
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Alina Necula, Country Manager Lion’s Head
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024?
Alina Necula: „Dezvoltare”. Atragerea unui partener global de talia International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu o investiție de 150 de milioane de euro pentru susținerea dezvoltării de proiecte imobiliare eficiente energetic a reprezentat un pas major pentru Lion’s Head și o certificare a calității proiectelor derulate până în prezent.
Un alt eveniment major a fost intrarea Lion’s Head pe sectorul logistic, în urma unei tranzacții de peste 71 de milioane de euro, în Bulgaria. Pătrundem astfel pe un segment nou de business, pe care intenționăm să ne dezvoltăm în continuare atât în Bulgaria, România, cât și Polonia.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Alina Necula: Avem o prezență solidă pe segmentul spațiilor de birouri, cu un grad maxim de închiriere și o stabilitate a portofoliului de clienți. Mai mult, am atras parteneri noi, care au ocupat spațiile eliberate în urma unor reconfigurări.
Am făcut progrese în lansarea primului nostru proiect logistic în România, în sudul Bucureștiului. În prezent, ne aflăm în etapa de planificare și evaluare a fezabilității pentru mai multe opțiuni de dezvoltare. Detaliile concrete sunt încă în curs de analiză.
Diversificarea portofoliului este foarte importantă pentru noi. Până în prezent, ne-am concentrat pe rolul de proprietari și administratori de clădiri de birouri. Acum, ne asumăm un nou statut, acela de investitori, deschizând noi oportunități de creștere.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?
Alina Necula: Resimțim impactul proximității războiului din Ucraina, precum și al tensiunilor din Orientul Mijlociu. Aceste contexte adaugă incertitudine și presiuni suplimentare asupra mediului de afaceri.
Totuși, există și perspective pozitive. Una dintre cele mai încurajatoare vești este progresul legat de viitoarea aderare a României la spațiul Schengen, care ar putea avea efecte benefice asupra economiei și atractivității investiționale a țării.
Pe plan politic intern, una dintre principalele provocări este legată de posibile modificări ale politicilor fiscale, inclusiv introducerea unor taxe noi, care ar putea influența dinamica pieței și planificarea strategică a companiilor.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Alina Necula: Unul dintre punctele forte ale mediului de afaceri din România este flexibilitatea. În plus, nivelul ridicat de digitalizare și utilizarea tehnologiei avansate reprezintă un avantaj semnificativ.
Pe de altă parte, există și provocări. Declinul demografic este o problemă majoră, care afectează disponibilitatea forței de muncă și sustenabilitatea economică pe termen lung. În plus, poziționarea geografică a României, deși aduce beneficii, cum ar fi proximitatea față de piețele europene, vine și cu vulnerabilități, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice din regiune.
Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Alina Necula: Ne dorim ca autoritățile să demonstreze o înțelegere mai profundă a provocărilor și a nevoilor mediului de business actual, prin măsuri concrete de sprijin pentru antreprenori și investitori.
În plus, considerăm esențială o mai bună aliniere a agendei publice cu prioritățile investitorilor, pentru a facilita implementarea unor proiecte moderne, susținute de o infrastructură eficientă și accesibilă.
Accesarea fondurilor europene, alături de măsuri de stimulare a creditării și de reducere a inflației, reprezintă pași importanți pentru crearea unui mediu investițional mai atractiv, contribuind la consolidarea pieței imobiliare în mod similar cu modelul de succes al Poloniei.
Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Alina Necula: În primul rând, ne propunem extinderea liniilor de business prin explorarea unor noi oportunități și segmente de piață care să completeze portofoliul actual și să contribuie la o dezvoltare sustenabilă a companiei.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Alina Necula: Una dintre provocările majore va fi redefinirea percepției asupra spațiului de lucru, atât din perspectiva companiilor, cât și a angajaților. Fenomenul Work from Home continuă să aibă un impact semnificativ, iar adaptarea la noile cerințe de flexibilitate și eficiență va fi esențială.
O altă provocare importantă este legată de dezvoltarea infrastructurii, un factor critic pentru competitivitatea economică și atragerea de noi investiții.
Pe de altă parte, aderarea României la spațiul Schengen ar reprezenta o oportunitate majoră, cu potențialul de a stimula comerțul, mobilitatea și integrarea economică, deschizând noi perspective pentru mediul de afaceri. România este văzută de mulți investitori ca o piață cu potențial ridicat, prin prisma dimensiunii, interesului pentru construcții verzi și dezvoltării de proiecte de infrastructură majore.