FacebookTwitterLinkedIn

Din totalul de 1.718 de companii românești cu capital majoritar de stat, 910 înregistrează obligaţii fiscale restante de 19,8 miliarde de lei, din care 13,5 miliarde de lei (68,11%) reprezintă arierate asupra cărora nu se poate acţiona prin măsuri de executare silită.

Motivul pentru care nu se poate acţiona prin măsuri de executare silită este că aceste firme se află sub incidența unor prevederi legale care suspendă aplicarea Codului de Procedură Fiscală (spre exemplu Legea insolvenței, hotărâri judecătorești, proceduri de administrare specială etc.), potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Din totalul de 13,5 miliarde de lei, cea mai mare pondere o deţin arieratele acelor operatorii aflaţi sub incidenţa prevederilor legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, însumând 11,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 88,1% din obligaţiile asupra cărora unităţile fiscale competente nu pot aplica măsuri de executare silită.

Primii trei contribuabili cu cele mai mari arierate sunt CN Huilei, cu datorii de 5,2 miliarde de lei, și aflată în insolvență din 28 aprilie 2015.

A doua companie este CFR Marfă, cu arierate fiscale de 2,2 miliarde de lei, urmată de CE Hunedoara, cu datorii de 1,8 miliarde de lei și aflată în insolvență din 14 noiembrie 2019.

Cele trei companii cumulează arierate fiscale de 9,2 miliarde de lei, adică aproape jumătate din totalul de 19,8 miliarde de lei.