
România este cea mai dinamică piață din regiune pentru fintech‑ul franco‑belgian iBanFirst, în ciuda contextului geopolitic și economic global dificil.
În ciuda provocărilor din sector, reprezentate de volatilitatea foarte ridicată pe piața valutară, în urma războiului din Ucraina, furnizorul de servicii financiare pentru companii iBanFirst vizează creșterea echipei locale cu 18-20 de specialiști în domeniul forex & hedging. În prezent, în hub-ul din România activează 15 persoane. De asemenea, compania are 200 de clienți, iar în primul trimestru din 2022 volumul tranzacțiilor a crescut cu 250% față de ultimul trimestru al anului 2021.
La nivel global, anul trecut, iBanFirst era prezentă în 12 birouri din 19 țări europene, cu peste 250 de angajați. „Ne-am început expansiunea în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est prin deschideri de birouri în România, Bulgaria și Ungaria sub coordonarea lui Johan Gabriels, care are o experiență de 12 ani în conducerea de bănci și fintech-uri în regiune. De asemenea, ne-am lansat pe piețele din Spania, Italia, Germania și Olanda”, a declarat Alin Latu, Country Manager iBanFirst România. Dezvoltarea operațiunilor la nivel european a contribuit semnificativ la rezultatele financiare, arată liderul iBanFirst din România, iar volumul lunar de tranzacționare al companiei s-a dublat în 2021. „Obiectivul pentru 2022 este să ne menținem această rată de creștere de 100%, ceea ce ar înseamna un volumul lunar de tranzacții de până la 2 miliarde de euro”, adaugă Alin Latu. În ciuda contextului internațional, reprezentat de conflictul din Ucraina, compania vizează o creștere continuă. De altfel, războiul de peste graniță influențează modul în care companiile implicate în comerțul internațional își derulează operațiunile. „Fluctuațiile monetare au scăzut apetitul de risc al companiilor, determinându-le să acceseze soluții de mitigare a riscurilor valutare. Astfel, în luna martie, iBanFirst a înregistrat o creștere de 300% a serviciilor de risk management furnizate clienților”. Evoluția conflictului din Ucraina a generat o volatilitate foarte ridicată pe piața valutară, similară cu cea de la începutul pandemiei, iar monedele piețelor europene emergente s-au depreciat până la cele mai scăzute niveluri înregistrate, unele ajungând la o depreciere de peste 15%. „Acestea au început să se redreseze ușor în ultima perioadă, dar sunt încă departe de nivelurile din ianuarie”, arată Alin Latu, care adaugă că leul rămâne în continuare cea mai stabilă monedă din regiune, fiind puternic influențat de intervențiile Băncii Centrale a României.
Anul trecut, fintech-ul a atras o investiție de capital în valoare de 200 de milioane de euro de la fondul american Marlin Equity Partner, fapt ce îi permite să-și finanțeze strategia de expansiune în regiune și pe plan internațional, să dezvolte noi produse și să desfășoare potențiale noi achiziții. „În urma acordului, Marlin a devenit acționar principal al companiei, iar Pierre-Antoine Dusoulier, CEO și fondator, a păstrat un pachet minoritar”, spune Alin Latu. Până în prezent, principalele investiții s-au îndreptat către resursa umană, prin specialiștii pe care i-a adus în cadrul echipelor locale, iar pentru anul acesta, planurile de investiții vizează dezvoltarea capabilităților platformei de tranzacționare și a produselor furnizate clienților iBanFirst. „Acest pas ne va consolida poziționarea de unul dintre cei mai mari furnizori de schimb valutar și plăți internaționale din Europa”. Iar pentru România, focusul companiei este de a dezvolta soluția de open banking, cu o lansare oficială estimată a avea loc în perioada iunie-iulie. „Clienții își vor putea integra întreaga infrastructură bancară de pe teritoriul României în platforma iBanFirst, ceea ce le va permite să își gestioneze toate operațiunile financiare într-un singur loc (verificarea conturilor, inițierea de plăți dintr-un cont bancar extern etc.)”, mai spune Alin Latu. Investiția realizată de către Marlin Equity Partners a avut drept principal scop extinderea la nivel european, obiectivul companiei fiind ca până în 2025 să ajungă lider de piață în Europa continentală pe segmentul în care activează. „Un aspect extrem de important pentru noi este adaptarea la nevoile fiecărei piețe. Din acest motiv, am decis ca procesul de expansiune să fie unul controlat, urmând să ne lansăm pe piețe noi în fiecare an. În 2022 focusul nostru va fi deschiderea piețelor din Italia și Spania și dezvoltarea piețelor lansate anul trecut: România, Bulgaria și Ungaria”, mai spune el.
Și pentru că un business își măsoară performanța în funcție de clienții și numărul acestora, focusul iBanFirst este de a atrage cât mai mulți din Europa de Est pentru platforma sa, iar pentru România și-a propus să atragă până la finalul anului 600 de clienți. „Ținta noastră sunt companiile cu operațiuni de import și export, care au nevoie de schimburi valutare și de servicii adiacente de gestionare a riscurilor.”