FacebookTwitterLinkedIn

Războiul din Ucraina a determinat Organizația Mondială a Comerțului (OMC) să reducă prognoza de creștere a comerțului global pentru acest an. Prognoza anterioară de creștere de 4,7% a fost redusă la 2,5% din cauza „impactului războiului și politicilor conexe”, a declarat șefa OMC, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala.

Reducerea este, de asemenea, legată de problemele lanțului global de aprovizionare, care au început ca urmare a pandemiei. Reprezentanta OMC a spus că întreruperile lanțului de aprovizionare ar scumpi alimentele, adăugând că „avem o criză alimentară în evoluție”. 

Dr. Okonjo-Iweala a declarat pentru BBC că, deși Rusia și Ucraina reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri, ele „sunt foarte semnificative pentru anumite sectoare”.

Aprovizionarea cu multe produse alimentare, inclusiv grâu și porumb, a fost afectată în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Grupurile industriale au avertizat că UE se confruntă cu o penurie de ulei de floarea soarelui. În total, 46,9% din exporturile globale provin din Ucraina și 29,9% din Rusia, conform S&P Global. Însă închiderea porturilor Ucrainei reprezintă o barieră pentru exporturi.

Oferind Africa drept exemplu, fostul ministru de finanțe nigerian a spus că 35 din cele 55 de țări africane au importat grâu și alte cereale din Rusia și Ucraina, iar 22 au importat îngrășăminte. Ea a adăugat că în multe state prețul alimentelor a crescut deja cu 20%, până la 50%.

Ea a recomandat ca, pe termen scurt, statele să se rezume la producția internă.