FacebookTwitterLinkedIn

Alexandra Enăchescu, Managing Partner și strateg în comunicare la Crafters, vorbește despre colaborarea agenției cu brandurile antreprenoriale și despre schimbările survenite în comportamentul clienților în ultimii doi ani.

Forbes: Ce au însemnat primele patru luni ale anului 2024 pentru agenția Crafters?

Alexandra Enăchescu: Pentru noi, după primele patru luni, pot spune că 2024 este un an bun. Este un an în care lucrurile s-au așezat destul de bine pentru noi, fiind și rezultatul ultimilor patru ani de muncă pentru dezvoltarea Crafters. Acest fapt se explică și pentru că noi lucrăm în zona de branduri antreprenoriale, care a cunoscut o altă dinamică.

Lucrurile pentru noi, în acest moment, arată destul de bine și mă refer aici la câteva aspecte. Echipa noastră este mult mai așezată și mult mai solidă. Acest lucru a fost o provocare în ultimii patru ani. Am ajuns într-un punct în care am reușit să consolidăm rețeaua de colaboratori și parteneri, inclusiv echipa in house.

Pe de altă parte, colaborările pe care le avem cu clienții au continuat, acestea fiind începute de anul trecut sau de mai mulți ani. Acestea continuă și s-au prelungit și pentru acest an.

De asemenea, am reușit să ajungem la genul de profil de client pe care ni l-am dorim de la bun început. Am ajuns să colaborăm cu antreprenori care dețin business-uri solide, care sunt de cel puțin 5-10 ani în piață, care înțeleg mai bine valoarea comunicării și faptul că trebuie să stea cu exercițiul comunicării pe termen mai lung și care văd comunicarea ca pe o investiției. Asta este o realizare importantă pentru noi!

Aș mai adăuga ceva la acest nivel: am reușit să conturăm niște produse și servicii noi, dincolo de serviciile clasice de agenție. Ne-am dus și în zona de training și de consultanță. În acest an, am văzut primele solicitări și din această direcție.

Momentan, nu avem o viziune pesimistă pentru acest an frământat de atâtea crize. Sigur, ca în orice business antreprenorial, nu ne culcăm niciodată pe-o ureche. (Zâmbește.) Bineînțeles că suntem atente la dinamica din piață și la ce se întâmplă aici, dar recunosc că, în acest moment, suntem într-o poziție bună.

CARTE DE VIZITĂ

Alexandra Enăchescu este strateg în comunicare, cu o experiență profesională de 12 ani în domeniu. De patru ani, conduce, împreună cu partenera sa de business, Oana Odobescu, agenția Crafters, o echipă de comunicare ce lucrează cu branduri și companii antreprenoriale.

În anul 2021, agenția a fost desemnată Small Consultancy of the Year la Romanian PR Award. Agenția mai are în portofoliu premii obținute la diferite competiții dedicate industriei de PR și comunicare.

De-a lungul timpului, din portofoliul echipei Crafters au făcut parte clienți cum ar fi: Blue Point, DIPLOMA Show (The Institute), Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), Leverage, Metabeta, Romanian Design Week (The Institute) și Sixense România.

În prezent, Alexandra Enăchescu este implicată și în realizarea primului newsletter lunar dedicat comunicării pentru antreprenori (#punctCOMM by Crafters), alături Oana Odobescu.

Forbes: Ați pomenit mai devreme despre branduri antreprenoriale. Ce se înțelege prin branduri antreprenoriale?

Alexandra Enăchescu: Este vorba despre branduri care au acționariat 100% românesc, care sunt dezvoltate și crescute aici, cu o experiență de cel puțin 5-10 ani, cum am spus mai devreme. În general, noi lucrăm pe zona de B2B. Sunt companii care și-au dat seama că piața se mișcă, dar ceva nu se vede în exterior și nu se conectează neapărat cu munca bună pe care ei știu că o fac în business, zi de zi. Așa ajung să-și pună problema de comunicare.

În plus, este vorba despre companii care n-au neapărat un departament intern de comunicare și marketing și mai degrabă noi venim și le suplinim nevoia asta, comportându-ne ca un departament al lor. Legătura directă se face cu antreprenorul. Avem acces în mod direct cu persoana care ia deciziile.

Forbes: Cum abordează echipa Crafters astfel de clienți? Există o deosebire în comportamentul brandurile antreprenoriale și cele ale multinaționalelor?

Alexandra Enăchescu: Fundamentul, baza și procesul prin care trecem sunt același, dar sunt niște nuanțe și diferențe în felul în care se întâmplă colaborarea în fiecare zi.

Cred că este o dinamică ușor diferită atunci când vorbim despre antreprenori. În primul rând, aceasta vine din conectarea mult mai puternică la omul care are viziunea și aici mă refer la omul care deține business-ul, la fondatorul companiei. Poate că în multinaționale sunt mai multe centre de gândire și decizie.

Acest lucru este important pentru că în momentul în care ești acolo, lângă persoana care ia decizia, este un alt suflu și o altă dinamică. Apoi, mai este o diferență ce constă în ritmul în care se întâmplă lucrurile și mă refer la flexibilitatea care caracterizează mediul antreprenorial. Consider că aceasta este o diferență importantă.

Dacă mă refer la chestiuni tehnice, de exemplu, aparițiile în media, încercăm să le obținem mai degrabă din poveste, din subiect, din informația cu valoare de știre, decât să mergem pe zona clasică de advertorial.  

Cred că este o chestiune de conectare un pic diferită în felul în care se întâmplă lucrurile în implementarea de zi cu zi – dacă pot să spun așa.

Forbes: Care sunt schimbările pe care le-ați constatat la clienții agenției dvs în ultimii doi ani? Ce își doresc clienții?

Alexandra Enăchescu: Cred că un lucru important de menționat ar fi chiar nevoia de comunicare conștientizată mai puternic, chiar din stadiile timpurii de dezvoltare a companiei. Nu cred că acest lucru a fost întotdeauna o prioritate pentru business-urile antreprenoriale. Dar acum, această nevoie de comunicare este evidentă.

O schimbare foarte importantă pe care am observat-o este nevoia de strategie. Aceasta a apărut într-un context în care, în urmă cu câțiva ani, de exemplu, strategia poate că era oferită de agenții mai degrabă gratuit. Atunci, antreprenorul se uita cu scepticism la ideea de strategie și se întreba ce „specie” mai este și asta? Pentru el strategia suna ceva vag, abstract și refuza: mie nu-mi trebuie așa ceva!

Cu timpul, cred că acest comportament s-a mai schimbat. Antreprenorii au început să-și dea seama că firul roșu care le leagă pe toate este strategia. Mai mult, ei au început să solicite serviciul de strategie și să valorizeze strategia ca atare. Adică, este vorba de un serviciu plătit în acest moment și tratat ca atare.

Ce își doresc clienții? Cred că își doresc ce își doreau și acum ceva timp: un partener real de discuții, nu doar un om care mută lucrurile de pe stânga pe dreapta.

Am constatat că business-urile mai mici și la început de drum sunt mai deschise către ideea de consultanță. Interesul acestora de a asculta un specialist. Asta mi se pare o flexibilizare foarte interesantă pentru antreprenorii care, până acum, nu puneau preț pe consultanță.

Antreprenorii caută genul de partener care oferă servicii de consultanță. Printre altele, ei vor o confirmare că sunt pe drumul cel bun și vor o părere de la un partener de comunicare.

Urmărește interviul integral pe pagina de YouTube a revistei Forbes România.