FacebookTwitterLinkedIn

Pentru Teofil Mureșan, fondatorul E-INFRA, rețeta de afaceri înseamnă viziune, structură și educație continuă. Grupul se îndreaptă spre active și afaceri de un miliard de euro, o demonstrație că infrastructura critică și o echipă agilă pot propulsa un antreprenor român în prima ligă de business.

„După 28 de ani de business, folosind ca motor principal investițiile în infrastructura critică, companiile grupului E-INFRA dețin active de peste 700 de milioane de euro și au ajuns la afaceri de peste 800 de milioane de euro anul trecut. Sunt sigur că în 2027, când vom aniversa 30 de ani, E-INFRA va fi depășit un miliard de euro cifră de afaceri, cu peste 2.000 de angajați și vom fi aproape de active de un miliard de euro”, spune Teofil Mureșan, cu calmul și certitudinea antreprenorului care a înțeles ce înseamnă să joci în liga mare a afacerilor.

În urmă cu șase ani, când grupul românesc E-INFRA avea afaceri cumulate de 110 milioane de euro, Teofil Mureșan anunța un obiectiv ambițios: să ajungă la afaceri anuale de 500 de milioane de euro în cinci ani. Acesta nu a fost doar atins, ci și depășit, iar acum grupul grupul merge cu viteză spre ținta de afaceri anuale de un miliard de euro în 2027. Însă dezvoltarea nu a fost întâmplătoare, iar creșterea a fost accelerată de o serie de mutări strategice la nivel de management.

La bază energetician, fost dispecer în DEN și profesor, Teofil Mureșan a început să construiască grupul E-INFRA în 1997, când a înființat Electrogrup și, în timp, i-a atras ca parteneri de business pe fratele său, Simion Mureșan, și pe Marian Pantazescu, un profesionist cu experienţă relevantă în domeniul telecomunicaţiilor.

Electrogrup a început cu lucrări de rețele electrice, s-a extins spre infrastructura de telecomunicații, a dezvoltat o rețea națională de fibră optică, s-a extins și în piața de gaz și în cea de energie regenerabilă, a cumpărat Netcity, operatorul rețelei subterane de fibră optică din București, iar în 2017 frații Mureșan și Marian Pantazescu au înființat holdingul E-INFRA.

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

Prin intermediul E-INFRA, antreprenorii gestionează un portofoliu de companii strategice din domeniul infrastructurii critice și al serviciilor conexe: Nova Power & Gas – producător, furnizor și distribuitor de energie electrică, precum și furnizor și distribuitor de gaze naturale; Electrogrup – furnizor de servicii EPC pentru infrastructură critică, cu proiecte în energie regenerabilă, construcții și telecomunicații; Direct One – operator național de infrastructură de fibră optică; Netcity – administratorul rețelei subterane de fibră optică din București; și Wesee – companie specializată în instalare și mentenanță parcuri eoliene. Grupul mai include și diverse companii de proiect și parteneriate joint-venture prin care sunt derulate proiecte de anvergură.

Înființarea holdingului a marcat momentul în care antreprenorii au reorganizat companiile, în așa fel încât să le permită să ia decizii strategice cu mai multă claritate. Au recrutat manageri cu experiență în companii multinaționale sau cu studii avansate de business și au cultivat o structură cu care pot merge către următorul nivel.

Ce l-a determinat pe Teofil Mureșan să facă această mutare? Pe lângă nevoia tot mai evidentă de structură, odată cu expansiunea companiei, a simțit că, deși avea o solidă pregătire în inginerie electrică – fiind absolvent al Universității Tehnice din Cluj, deținător al unui doctorat și al unui brevet de invenție în inginerie electrică –, trebuie să intersecteze pregătirea profesională cu pregătirea de business.

Astfel, în perioada 2012-2013, a urmat programul Sloane al London Business School (masterat în leadership și strategie), iar între 2017-2019 a urmat programul OPM de la Harvard Business School.

„Educația nu e doar importantă, ci este absolut esențială. Altfel, nu prea poți să schimbi liga în care joci. Și nu e vorba doar despre mine”, spune Teofil Mureșan, potrivit căruia la nivel de top management, în E-INFRA, toți directorii au lucrat în multinaționale sau au făcut masterate și programe de tip MBA sau EMBA.

„Ne-am dorit ca fiecare firmă să se concentreze pe activitatea de bază. Am observat, de pildă, că într-o companie departamentul juridic era încărcat peste măsură, iar într-o altă companie era aproape inactiv. Astfel, am decis să centralizăm serviciile suport la E-INFRA și să le gestionăm mai eficient. În felul acesta, simplificăm structura fiecărei companii, putem stabili obiective și bugete mai clare și, totodată, reducem costurile.”

Odată cu pandemia și continuând cu războiul din Ucraina, când incertitudinea și volatilitatea au crescut, furnizorul de energie și gaze Nova Power & Gas a introdus ședințele săptămânale pentru o mai mare agilitate în decizii.

„Într-o perioadă marcată de volatilitate, companiile din România și din regiune trebuie să-și asigure, pe cât posibil, flexibilitate în luarea deciziilor, în modul de finanțare și în structura portofoliului. La Nova, am început să ne întâlnim săptămânal pentru a analiza datele din piețele de energie și gaze, pentru a urmări trendurile de preț și pentru a corela previziunile specialiștilor noștri cu realitatea. În funcție de concluzii, ne ajustăm strategia de vânzări și de stabilire a prețurilor aproape în timp real”, explică antreprenorul.

„Rețeta pentru 2025, cred că este să fim cu ochii pe minge. Adică să fim atenți la resurse, la echilibrul dintre finanțare și proiecte și la modul cum ne gestionăm bugetul. De aceea, am numit în fiecare firmă, din rândul directorilor, un responsabil de execuția bugetară, care raportează lunar boardului. Dacă apare o problemă, trebuie să o observăm în cel mult 30 de zile și să luăm măsuri rapid. De asemenea, am stabilit clar cât de mari pot fi abaterile acceptate și la ce nivel – departament, direcție sau companie. Suntem foarte atenți să ne încadrăm în ceea ce ne-am propus sau să ajustăm, astfel încât oamenii să nu stea niciodată fără un plan. Trebuie să evităm haosul.”

Pentru a susține această flexibilitate și acuratețe în decizii, compania pariază pe automatizarea proceselor. Astfel, dacă o firmă înregistrează rezultate sub așteptări, echipa de management are instrumentele necesare pentru a determina cauza reală: o deficiență internă sau factori externi care afectează întregul sector.

Competență și curaj

„Ca specialist energetician, am învățat încă de pe băncile școlii că strategia energetică a unei țări se stabilește pornind de la două obiective care trebuie să fie îndeplinite simultan: un preț suportabil pentru consumator și alimentarea neîntreruptă cu energie. Apoi apar și alte nevoi, precum cea de interconectare cu țările din jur pentru a putea importa sau exporta în situații de urgență”, spune Teofil Mureșan când vine vorba despre planurile Green Deal anunțate de Uniunea Europeană și de discuțiile recente despre așa-numitul Smart Deal.

Odată cu Green Deal, s-a adăugat și cel de-al treilea obiectiv: energia curată, care intră în contradicție cu obiectivul de continuitate în alimentare, subliniază Teofil Mureșan. „Diferența între Green Deal și Smart Deal este că cel din urmă nu pune toate aceste trei principii pe același palier, pentru că nu se poate. Mai întâi trebuie asigurate accesibilitatea și continuitatea alimentării, apoi se adaugă componenta de energie curată. Nu sacrifici prețul sau siguranța sistemului doar ca să obții 100% energie verde.”

De aceea, gazul poate funcționa ca element de tranziție pentru următorii ani, până când se dezvoltă suficientă capacitate de stocare pentru energia solară și eoliană, respectiv capacități noi de producție de energie curată cu durată mai lungă de derulare a investiției, cum ar fi capacitățile nucleare.

„Trebuie să creștem în continuare capacitățile de interconectare cu țările din jur, să investim în energie verde, dar și în zona de stocare sau de surse neîntreruptibile, iar aceasta pe termen lung înseamnă energie nucleară. Și să folosim pe un termen limitat centralele de gaz, care vor deveni ulterior centrale de reglaj. Dacă o centrală pe gaz merge astăzi 24 de ore, probabil că în timp, pe măsură ce apar alte soluții, va fi folosită doar pentru reglaj și va merge doar pe vârfuri de consum.”

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

România trebuie să atragă toți banii din PNRR, consideră Teofil Mureșan, și are nevoie de energie ieftină pentru a avea o industrie competitivă și pentru a atrage investiții industriale, spre deosebire de situația observată în economie în 2024, când mai multe capacități industriale și-au redus activitatea, iar unul dintre factori a fost prețul ridicat al energiei, care a pus presiune pe competitivitate.

„Trebuie să avem energie ieftină ca să atragem industrie competitivă. Energia ieftină putem să o obținem prin niște decizii mai curajoase, fără să intrăm în conflict cu Uniunea Europeană. (…) România are gaz, are capacități hidro de aproximativ 30% din producție, iar cu experiența și cu poziția geografică pe care le avem noi, nu ar trebui să avem probleme la fel de grave ca țările din jur. Cred că suntem într-o poziție mult mai bună.”

Sistemul energetic din România are nevoie de competență și de decizii curajoase și din partea factorului politic, mai ales dacă privim în urmă și observăm cum a fost întârziată capitalizarea altor oportunități, precum gazul din Marea Neagră.

„Vedem că se fac pași pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și proiectele eoliene în Marea Neagră, dar teama mea este ca nu cumva să rămânem prea mult timp în zona asta de discuții și să nu trecem la implementare. Ani de zile, am discutat dacă scoatem sau nu gazul din Marea Neagră și dacă l-am fi avut acum cred că această țară putea să obțină mulți bani și alte beneficii. Puteam să avem gazul deja scos astăzi, cu doi ani mai repede, dacă nu se tergiversa decizia politică și implementarea vreo patru-cinci ani.”

Grupul E-INFRA are pentru acest an un buget de investiții de 70-80 de milioane de euro și vrea să obțină o cifră de afaceri consolidată de peste 850 de milioane de euro și o creștere a numărului de angajați cu 10%.

Grupul continuă investițiile în capacitatea de producție în centrale pe gaz, dar și în capacități de stocare, în contextul în care a ajuns anul trecut cel mai mare deținător de capacități de stocare din România, cu o capacitate totală de 200 MWh.

„Investițiile rămân motorul nostru și rămânem concentrați și anul acesta pe investiții în stocare. Nova Power & Gas este cel mai mare deținător de capacități de stocare din România și unul dintre cei mai mari din Balcani. Prin aceste capacități asigurăm nu doar servicii clasice de stocare, cât și reglaj de sistem.”

În ultimii ani, grupul s-a extins și la nivel regional prin unele dintre companiile sale. Este exemplul Electrogrup, care derulează de mulți ani proiecte de infrastructură energetică în Europa. Totodată, Nova Power & Gas a deschis până acum filiale în Bulgaria, Serbia, Ungaria și Republica Moldova.

Unul dintre cele mai mari proiecte multianuale de investiții în care este implicat grupul E-INFRA este proiectul primului reactor nuclear modular de mici dimensiuni (SMR), în România, la Doicești, județul Dâmbovița, care are ca orizont de punere în funcțiune 2029-2030. Proiectul a fost gândit pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, amplasament deținut de Nova Power & Gas (parte din grupul E-INFRA) și este dezvoltat și implementat de compania de proiect RoPower Nuclear, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas. Proiectul de la Doicești este structurat pe șase module, fiecare cu o putere de 77 MW și o putere totală de 462 MW.

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

Al doilea proiect de referință în care este implicat E-INFRA, de această dată ca inițiator, este dezvoltarea unei linii de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC), cu o capacitate de 5.000 MW, care urmează pe plan local traseul conductei de gaze BRUA. „Avem drepturi intelectuale și am aplicat și pentru brevet de invenție pe proiectul acesta de cabluri de curent continuu în lungul rețelei de gaz BRUA, care ar transporta 5.000 MW cu două cabluri, de la Marea Neagră spre Ungaria. Acest proiect ne-ar crea una dintre cele mai mari platforme de tranzit din România și potențialul de a avea energia cea mai ieftină. In plus, traseul HVDC ar putea să ofere locații pentru marile Data Centere necesare în AI, care sunt consumatori de sute de MW. Acesta este proiectul pe care îl consider cel mai important din portofoliul nostru și în același timp pentru România.”

Cu proiecte-fanion în lucru și cu o navă care se îndreaptă rapid spre afaceri și active de un miliard de euro, antreprenorul Teofil Mureșan nu ia în calcul să iasă din afacerea E-INFRA, dar se uită în continuare spre exituri parțiale și își păstrează opțiunile deschise în privința oportunităților de finanțare pe viitor.

„Nu avem în plan în acest moment să vindem active de bază, mă refer la producția de energie. Și dacă ar fi să facem un plan de finanțare, ne-am uita probabil la listarea la Bursă, fie pentru o firmă, fie pentru întreg grupul.”

„Trebuie să creștem în continuare capacitățile de interconectare cu țările din jur, să investim în energie verde, dar și în zona de stocare sau de surse neîntreruptibile, iar aceasta pe termen lung înseamnă energie nucleară. Și să folosim pe un termen limitat centralele de gaz, care vor deveni ulterior centrale de reglaj. Dacă o centrală pe gaz merge astăzi 24 de ore, probabil că în timp, pe măsură ce apar alte soluții, va fi folosită doar pentru reglaj și va merge doar pe vârfuri de consum”

Teofil Mureșan, fondator E-INFRA