FacebookTwitterLinkedIn

Sorin Macovei, manager operațiuni la Librăriile Cărturești, subliniează existența unui cerc vicios pe piața editorială: numărul mic de cititori conduce editurile spre tiraje mici care înseamnă costuri mari per exemplar, iar acestea duc, în cele din urmă, la numărul mic de cititori.

Forbes: Ce a însemnat anul 2021 pentru vânzările de carte ale companiei dvs: un an al revenirii după șocul din 2020, un an obișnuit sau un an prevestitor pentru o nouă criză? (evoluția vânzărilor de carte pe care le-ați înregistrat față de 2020, evenimente deosebite, adoptarea unei noi strategii, probleme cu care v-ați confruntat etc)

Sorin Macovei: Pentru Cărturești, anul 2021 s-a resimțit ca o cursă de revenire, o „remontada”  întreprinsă pentru a recupera nivelul atins în 2019, atunci când deschideam 11 noi librării, crescând astfel semnificativ prezența noastră în viața cititorilor din România.

În 2021, ne-am simțit adesea ca într-o barcă în mijlocul furtunii, vâslind împotriva curentului, învățând să trăim cu virusul pandemic, cu restricțiile sociale, cu schimbările comportamentale ale clienților, cu crizele politice și economice – un fel de conviețuire în mijlocul oceanului cu tigrul din romanul lui Yann Martel, „Viața lui Pi”.

Ne-am bucurat să ne vedem răsplătite eforturile la sfârșitul lui 2021, când am reușit să depășim cifrele realizate în 2019, rămas ca referință după un 2020 atât de atipic și de puternic afectat de pandemie. 

2021 a fost un an cu multă muncă și implicare în resetarea afacerii, în creșterea brandului nostru, în diversificare serviciilor și beneficiilor oferite cititorilor, în consolidarea relațiilor existente cu furnizorii, dar și în deschiderea de noi canale către cititorii noștri.

Am dezvoltat, de exemplu, un parteneriat nou cu Carrefour România, am deschis o nouă librărie la Chișinău, în cadrul Muzeului de Istorie, și am reușit să mutăm și să extindem spectaculos librăria noastră din AFI Ploiești.

Am continuat acordarea burselor de creație pentru scriitorii români și acțiunile de promovare a traducătorilor români, am derulat online sute de întâlniri cu autori români și străini și am intensificat proiectele tematice din librării: rafturi speciale, parteneriate cu festivaluri și alte demersuri relevante pentru cititorii noștri.

Una dintre marile bucurii ale anului trecut a fost premiul de Librăria Anului (The Bookstore of the Year Award 2021) câștigat în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Londra, o recunoaștere internațională a eforturilor depuse de Cărturești în perioada pandemiei, care ne-a onorat și ne-a motivat să continuăm proiectele care mizează pe creșterea unor comunități vibrante în jurul cărților.

Trăgând linie în urma lui 2021, suntem bucuroși pentru turnura sa spre bine și recunoscători celor care au navigat alături de noi în aceste vremuri incerte și dificile: cititorilor, partenerilor și colegilor noștri.

Forbes: Care sunt domeniile/categoriile de carte care au funcționat (vândut) cel mai bine în 2021?

Sorin Macovei: Cărțile pentru copii și adolescenți au avut o cerere semnificativ crescută în 2021, urmate de ficțiune, dezvoltare personală, psihologie și biografii/memorii.

Forbes: Ce anume îi răspundeți unui cititor care vă reproșează: „S-au scumpit cărțile, nu-mi mai permit să cumpăr”!

Sorin Macovei: Din păcate, inflația și criza hârtiei s-au adăugat unui cerc vicios pe care editorii l-au tot semnalat: numărul mic de cititori conduce editurile spre tiraje mici care înseamnă costuri mari per exemplar, iar acestea duc, în cele din urmă, la numărul mic de cititori.

Este greu de spart acest cerc fără un instrument care să protejeze cititorii și piața de carte în ansamblul ei de crizele economice care tot apar.

Tocmai de aceea am militat în mai multe ocazii pentru elaborarea unei legi a cărții care să fie însoțită și de alte măsuri pentru creșterea tirajelor vândute. Tiraje mai mari înseamnă prețuri mai mici și, deci, cititori mai mulți. 

Aș adăugă aici că, în ultimii ani, prețul cărții a crescut, totuși, destul de parcimonios comparativ cu creșterea salariului mediu sau cu alte produse de bază care au avut creșteri permanent agresive. În acest context, ne-am aștepta ca prețul actual al cărților să nu fie perceput ca un factor care poate dezechilibra coșul de cumparaturi al unei persoane sau familii.

Să nu uităm că investiția în educație nu rămâne niciodată nerăsplătită, așa că îndemnul nostru atât pentru autorități, cât și pentru cititori este să aibă încredere în puterea cărților de a ne face viața mai bună și să parieze pe acest sector pentru o Românie mai educată.

Cititul este, probabil, investiția cu cel mai bun randament, oferindu-ne relaxare, escapism, noi perspective asupra lumii, dar și o mai bună cunoaștere a ei. 

Forbes: Care sunt îngrijorările dvs în ceea ce privește piața editorială din acest an? Dar motivele de optimism?

Sorin Macovei: Desigur că suntem îngrijorați că tot ce se întâmplă în jurul nostru poate afecta piața de carte, de la războiul din Ucraina și criza energetică la inflație și criza hârtiei. Dar credem, în același timp, că după testul extrem de dur al crizei pandemice, atât noi, cât și cititorii noștri am ieșit mai puternici în fața adversității.

Deși îngrijorarea este prezentă, am simțit în librărie și dorința oamenilor de a-și relua viețile după pauza impusă de restricțiile sanitare, de a ieși să socializeze, să descopere noi povești, să facă cadouri celor dragi, să participe la lansări de carte și ateliere sau să își aleagă din librărie lecturile de vacanță. Toate acestea ne hrănesc un optimism moderat și ne colorează planurile de viitor, iar cuvintele-cheie pentru noi în această perioadă sunt responsabilitatea și sustenabilitatea în toate .

Forbes: O idee: plafonarea prețului la cărți. O idee trăsnită sau o decizie de luat în seamă de guvern pentru revitalizarea pieței editoriale din România?

Sorin Macovei: Piața de carte din România are nevoie în primul rând de o schimbare de perspectivă din partea statului.

Este important ca editarea și tipărirea de carte să fie considerate de importanță strategică pentru a putea gândi instrumente eficiente de sprijinire a industriei cărții, de care sunt intim legate două domenii importante: educația și cultura.

Un prim pas în eforturile de revitalizare a pieței editoriale ar putea fi, mai degrabă, implicarea guvernului în asigurarea unor stocuri strategice de hârtie pentru tipar la prețuri plafonate (măsuri și costuri care ar fi oricum infinit mai mici decât, spre exemplu, plafonarea prețului la energie).

(27 mai 2022)