui inaugurare este programată pentru anul viitor. Tot anul viitor, Niro Investment Group, urmează sa deschidă primul hotel sub brandul Swissôtel, situat în zona Expoziției. Tot parte din familia Accor se află și Novotel Living, un aparthotel programat să își deschidă porțile în 2023, la fel și ibis Styles Bucharest Airport, din Otopeni. 

La nivel național, viitorul apropiat va nota extinderi ale unor branduri existente, precum Mercure în Sibiu, Brașov și Porțile de Fier, Radisson în Cluj-Napoca sau Ramada în Slatina.

În ceea ce privește investițiile, hotelierii s-au concentrat pe proiectele mici care au nevoie de renovări. “Acest interes sporit al investitorilor a condus la o pondere puțin mai mare a sectorului hotelier în volumele totale de investiții pentru 2021 și S1 2022”, susține Timofte. 

Potrivit acesteia, printre tendințele de pe piața hotelieră se numără creșterea inflației și întreruperile lanțurilor de aprovizionare, ca urmare a războiului din Ucraina, care vor duce la costuri operaționale mai mari. În plus, lipsa forței de muncă va pune și mai multă presiune asupra proprietarilor de hoteluri. Potrivit INS, în industria ospitalității erau 223.600 de angajați în ianuarie 2020. Se estimează că acest număr a scăzut până la 163.000 în ianuarie 2022.

Ilinca Timofte mai crede că unii proprietari de hoteluri vor alege reconversia activelor hoteliere pe care le dețin, ca urmare a creșterii costurilor operaționale. În schimb, relaxarea restricțiilor legate de pandemie a dus la o reapariție a cererii pentru evenimente sociale. Nu în ultimul rând, pandemia a oferit o oportunitate unor proprietari de hoteluri de a-și renova și moderniza proprietățile, fără presiunea de a renunța la veniturile garantate de o perioadă fără restricții, afirmă autorii studiului.