
Consiliul General al Primăriei București a aprobat miercuri majorarea cu aproximativ 140% a prețului la energia termică. Astfel, prețul a crescut la 330 de lei pe gigacalorie (fără TVA) față de 140 de lei cât era până acum.
Este prima actualizare după 10 ani, care aduce costul agentului termic din Capitală mai aproape de ce se întâmplă în alte mari orașe. De exemplu, 350 de lei la Timișoara, 450 de lei la Constanța și chiar 460 de lei la Craiova.
Prețul real total al gigacaloriei din București este de 829 de lei. Primarul general, Nicușor Dan, a explicat că după 10 ani trebuie făcută această actualizare de tarif.
Nicuşor Dan: „Este o majorare necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este, repet, absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011.”
Bucureștenii racordați la rețeaua de termoficare centralizată spun că se așteptau totuși la această scumpire, care vine după o iarnă blândă, notează RRA.
Ei știu că plătesc mult mai puțin față de locuitorii din alte mari orașe, dar consideră că pe lângă pierderile uriașe din rețea nu e normal ca primăria să dea căldură atât de mult când afară sunt peste 20 de grade.
La sfârșitul anului 2020, Primăria Generală a reușit să obțină o finanțare europeană de peste 250 de milioane de euro pentru a-şi moderniza 200 de km din rețeaua primară, adică aproape un sfert din lungimea totală a acesteia