
Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Tereza Tranakas, CEO, OXYGEN
Forbes: Care este cuvântul care caracterizează cel mai bine anul 2024?
Tereza Tranakas: Polarizare. Contextul politic a generat o polarizare a maselor atât în România, cât și în alte țări precum SUA.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024?
Tereza Tranakas: Deși anul a început într-o notă optimistă, cu indicatori economici care conduceau către un an bun, unul de creștere, finalul de an a demonstrat contrariul.
Forbes: Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Tereza Tranakas: Am estimat o creștere a businessului pentru 2024 și am reușit să ne atingem obiectivele, menținându-ne pe prima poziție în topul agențiilor independente de comunicare din România.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs?
Tereza Tranakas: Cred că am acționat cu prudență în contextul provocărilor din 2024. Ca în orice criză, există și oportunități și am ales să ne concentrăm pe partea plină a paharului. În cei 17 ani de activitate am parcurs o serie de crize, din care am învățat și am reușit să continuăm să evoluam într-un mod sănătos.
Forbes: Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Tereza Tranakas: România rămâne în continuare o destinație atractivă pentru business și investiții, cu multe oportunități de creștere în varii domenii și industrii. Bursa românească BVB a evoluat foarte frumos anul trecut, fiind în topul celor cu cele mai mari creșteri la nivel mondial.
Incertitudinea politică, lipsa unor strategii clare din partea clasei politice care să susțină mediul de business reprezintă lucruri care ne trag în jos.
Forbes: Ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Tereza Tranakas: Ne dorim să găsim soluții împreună prin care să nu împovărăm mediul de business, ci dimpotrivă, să-l stimulăm.
Reducerea deficitului trebuie să se facă într-un mod inteligent prin care să continuăm să vedem investiții pe plan local.
România poate beneficia de 70 miliarde euro până în 2027 în fonduri de dezvoltare UE, ceea ce reprezintă o oportunitate.
Un semnal pozitiv este dat de faptul că autoritățile centrale au aprobat planul fiscal de reducere a deficitului, ceea ce sperăm că va duce și la revizuirea ratingului de țară din partea agenției Fitch de la negativ la stabil.
Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei dvs de business pentru anul acesta?
Tereza Tranakas: În continuare, prudență. Consolidarea unor competențe cheie. Diversificarea portofoliului de clienți.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria în care activați, în 2025?
Tereza Tranakas: Incertitudine și polarizarea maselor din cauza clasei politice, care poate duce la fricțiuni la nivel social și economic.
(31 ianuarie 2025)