FacebookTwitterLinkedIn

Rețeaua Regina Maria se află în fața celui mai important moment din istoria sa de trei decenii. În drum spre Harvard Business School, unde merge la fiecare doi ani, Fady Chreih detaliază planul pentru 2030, prin care va dubla afacerile Regina Maria până la un miliard de euro și va extinde rețeaua în domenii și pe piețe noi.

Inteligența artificială (AI) nu mai este o opțiune, ci o necesitate, susține Fady Chreih, cel care conduce de mai bine de un deceniu rețeaua de sănătate privată Regina Maria. Ca lider al unei organizații care se poziționează drept „explorator” când vine vorba de utilizarea AI, el trebuie să decidă în 2025 în ce ritm alocă resurse înspre potențialul acestei tehnologii.

„Întrebarea pe care trebuie să mi-o pun acum este cât de mult investesc pe termen mediu și lung în zona aceasta și cât investesc pe termen scurt. Poți să apeși pedala de accelerație sau poți să aștepți să vină deja totul făcut și să nu fii printre primii. Cred că AI va avea o prezență importantă pe termen lung și cred că fiecare CEO trebuie să se gândească la propria strategie pe zona aceasta.”

În căutare de răspunsuri, Fady Chreih merge la fiecare doi ani la Harvard Business School pentru un program de Executive Education, unde se reunesc antreprenori și executivi de top din întreaga lume. De la cursuri de geopolitică și macroeconomie până la cursuri de gândire strategică și decision-making, programul le poate da instrumente pentru a naviga prin viitorul apropiat. În 2025, el s-a înscris pentru a patra oară în acest program internațional, într‑un context în care informarea corectă și învățarea continuă sunt mai importante ca niciodată. Dacă o parte din nevoia de educare este acoperită de cursurile de la Harvard, cea de informare este acoperită din surse internaționale – are abonamente la Financial Times, New York Times, The Atlantic și The Economist – și locale, unde recunoaște că urmărește mai degrabă „anumiți autori” decât publicații.

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

Pentru a căpăta perspectivă, toate acestea sunt completate de informațiile pe care le descoperă din întâlnirile cu clienții corporate, din analizele pe care le face alături de directorul financiar cu privire la predicțiile macroeconomiștilor din România și din networkingul generat de organizațiile în care este implicat, cum ar fi CCIFER (Camera Franceză de Comerț și Industrie în România) sau YPO (Young Presidents Organization).

Patru tendințe pentru 2025

Prezența tot mai importantă a inteligenței artificiale este una dintre cele patru tendințe menționate de Fady Chreih pentru anul 2025 în cadrul discuției de peste o oră pe care am avut-o la finalul unei zile de ianuarie la etajul 17 al uneia dintre cele mai înalte clădiri din zona de nord a Capitalei.

„Al doilea lucru pe care l-aș menționa pentru 2025 este «vântul schimbării». Noua administrație Trump va impune schimbări în foarte multe lucruri, o schimbare care cred că în anumite direcții va fi îmbrățișată. Nu știu încă ce înseamnă aceasta pentru Europa, dar cred că vom vedea foarte curând.”

Noua eră Trump ar putea veni cu schimbări bruște de direcție pe teme economice și pe teme sociale, cu implicații globale. Natura de altfel birocratică a Uniunii Europene s-ar putea dovedi problematică când vine vorba de implementarea rapidă a unor schimbări. „De exemplu, am putea vedea decizii pe energie, pare că vor fi multe decizii amânate în privința tranziției către energie sustenabilă, a angajamentelor pentru reducerea emisiilor de carbon. Pare că există o schimbare de direcție. Totodată, cred că un alt lucru interesant în 2025 va fi lupta pe teme legate de protecționism.”

A treia tendință majoră pentru 2025 ține de poziționarea României față de oportunitatea reconstrucției Ucrainei, în cazul în care războiul se va încheia în acest an. „Cel mai important aspect pozitiv pe care îl văd pentru România este poziționarea corectă în șansele de reconstrucție a Ucrainei, ca infrastructură, logistică, tranziție sau orice altceva. Putem să jucăm un rol fantastic. Avem o competiție cu Polonia, care de obicei e mult mai rapidă decât România, dar cu toate acestea putem să jucăm un rol care să fie semnificativ pentru PIB-ul României.”

Cu un deficit bugetar de 8,65% pentru anul 2024 și o țintă optimistă de 7% pentru 2025, bugetul național are nevoie de fluxuri noi de bani, care să derive din dezvoltarea economică. O parte din acești bani pot veni din oportunitatea reconstrucției Ucrainei. „Dacă am reuși să valorificăm din această oportunitate echivalentul a câteva procente din PIB, ne-am acoperit o parte din deficit numai din aceste intrări fantastice de capital. Mi se pare un «game changer» pentru România. Trebuie doar să existe lobby și să fie inițiate lucrurile pe zona aceasta.”

În ceea ce privește evoluția economiei românești în 2025, Fady Chreih se teme ca frica de recesiune să nu se transforme într-o așa-numită „profeție autoîmplinită” (self-fulfilling prophecy). „Discutam cu mai mulți clienți despre modul cum va merge economia și despre modul cum ne pregătim pentru ce va urma. Dacă noi ne gândim că va fi recesiune, va fi recesiune. Dacă top 100 companii din România adoptă ideea asta și decid să nu mai angajeze, nu mai investesc și țin de bani, ce se va întâmpla? Nu știu dacă e o tendință, dar e un lucru la care ne uităm în momentul de față pentru a înțelege cum va arăta climatul economic din România.”

În lumina evoluțiilor sociale scoase la suprafață de succesiunea de evenimente electorale din România și din lume pe parcursul anului 2024, a patra tendință majoră pentru 2025 formulată de CEO-ul Regina Maria este evoluția climatului social din România. „Am intrat în Schengen, s-au ridicat vizele pentru SUA, salariul minim a crescut, salariul mediu a crescut, nivelul șomajului e cel mai mic de până acum, dar frustrarea românilor este tot mai mare. Și sigur că putem înțelege fenomenul și de ce se întâmplă acest lucru, dar îmi pun întrebarea cum se rezolvă asta. Nu pot eu să rezolv această situație, dar e un lucru la care suntem atenți și noi, la Regina Maria, pentru că avem 11.000 de oameni angajați în România și circa 2.600 în Serbia. Trebuie să înțelegem contextul în care se află angajații și colaboratorii noștri.”

Rezultatele alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale anulate din 2024 au arătat că România nu face excepție: frustrarea acumulată în societate și polarizarea socială sunt probleme din ce în ce mai presante. „Nu poți să dai foc la casă pentru că te-a supărat vecinul. E frustrant, dar hai să rămânem raționali și să vedem cum putem să construim împreună România pe care ne-o dorim fiecare dintre noi. Hai să facem ceva în privința asta!”

În acest caz, schimbarea reală de mentalitate și atitudine pleacă de jos, din comunități, înspre vârf, fie că este vorba de schimbarea politică sau de cea din comunitatea de business sau din comunitatea sectorului medical.

„Cred că inițiativele pleacă din comunitățile mici în care suntem fiecare dintre noi. Trebuie să nu mai tolerăm și să nu mai acceptăm anumite lucruri. Încep să apară și exemple de bune practici, vedem primării mai bune, orașe mai digitalizate, mai transparente, de acolo va începe schimbarea. Am așteptarea ca schimbarea să înceapă de la primari, consilii județene, iar ei să împingă schimbarea centrală.”

Planul pentru 2030

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria împlinește 30 de ani de la înființare în 2025, perioadă în care a pornit de la prima clinică privată de cardiologie din România deschisă de medicul Wargha Enayati într-un apartament din București în anii ’90 și a ajuns unul dintre liderii sectorului de servicii medicale private din România, cu peste 50 de tranzacții M&A semnate, cu aproximativ un milion de abonamente medicale și afaceri de 1,9 miliarde de lei în 2023.

Fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare fond de private equity din Europa Centrală și de Est, a cumpărat, în 2015, rețeaua Regina Maria de la Wargha Enayati și de la fondul de investiții Advent International, într-o tranzacție estimată atunci la 100 de milioane de euro.

Mid Europa a testat piața în 2019, căutând un cumpărător, dar nu a ajuns la o tranzacție. În 2024 au început să apară informații în piață conform cărora fondul ar putea semna în curând o tranzacție de vânzare pentru rețeaua Regina Maria cu o valoare e peste un miliard de euro, dar nu există informații oficiale. Întrebat dacă Regina Maria va fi subiectul unei tranzacții în 2025, Fady Chreih nu a dorit să comenteze.

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

Dincolo de o posibilă schimbare de acționariat, compania intră în 2025 cu ochii spre viitor și continua investițiile în infrastructură, în digitalizare și IT, dar și investițiile pentru piața din Serbia, acolo unde Regina Maria s-a extins odată cu anul 2018, când fondul Mid Europa a cumpărat MediGroup. Compania din Serbia este lider de piață și a ajuns la afaceri de 90 de milioane de euro în 2024.

„Venim după un an foarte bun, ne-a mers foarte bine în 2024, suntem mulțumiți și de România, și de Serbia. Am avut două divizii care au «superperformat». În primul rând, este vorba despre divizia de abonamente medicale, care a avut de departe cea mai mare creștere de la un an la altul, o creștere fantastică atât în numărul de abonați, cât și în valoarea totală de abonamente vândute anul trecut. A fost o creștere de peste 20%.” A doua divizie care a performat mult mai bine decât era previzionat în bugetarea pentru 2024 a fost cea de laboratoare medicale, unde eforturile de investiții și extindere din ultimii ani încep să dea genereze creșteri surprinzătoare.

Pentru anul 2025, cel mai mare risc pe care îl vede CEO-ul Regina Maria pentru evoluția businessului în România este o eventuală deraiere pe plan politic, care s-ar revărsa prin multiple efecte negative asupra economiei.

„Noi deservim românii și firmele din România. Dacă firmelor nu le merge bine, nici românilor nu le merge bine. E un cerc vicios. Chiar dacă pare că și la nemți sau la francezi e la fel ca la noi, realitatea este că România nu își permite să aibă aceste deraieri. Noi trebuie să păstrăm direcția spre convergența către Uniunea Europeană în tot ceea ce înseamnă indicatori macroeconomici și indicatori ai populației.”

Însă mediul de business a învățat să navigheze prin ape tulburi în ultimii ani, într-un context de crize suprapuse și de dezechilibre macroeconomice, ceea ce le permite acum companiilor să se uite și după oportunități în timpul crizelor.

„Noi ne-am obișnuit că mediul macroeconomic nu mai e stabil. Sigur, nu îți dorești instabilități mari, cum a fost pandemia sau războiul din Ucraina, dar te-ai obișnuit și cu asta. Mesajul meu este unul optimist: trebuie să înțelegem care sunt oportunitățile și să le navigăm. Trebuie să existe oportunități și întrebarea e care sunt acestea și cum beneficiezi de ele.”

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de Regina Maria în 2025, echipa de management a finalizat ceea ce descrie drept „Planul pentru 2030”, un plan care presupune dublarea businessului pe piața locală și extinderea în domenii și piețe noi. „Vrem să facem mai multe și să le facem mai bine. Vom avea și două segmente noi în care nu suntem prezenți încă și știm sigur că vrem să dublăm cifra de afaceri, să trecem de un miliard de euro doar pe România. Probabil că vom mai opera încă o țară până în 2030.”

„Dacă noi ne gândim că va fi recesiune, va fi recesiune. Dacă top 100 companii din România adoptă ideea asta și decid să nu mai angajeze, nu mai investesc și țin de bani, ce se va întâmpla? Nu știu dacă e o tendință, dar e un lucru la care ne uităm în momentul de față pentru a înțelege cum va arăta climatul economic din România.”

Fady Chreih, CEO Regina Maria