FacebookTwitterLinkedIn

De când călătorim „în trei“, am încercat toate mijloacele de transport, de la mașină la tren, vapor sau avion… Am ajuns în douăzeci de țări de pe trei continente, am zburat cu avionul de peste patruzeci de ori și ne-am înregistrat propriul record de „cel mai lung zbor“, care a atins cincisprezece ore, din Italia până în Chile.

Tocmai se împlinesc doi ani de când piticul nostru, Albert, a venit pe lume. Tot cam pe atunci a prins viață și proiectul nostru de suflet, www.parințicalatori.ro. L-am creat și l-am crescut în trei, mai întâi din dragoste pentru călătorii, iar mai apoi pentru că ne-am dat seama cât de mult îl ajută pe copilul nostru să se dezvolte, să învețe și să cunoască lumea în care trăiește. Nu întotdeauna ne-a fost ușor, dar din fiecare experiență am învățat câte ceva și, de la o plecare la alta, adunăm tot mai multe informații care să ne facă drumurile mai ușoare.

Zborul cu avionul

Știm că, de multe, ori planurile de călătorie în familie se blochează când vine vorba de zborul împreună cu copiii. Teama de necunoscut, gândul că cei mici ar putea plânge pe drum sau jena față de alți pasageri îi fac pe unii părinți să renunțe la planurile lor și să rămână acasă. Noi credem însă că un zbor liniștit începe încă dinainte de a urca în avion. E important ca cei mici să fie pregătiți pentru ceea ce urmează, astfel încât timpul să treacă mai ușor pentru toată lumea. Din acest motiv, e bine să le povestim copiilor despre zbor, despre avion, aeroport și timpul petrecut în aer; chiar dacă par prea mici să înțeleagă, mintea lor înregistrează orice informație nouă și face conexiuni cu experiențele proprii, la momentul potrivit.

În al doilea rând, cel mai simplu e dacă zborul are loc pe parcursul programului de somn. În plus, compania aeriană le poate oferi bebelușilor un landou cu fixare în perete și locuri preferențiale pentru părinți, în cazul zborurilor pe distanțe lungi.

Mai apoi, e important ca gentuța copiilor să includă atât necesarul de igienă, de la șervețele la prosop, scutece sau păturică, cât și jocuri și activități de petrecere a timpului până la destinație. Dintre acestea din urmă, cele mai atractive în cazul nostru s-au dovedit cărțile cu stickere, cărțile de colorat, jocurile de construit și puzzle-urile cu piese mari, un portofel plin cu carduri de orice fel, o jucărie nouă și revista companiei aeriene din buzunarul scaunului.

Mai adăugăm în bagaj câteva snacks-uri potrivite pentru copii, fructele preferate, acadele pentru decolare și aterizare (sau suzeta pentru bebeluși), o sticluță cu apă și medicamente în caz de urgență și pregătirile pentru zbor sunt gata.

Bagajul

Când vine vorba de împachetat, prima tendință e să luăm casa cu totul când plecăm cu cei mici în vacanță. Totul pare necesar, cu greu putem face o selecție. Din plecările noastre am învățat însă că singurele lucruri absolut obligatoriu de pus în bagaj sunt actele de călătorie, camera foto, telefonul cu încărcător, banii și asigurarea de călătorie. Nu uităm acasă nici trusa medicală, personalizată în urma discuției cu doctorul pediatru, căruciorul și marsupiul, foarte utile la drumuri lungi.

În ceea ce privește restul bagajelor, le adaptăm în funcție de vremea ce ne așteaptă la destinație și, atunci când lucrurile par să nu mai încapă, apelăm la sacii în vid pentru comprimarea spațiului. Ținem cont însă și de condițiile de cazare și de beneficiile ce ne vor fi puse la dispoziție – de la prosoape la produse de baie, uscător de păr sau mașină de spălat – ca să nu luăm cu noi lucruri de care nu avem nevoie.

Cazarea

Și dacă tot am amintit de cazare, sunt și aici câteva detalii de care trebuie să ținem cont când mergem cu copiii într-o destinație nouă. Indiferent dacă preferați hotelurile sau apartamentele în regim hotelier, important e ca rezervarea să fie făcută înainte de a pleca în concediu, utilizând o sursă sigură de informare.

De asemenea, contează destul de mult ca spațiul închiriat să fie deja disponibil când ajungem la destinație, pentru a ne elibera cât mai repede de povara bagajelor și pentru odihnă. În caz contrar, timpul de așteptare suplimentar va alimenta oboseala și iritarea noastră și a copiilor deopotrivă, iar vacanța are toate șansele să înceapă cu stângul. Și condițiile de cazare sunt importante:  dotările puse la dispoziție – de la bucătăria utilată la baia cu cadă, mașina de spălat, camera separată pentru copil și accesul facil cu căruciorul în incinta cazării – mai apoi poziția centrală sau proximitatea față de mijloacele de transport în comun și, nu în ultimul rând, recenziile oferite de alți vizitatori care au ajuns acolo înaintea noastră.

Documentarea

E normal să îți dedici mai mult timp informării când e vorba de o călătorie cu copiii. Planurile nu mai pot fi făcute din mers, nu e timp destul pentru asta; pot fi doar readaptate pe parcurs. De aceea, e important să nu setăm așteptări prea mari și să nu ne facem planuri prea încărcate, deoarece acestea pot fi în pericol de anulare.

În general, noi apelăm la surse acreditate de informare on-line, site-uri cunoscute și bloguri de turism, atât românești, cât și internaționale. Principalele aspecte pe care le avem în vedere înainte de  plecare sunt condițiile de cazare, eventualele avertizări ale Ministerului Afacerilor Externe cu privire la destinația aleasă, potențialele riscuri ale zonei, condițiile meteorologice și obiceiurile localnicilor.

În ceea ce privește locurile de vizitat, încercăm să îmbinăm obiectivele pentru copii cu cele pe placul celor mari, astfel încât niciunul dintre noi să nu se plictisească. Dacă într-o zi am ales să vizităm un muzeu sau o cramă de vinuri, a doua zi am mers într-un parc de distracții pentru copii, la zoo sau la un loc de joacă.

Mâncarea la destinație

Un copil poate deveni ușor sensibil la orice schimbare alimentară, de aceea e nevoie de o informare prealabilă oricărei plecări, pentru a nu fi luați prin surprindere odată ajunși la destinație.

În general, pregătirile diferă în funcție de zona în care mergi, țările europene fiind mult mai sigure din punct de vedere alimentar față de cele din zona asiatică, de exemplu, unde condimentele predominant picante fac ca mâncarea să fie greu de adaptat pentru meniul celor mici.

Dacă vorbim de începutul diversificării, soluția cea mai sigură ar fi borcănelele pregătite în casă, sterilizate și puse în bagaj ca soluție de rezervă. Când nici timpul, nici spațiul în bagaj nu ne permite însă, căutăm cazare cu bucătărie proprie ca să pregătim meniurile piticului, iar acolo unde e posibil comandăm feluri de mâncare potrivită pentru copii de la restaurantele unde stăm și noi la masă.

Bugetul

E de la sine înțeles că necesarul financiar se modifică substanțial atunci când pleci în vacanță împreună cu copiii. Și cum succesul unei excursii stă într-o organizare riguroasă, calcularea și aproximarea bugetului este o etapă obligatorie a pregătirilor dinainte de plecare.

Totul pornește de la o documentare riguroasă despre locul unde urmează să ajungem, de la moneda locală la metodele de plată disponibile, costurile vieții de zi cu zi, intrările la obiectivele pe care le avem în vedere și specificul locului de vizitat. În funcție de aceste aspecte, ne stabilim un plafon zilnic de cheltuieli în care încercăm să ne încadrăm pe parcursul vacanței și folosim un tracker de buget ca să evităm derapajele de la planul inițial.

Nu în ultimul rând, luăm cu noi de fiecare dată un supliment de avarie la bugetul planificat, care să fie disponibil în cazul în care apar cheltuieli neprevăzute. Călătoriile vin la pachet cu riscuri, mai mari sau mai mici, și este bine să știm să le facem față, mai ales din punct de vedere al bugetului.

De ce să călătorim cu cei mici?

Noi credem că, pentru a vedea locuri noi, copiii nu trebuie să fie neapărat atât de mari încât să rețină ce văd, ci doar să fie capabili să învețe lucruri noi, lucru valabil, de altfel, încă de când se nasc. Și mai credem că există niște sertărașe în memoria fiecăruia ce păstrează amintiri de la cele mai fragede vârste, chiar dacă, poate, nu ne mai amintim de ele când vom crește.

În plus, e important ca cei mici să descopere cât mai devreme că lumea e mult mai mare decât locul în care locuiesc, să accepte diversitatea ce ne înconjoară și să observe că sunt oameni care trăiesc, vorbesc, arată și se comportă diferit.

Dar, mai ales, credem că un viitor cetățean responsabil e acel copil care a descoperit de mic atât frumusețea, cât și diversitatea planetei noastre, atât bucuria, cât și tristețea din lume și care a învățat, astfel, să o protejeze și să o respecte.