
Există elevi care, atunci când îmbină armonios munca, seriozitatea și pasiunea pentru o materie sau un domeniu, „adună“ la final rezultate extraordinare. Și astfel, an de an, țara noastră este reprezentată cu mândrie la cele mai prestigioase concursuri internaționale. Aplauzele merg către ei, elevii olimpici ai țării noastre care ridică tricolorul pe podiumurile cele mai înalte ale lumii.
Olimpiadele, aceste competiții școlare care au ca obiectiv general stimularea elevilor cu performanțe școlare înalte sau care au interese și aptitudini deosebite în anumite domenii, aduc multă bucurie participanților, părinților și profesorilor coordonatori în aceeași măsură. Medalia, diploma și premiul sunt recompensele primite, dar experiența unei olimpiade înseamnă mult mai mult. Un concurs internațional promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea și comunicarea interpersonală. Indiferent de domeniu sau de premiu, prin competiţiile şcolare la nivel înalt se stimulează creativitatea şi gândirea critică, se oferă motivația atât de necesară în procesul de învățare, se conturează talente, abilități și cunoștințe, toate contribuind la dezvoltarea personală și profesională a elevilor. Anul acesta au fost câteva competiții care au adus bucurie multă elevilor români, dar și medialii și recunoaștere internațională! Bravo, copii de nota 10!
Locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2022

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internațională de Matematică, cu două probe scrise, susținute în două zile consecutive. EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică. Anul acesta, cele patru fete care au reprezentat lotul României – Diana Țolu, Elisa Ipate, Lucia Rîșnoveanu și Cezara Danciu – s-au întors acasă, de la Budapesta, cu o medalie de aur și trei de argint. Locul 1 în topul EGMO 2022 este cea mai bună clasare a României din istoria de 11 ani a concursului.
Lotul olimpic de matematică al României – locul I la Olimpiada Balcanică
Prima ediție a Olimpiadei Balcanice pentru seniori, organizată în format fizic după anul 2019 a avut loc în această primăvară în Cipru. Lotul olimpic de matematică al României a obținut 6 medalii (două medalii de aur, trei medalii de argint și o medalie de bronz) și locul I pe echipe. Medaliații sunt Andrei Moldovan (clasa a XI-a) și David-Andrei Anghel (clasa a X-a), elevi la Liceul Internațional de Informatică din București, Diana Țolu (clasa a XII-a) și Robert Dragomirescu (clasa a XI-a), elevi la Liceul Internațional de Informatică din București, Andrei Giovani Chiriță (clasa a X-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu“ din București) și Radu-Andrei Lecoiu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București. Lotul este coordonat de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (lider de echipă) și lect. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (lider adjunct).
Premii și distincții la cel mai important concurs STEM la care elevii pot participa internațional

Campionatul Mondial de Robotică First Tech Challenge 2022 – cel mai prestigios concurs internațional de robotică, organizat în Statele Unite ale Americii – a avut anul acesta printre câștigători și elevi români. Concursul a unit 160 de echipe din toată lumea, România având ca reprezentanți trei echipe, toate fiind premiate în SUA. În cadrul mai multor categorii, elevii pasionați de robotică din România (din Arad, Hunedoara, Ploiești, Târgu Jiu) au obținut diverse premii sau poziționări în clasament, inclusiv premii pentru liderii de echipe. Este un succes extraordinar cu atât mai mult cu cât vorbim despre cel mai important concurs STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) la care pot participa elevii pasionați de robotică.
În România, acest campionat a fost adus de Asociația „Nație prin Educație“, iar prima etapă a fost una regională, urmată de cea națională, antrenând sute de echipe din țară.