FacebookTwitterLinkedIn

Totuși, chiar și cel mai bun orator poate avea un prezentare eșuată atunci când nu ține cont de câteva reguli esențiale. Rolul lor nu este doar de a capta interesul audienței, ci și pentru a te asigura că oamenii te pot urmări cu lejeritate, că înțeleg ce spui și pot reține esențialul din prezentarea ta. De aceea, iată ce ar trebui să știi legat de greșelile pe care le poți comite fără să îți dai seama și cum le poți evita:

Nu te grăbi

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când susții o prezentare este să te grăbești să ajungi la final sau la concluzii. De teamă că nu vor reuși să mențină atenția publicului, unii oratori aleg să vorbească mai rapid sau să sară peste unele părți ale discursului la primul semn că oamenii își pierd interesul.

Atunci când stai de vorbă cu prietenii sau cu un grup restrâns de persoane, te vei putea face înțeles chiar dacă vorbești mai rapid. Totuși, într-o sală plină de oameni, problemele cu ecoul, cu sistemul de sunet sau prezența unor persoane care nu vorbesc aceeași limbă înseamnă că va trebui să îți adaptezi viteza de vorbire. Pentru a te asigura că te încadrezi în timp, împarte-ți discursul și pune un marker de timp pentru fiecare parte. Astfel, vei ști unde ar trebui să ajungi în primele 5, 10, 20 de minute și vei putea să ții mai ușor pasul, fără să fii nevoit să vorbești mai rapid.

Nu-ți susține prezentarea pe un ecran mic

Dacă atunci când ai de susținut o prezentare în fața șefului ori a colegilor de la birou este suficient să te înarmezi cu un laptop sau un whiteboard, în fața unui public mare va trebui să te asiguri că prezentarea ta este vizibilă pentru toată lumea. Îți dorești ca oamenii să asculte ceea ce spui, nu să se chinuie să citească scrisul de pe un panou prea mic.

În schimb, asigură-te că ai la dispoziție un videoproiector cu ajutorul căruia să îți poți pune prezentarea pe o suprafață suficient de mare, care să fie vizibilă pentru toată sala. Ajustează luminozitatea și poziția acestuia mergând prin colțurile încăperii. Astfel, vei avea o imagine de ansamblu asupra modului în care vor vedea prezentarea persoanele care stau în spatele sălii sau pe margine.  

Nu începe prin a-ți cere scuze

Aceasta este o greșeală pe care o comit în special persoanele care nu au experiență în a ține discursuri în fața unei audiențe mai mari sau cele care nu se simt confortabil în fața publicului. Atunci când începi prin a-ți cere scuze pentru că nu ești obișnuit să te adresezi unui grup atât de mare, nu faci decât să îi atenționezi pe oameni că nu te simți în largul tău și le vei crea și lor un sentiment similar. În schimb, începe-ți discursul într-o notă pozitivă. Chiar dacă ai emoții și se simte din modul în care îți tremură glasul, pe măsură ce vorbești vei observa că te vei simți din ce în ce mai confortabil și stăpân pe situație.

Pentru a te controla mai bine la începutul prezentării, poți începe prin a le spune oamenilor de ce te bucuri să fii acolo și le poți face un sumar cu lucrurile pe care urmează să le afle de la tine. Astfel, le vei capta atenția încă de la bun început și vei scăpa de grija că publicul nu va fi atent la ceea ce spui.

Nu urma un scenariu bătut în cuie

Tentația de a-ți face un discurs și de a-l recita ca pe o poezie, indiferent de reacția publicului, poate fi mare, mai ales pentru cei care au emoții. În schimb, asigură-te că lași loc pentru improvizație, dar și pentru interacțiunea cu publicul. Îți poți pregăti câteva întrebări care să le dea de gândit celor din audiență sau care să încurajeze dialogul. Le poți folosi atunci când simți că oamenii nu mai urmăresc ceea ce spui. Cei care vin să te audă vorbind vor mai mult decât un discurs monoton și se așteaptă la o reprezentație, la un discurs interactiv, în care să nu simtă că doar fac parte din decor.

Folosește-te de narațiune și povești

Cele mai bune prezentări sunt acelea care nu conțin doar un discurs bazat pe fapte și date, ci acelea care creează niște povești cu tâlc pornind de la datele pe care le prezintă. Oamenii ascultă cu mai mult interes o poveste al căror final sunt curioși să îl afle. Drept urmare, dacă îți construiești discursul pornind de la o întâmplare sau o problemă și povestești apoi care a fost deznodământul exemplificând cu cifrele și datele pe care le ai la dispoziție, vei vedea că este mult mai simplu să menții atenția publicului.