FacebookTwitterLinkedIn

De la această vacanță de iarnă am avut două așteptări: peisaje rupte din povestea Crăiasa Zăpezii, cu brazii plini de zăpadă, și pârtii libere pentru a putea să luăm primele lecții în liniște și fără stres. Și ambele așteptări ne-au fost depășite. Am ajuns în zona Harghita într-una dintre cele mai geroase perioade din 2021, cu temperaturi sub -20 de grade Celsius. Înainte să plecăm la drum am făcut o oprire la un magazin de specialitate pentru a ne echipa corespunzător. Ne-am luat cu toții un strat de bază din lână merinos, șosete speciale pentru schi, bluze polar, cagule, mănuși de schi și salopete. Știu că suntem tentați să credem că „merge și așa“, dar un echipament potrivit poate transforma o vacanță frumoasă într-una minunată. Nu numai că nu am simțit frigul, dar copiii au stat toată ziua pe pârtie și în zăpadă, fără să comenteze sau să se plângă de frig.

Care sunt cele mai frumoase activități de iarnă în județul Harghita?

 

  1. O plimbare până la Lacul Sfânta Ana și la Tinovul Mohos

Indiferent de anotimp, zona aceasta are o energie aparte, iar peisajul din jur este de neuitat. Dacă ajungeți aici spre iarnă, cel mai probabil nu veți putea vizita și Tinovul, unul dintre cele mai faine și mai pitorești locuri pe care le-ați putea vedea în partea noastră de lume, însă veți avea ocazia de a admira Lacul Sfânta Ana complet înghețat și acoperit de zăpadă.

  1. Experiență memorabilă cu sania trasă de câini husky

Una dintre cele mai așteptate experiențe pentru copiii noștri a fost clar plimbarea cu sania trasă de câini husky. Este un mic business de familie pornit din pasiunea pentru cursele cu atelaje canine. În timpul sezonului de iarnă, familia Baroti oferă turiștilor posibilitatea de a experimenta o plimbare cu sania trasă de câini, printre brazii seculari, pe poteci doar de ei știute și prin iarna de poveste din Harghita, sub numele Huskytoursharghita. Punctul de pornire este în comuna Ciumani, în județul Harghita, sau la Harghita Băi, unde îi găsiți în weekend, când au mulți turiști. Întreaga experiență începe cu drăgălitul fiecărui cățeluș în parte, extrem de dornici să fie mângâiați și foarte ascultători.

  1. Plimbare cu snowmobilul prin „Ținutul de Gheață“

Oricât am încercat eu să evit frigul și indiferent cât timp petrec în fiecare iarnă în țările calde, nu mă pot abține să nu mi se facă dor de o iarnă „ca în copilărie“. Cu troieni de zăpadă, copaci plini cu zăpadă, cu nas roșu și înghețat și un ceai sau o ciocolată caldă atunci când intri în casă, la căldură. Am găsit-o la Harghita Mădăraş, o stațiune foarte frumoasă și liniștită, cu câteva pensiuni și cabane de schi, instructori foarte buni și o vreme perfectă pentru schi câteva luni bune pe an. Dincolo de schi, mi-am dorit să am parte de puțină adrenalină așa că împreună cu echipa  Transylvania Adventure Park am plecat într-o aventură cu snowmobilul. Peisajele vorbesc de la sine, totul incredibil de frumos și o aventură pe care v-o recomand din plin.

  1. Scurtă lecție de geografie la Parcul Mini Transilvania din Odorheiu Secuiesc

În urmă cu 2 doi ani am mers pentru câteva zile în Olanda, în formulă completă, într-un tur al satelor și orașelelor pitorești pe care le tot admiram în poze. Printre canale, flori și căsuțe ce păreau de turtă dulce, am ajuns și la parcul Madurodam, unde copiii au fost superîncântați să vadă clădirile miniaturale, macheta aeroportului Schiphol și a portului din Rotterdam. Similar, este și la Bruxelles parcul mini-Europa, cu clădiri emblematice din Uniunea Europeană, iar de puțin timp un astfel de parc miniatural există și la Băile Szejke, în apropiere de Odorheiu Secuiesc. Mini Transilvania este un parc tematic multicultural ce se întinde pe 8.000 mp, cu machete ale unora dintre cele mai importante clădiri istorice din țară, plus un minitrenuleț, unde am văzut inclusiv adulți distrându-se pe cinste.

  1. Adrenalină la pista de bob de la Skigyimes

Una dintre cele mai faine activități din Harghita pentru amatorii de adrenalină,  potrivită pentru adulți și copii deopotrivă, este pista de bob Skigyimes din Lunca de Sus, pistă ce funcționează tot timpul anului. Are o lungime de 1,3 km și diferența de nivel la coborare de 160 metri, iar în funcție de cât de amator de adrenalină ești, poți prinde chiar și 45 km/h. Eu m-am dat împreună cu Alex și este genial, chiar merită! Tot aici sunt și pârtii de schi, iar la final de 2022 se va deschide și un hotel de 4 stele cu SPA printr-o finanțare a organizației Pro Economica.

Și pentru că a venit vorba de schi, în loc de încheiere aș vrea să vă povestesc puțin cum a învățat băiețelul meu cel mare să schieze în doar 3 zile pe pârtiile de la Harghita Mădăraș și Harghita Băi, ulterior alăturându-i-se și Andra, soția mea.

Temerile noastre inițiale au dispărut de îndată ce am întâlnit-o pe Timea, instructorul de schi al lui Alex, foarte calmă, prietenoasă și cu lipici la copii, care ne-a spus că l-am adus pe Alex pe pârtie la vârsta ideală, 5 ani fiind perioada în care copiii înțeleg mult mai bine toată experiența, sunt mai siguri pe ei și mai independenți decât la vârste mai mici și, totodată, au mai mult curaj decât adulții care tind să se lase cuprinși de un milion de alte gânduri. Conform poveștilor Andrei, printre care cele mai presante idei în primele ore de schi erau „teama de penibil“, de ochii celorlalți, de presiunea celor din jur: odată ce a reușit asta, a fost mult mai ușor să își învingă „teama“ de pârtie.

După ce am închiriat echipamentul de schi potrivit, au urmat primele lecții cu Timea: încălzirea și acomodarea cu clăparii, învățarea echilibrului pe schiuri cu un singur picior, primii pași cu ambele picioare pe schiuri, detalii despre frână (pentru Alex plugul este „pizza“, așa fiindu-i destul de ușor să rețină „cu ce se mănâncă“ această tehnică), alunecare, viteză și cel mai important: cum să cazi și cum să te ridici. În ciuda frigului și a fricii de necunoscut, Alex s-a descurcat foarte bine și a fost foarte încântat.

Iar dacă prima zi i-a fost dedicată în totalitate lui Alex, apoi, pe pârtiile de la Harghita Băi, și-a făcut și Andra curaj să se urce pentru prima dată pe schiuri. Primele lecții le-a primit chiar de la Alex, după care au continuat separat. Este o legătură foarte faină care se formează între părinte și copil în momentul în care învață ceva împreună și o să prețuiți aceste amintiri toată viața. Amândoi au fost tare entuziasmați până la final, în ultima zi plecând cu chiu cu vai de pe pârtie, abia spre seară.

Ne-a fost tare greu să alegem doar 5 activități de familie în Harghita (schiatul a fost „bonus“), aveți mult mai multe de unde alege și sunt convins că puteți găsi ceva pe placul vostru și al tuturor membrilor familiei. Întreaga zona a Secuimii este super faină și trebuie doar să mergeți într-acolo cu inima și mintea deschise. Nu vă temeți să încercați și zone mai puțin cunoscute din țară. În Harghita o să găsiți peisaje de poveste, super activități și mult mai puțină aglomerație decât în alte părți, plus un nivel de civilizație și organizare la care multe alte locuri din România doar tânjesc încă.

Răzvan Pascu, ghidul Forbes Kids prin țara noastră

Răzvan Pascu a lucrat în 2 multinaționale și acum este antreprenor, cu companii în mai multe domenii
de activitate. Principalele activități ale sale sunt consultanță în marketing turistic, organizarea de evenimente corporate și activități de Marketing & PR. Răzvan Pascu a fost parte din generația Forbes 30 sub 30, este pasionat de călătorii și are o comunitate pe Facebook și Instagram de peste 250.000 de followeri. Răzvan semnează în Forbes Kids rubrica de călătorii alături de copii și ne va „plimba“ în fiecare număr al revistei prin destinații din țara noastră.