FacebookTwitterLinkedIn

Interdicția ar fi trebuit să intre în vigoare de duminica trecută, dar Departamentul de Comerț i-a acordat aplicației TikTok o prelungire de o săptămână pentru a stabili o înțelegere astfel încât compania chineză să-și vândă divizia unei firme din SUA. 

ByteDance, compania-mamă a TikTok, a încheiat un astfel de acord cu Oracle și Walmart, însă termenii exacți ai acestor negocieri nu sunt clari, relatează Forbes.com. În spațiul public au apărut comentarii contradictorii cu privire la mizele de proprietate și cine controlează compania.

Casa Albă insistă ca ByteDance să renunțe la TikTok, de teama unei gestionări greșite a datelor utilizatorilor. Însă TikTok a devenit cea mai populară rețea socială nouă, după apariția Snapchat. Are peste 100 de milioane de utilizatori în America și aproape 700 de milioane în întreaga lume, după doi ani de evoluție pozitivă continuă.

Guvernul chinez este indecis

Trump și-a dat acordul cu privire la contractul semnat cu Oracle și Walmart, dar acum soarta tranzacției este în mâinile guvernului chinez. Potrivit The Wall Street Journal, oficialii chinezi revizuiesc acordul și se tem că ar crea un precedent periculos pentru alte companii chineze, prin care le-ar putea face vulnerabile la presiuni similare de a părăsi China dacă devin prea competitive cu rivalii străini. 

Presa de stat din China a criticat acordul, etichetând presiunea administrației Trump asupra ByteDance drept „bullying” și respingând îngrijorările Casei Albe cu privire la TikTok.

TikTok a cerut unui judecător federal să blocheze temporar interdicția, iar Casa Albă ar putea fi acționată în justiție. 

Interdicția se aplică de duminică seara, la miezul nopții. Persoanele care au descărcat-o deja o vor putea folosi în continuare, dar compania nu ar avea posibilitatea să-și adauge noi utilizatori. Mai mult decât atât, interzicerea descărcării ar determina probabil utilizatorii să se orienteze către alte aplicații.

Un alt termen limită impus de Trump este pe 12 noiembrie, ziua în care un alt ordin executiv va pune capăt, în esență, tuturor operațiunilor TikTok în America. Compania a recunoscut că o interdicție completă în SUA, cum ar fi cea care ar putea începe în noiembrie, îi va distruge afacerea în întreaga lume, chiar dacă decizia ar fi revizuită după câteva luni.