FacebookTwitterLinkedIn

Americanii consideră că pepenii japonezi sunt unele dintre cele mai bune fructe din lume, alături de căpșunile provenite din aceeași regiune, potrivit Bloomberg. Acestea sunt disponibile acum în SUA, expediate prin intermediul Ikigai Fruits – un nou comerciant online dedicat unei colectivități de fermieri mici din Japonia. 

Efortul subliniază încercarea țării de a-și extinde baza de consumatori în afara Japoniei și, în cele din urmă, de a atrage mai mulți oameni din țară să cultive produse. Industria agricolă a Japoniei este în declin, pentru că generațiile mai tinere se îndepărtează de agricultură. În 2020, industria a fost evaluată la 8,9 trilioane de yeni (60 de miliarde de dolari); până în 2050 se așteaptă să fie mai puțin de jumătate din acest nivel, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare Mitsubishi. 

Ikigai exportă trei tipuri de fructe: căpșuni, pepeni și, când sunt în sezon, mandarine satsuma. Compania intenționează să adauge alte fructe la opțiunile disponibile sezonier. Prețurile variază de la 89 de dolari pentru aproximativ 1 kilogram de căpșuni Kotoka la 780 de dolari pentru trei mini-cutii care conțin aproximativ nouă kilograme de Kotoka. 

Prețul mare reflectă modul în care fructul este cultivat și recoltat – o extensie a culturii shokunin a Japoniei, în care artizanii își petrec viața stăpânind o meserie cum ar fi confecționarea mobilierului sau gătitul ramenului. (În documentarul Jiro Dreams of Sushi, care îl prezintă pe maestrul Jiro Ono, bucătarii aspiranți petrec primii trei ani dintr-o ucenicie de zece ani doar învățând cum să gătească orezul.) 

Fermierii japonezi care cultivă pepeni se antrenează timp de aproximativ doi ani înainte să poată deveni independenți și să primească permisiunea de a-și comercializa fructele. De asemenea, ei taie plantele astfel încât fiecare să producă un singur pepene, în loc de opt sau mai mulți, cum s-ar întâmpla în mod normal.

Tehnica este cunoscută sub numele de ichiboku ikka, care se traduce prin “un copac, un fruct”. Producția redusă concentrează nutrienții și astfel fructul devine foarte dulce și capătă aromă intensă.

În 2019 doi pepeni Yubari King au fost vânduți la licitație pentru echivalentul a 45.000 de dolari. Japonia are chiar și un sistem național de clasificare a fructelor, bazat pe dimensiune, formă, conținut de zahăr și alte criterii conexe. 

Prefecturile au propriile lor structuri unice de evaluare. În Shizuoka, pe coasta de sud a Japoniei, cel mai mare scor pe care îl poate obține un muskmelon – pepene galben – este de a fi Fuji: un fel de rating Michelin cu trei stele pentru fructe. Doar aproximativ unul din 1.000 de pepeni primește această clasificare, ceea ce îl duce de obicei la un preț de peste 30.000 de yeni. 

La căpșuni evaluarea este și mai complicată. Aceste fructe sunt notoriu sensibile la lumina soarelui, la căldură, la aer uscat și la dăunători, motiv pentru care fermierii le ajustează constant mediul de creștere în sere controlate. 

Momentul recoltării căpșunilor este cheia obținerii unui gust foarte dulce: cu cât căpșunile rămân mai mult pe tulpină, cu atât devin mai dulci, pentru că fotosinteza produce mai multă glucoză. Culegerea unei căpșuni complet coapte o face mai vulnerabilă la deteriorare în timpul transportului, așa încât fiecare căpșună este inspectată cu atenție, cântărită și împachetată cu grijă în ambalaje personalizate. 

Asayama Haruyuki, directorul Ikigai, spune că a fost o “mare provocare” logistică să expedieze fructe delicate și valoroase în SUA, menținându-le în același timp prospețimea. Produsele sunt ambalate în cutii individuale cu pachete de gheață și sunt transportate cu avioane destinate special pentru transportul fructelor. De obicei durează o săptămână sau chiar două pentru ca fructele culese de la fermele din Japonia să ajungă la cumpărătorii lor din SUA.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania