
Ca răspuns la conflictul din Ucraina, OMV Petrom nu mai importă ţiţei din Rusia, dar sursele alternative sunt mai scumpe, din cauza costurilor mai mari de transport.
În acest context, compania evaluează toate opţiunile pentru diversificarea surselor de aprovizionare, a afirmat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, într-un interviu acordat Agerpres.
România are avantajul unui grad redus de dependenţă faţă de importul de gaze naturale şi beneficiază de resurse cu care şi-ar putea asigura întregul necesar de gaze, spre deosebire de alte ţări din regiune. Cu toate acestea, producţia domestică a fost în scădere în ultimii ani şi, în lipsa dezvoltării de proiecte noi de gaze naturale, importurile ar putea creşte la peste 50% în 2030, susţine şefa OMV Petrom.
OMV Petrom aşteaptă modificarea Legii offshore până la jumătatea acestui an, pentru a decide dacă va extrage sau nu gazele din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră. Costurile cu acest proiect ar putea să crească, în contextul inflaţiei actuale, crede Verchere.
În primul trimestru al acestui an, compania a obţinut un profit net de 1,748 miliarde de lei, de peste trei ori mai mare decât rezultatul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului financiar publicat vineri.
Gigantul energetic Gazprom, controlat de statul rus, a declarat că întrerupe alimentarea cu gaze naturale a Poloniei și Bulgariei, deoarece au refuzat să plătească în ruble, așa cum a solicitat președintele rus Vladimir Putin.
Polonia a luat măsuri pe termen lung pentru a se proteja de o întrerupere, precum construirea unui terminal de import pentru gazul lichefiat transportat pe nave, și oricum plănuia să își anuleze acordul de import cu Gazprom la sfârșitul anului. Bulgaria spune că are suficient gaz pentru moment. Pe de altă parte, Ungaria a anunțat că va plăti gazele și petrolul provenite din Rusia în ruble. Ministrul de externe al Ungariei a declarat că această țară nu are surse sau rute alternative care să-i permită să sisteze importul de energie provenită din Rusia în următorii câţiva ani.