FacebookTwitterLinkedIn

Compania clujeană Promelek XXI din grupul spaniol Elektra vizează comercializarea, până la finalul anului în curs, a 400 de stații de încărcare a mașinilor electrice sau hybrid plug-in, o creștere de 15% față de 2022.

„Piața mașinilor electrificate a cunoscut o creștere semnificativă în România în ultimii ani, generând astfel o cerere tot mai mare pentru montarea stațiilor de încărcare dedicate acestor vehicule”, a declarat Károly Nagy, directorul general al companiei.

Potrivit datelor companiei, în ultimii doi ani, numărul cererilor pentru stațiile de încărcare destinate mașinilor 100% electrice sau hybrid plug-in s-a dublat.

De altfel, studiile de piață arată că, la finalul anului 2022, harta benzinăriilor verzi din România a ajuns la un număr număr total de 1.350 de stații de încărcare.

Conform estimărilor sale, 20% din vânzările pe această nișă sunt destinate sectorului rezidențial, 60% dintre produse vor fi amplasate în spații publice, HoReCa și clădiri de birouri, iar 20% vor fi utilizate pentru infrastructura de încărcare a transportului, în special pentru camioanele electrice.

Una dintre tendințele actuale pe piața de profil este reprezentată de integrarea stațiilor de încărcare lente cu sistemele fotovoltaice.

”Din analizele interne, reiese faptul că principala categorie de clienți care achiziționează stațiile de încărcare destinate sectorului rezidențial sunt familiile din clasa medie și superioară, cu studii superioare și venituri care depășesc 3.000 de euro lunar/ familie.

Clienții rezidențiali optează, în general, pentru stații de încărcare lentă (AC), cu montaj pe perete, protecție pentru curent continuu și conexiune remote pentru configurare și monitorizare prin intermediul unei aplicații mobile. Prețul mediu pentru aceste specificații se situează în jurul sumei de 750 euro.

Promelek XXI și-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod. Din anul 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania.

Promelek XXI este deținută în proporție de 77,6% de grupul Elektra, în timp ce 19,4% este în proprietatea co-fondatorului companiei, Károly Nagy, iar 3% este deținută de Remus Hațegan, care are și funcția de director executiv.