
Este știut faptul că atingerea și păstrarea unui nivel ridicat de performanță în domeniul unor afaceri care au ca obiect transportul de mărfuri sau de pasageri, ori alte activități din domeniul logistic sau chiar al vânzărilor la nivel de regiuni geografice sunt elementele cheie pentru profitabilitatea firmelor din aceste domenii de activitate.
Concurența acerbă dar și problemele care pot fi generate de ieșirile necontrolate de capital de rulaj cauzate de diverse cursuri de acțiune, de la furtul de combustibil din vehicule și până la alegerea unor rute de transport neoptimizate pot scoate destul de rapid din piață firmele care administrează flote de vehicule.
Iată câteva căi de acțiune pe care managerii acestor firme le pot adopta pentru a păstra un grad ridicat de profitabilitate și o fluiditate optimă a proceselor
- Monitorizarea permanentă și detaliată a flotei
Nu doar furtul de combustibil sau șoferii ineficienți sunt problemele care pot apărea în procesul de management al unei afaceri cu o flotă de vehicule. Consumul prea ridicat de motorină sau de benzină, nerespectarea intervalelor recomandate de întreținere tehnică, evidențele incorecte ale kilometrilor parcurși în anumite intervale de timp sunt tot atâtea ”dureri de cap” pe care le pot avea managerii firmelor. Soluția în acest caz este trecerea la monitorizarea permanentă și detaliată a vehiculelor angrenate în producție prin intermediul unui soft de management al flotei auto care va oferi o oglindă exactă a situației fiecărei unități de transport și va permite luarea măsurilor punctuale ce se impun pentru optimizarea activității.
- Planificarea atentă a rutelor de transport
Mai ales în cazul firmelor de transport marfă sau de distribuție există posibilitatea apariției unor trasee repetitive pe care vehiculele circulă la intervale mai mult sau mai puțin regulate de timp. Studierea atentă a acestor rute, împreună cu șoferii implicați, și alegerea unor alternative care pot conduce la o reducere de timp și de consum de combustibil sunt unele dintre căile importante pentru eficientizarea managementului flotei. Desigur, în cazul flotelor compuse din vehicule numeroase, este mai eficientă recurgerea la soluții software dedicate pentru optimizare.
- Instruirea permanentă a conducătorilor auto
Un conducător auto bine instruit și care respectă întocmai cele mai bune practici recomandate aderând astfel la politica generală a firmei este un câștig al companiei pe termen lung. De aceea, investiția în training-uri specifice pentru antrenarea șoferilor și a personalului auxiliar (de exemplu, dispecerii) în vederea alegerii și respectării celor mai bune variante de desfășurare a activității este recomandată întotdeauna dacă se dorește obținerea unui grad înalt de eficiență a firmei.
- Urmărirea și îmbunătățirea parametrilor de cost pentru întreținerea și funcționarea vehiculelor
Adoptarea unor strategii de cost privind întreținerea vehiculelor este crucială pentru eficiența unei flote auto. În acest sens, negocierile cu furnizorii de carburanți, piese de schimb și reparații auto sunt punctele nevralgice care vor trebui rezolvate în cel mai bun mod posibil de către managementul firmelor. Obținerea unor tarife preferențiale și a unor timpi de livrare optimi în acest sens sunt elemente cheie pentru cucerirea și păstrarea unui avantaj competitiv în piață.
Așadar, managementul flotei înseamnă ceva mai mult decât operarea vehiculelor. Coordonarea optimă și fluidă între conducere, șoferi, dispeceri și departamentele tehnice și de aprovizionare pot reduce substanțial costurile operaționale cu un rezultat care nu poate fi decât benefic pentru profitabilitate.
Sursa foto: Pixabay.com