
În mijlocul furtunii, unii se adăpostesc, alții învață să navigheze. Marius și Dan Ștefan s-au întâlnit pentru prima dată în acest an la sediul Autonom pentru a discuta despre cum se poate transforma haosul social și economic în oportunitate și incertitudinea în avantaj competitiv.
Percepția că totul se schimbă domină astăzi sentimentul în economie și în societate la nivel mondial. „Furtuna” Trump la Casa Albă, perspectivele unui război comercial cu politici economice protecționiste, avansul AI în SUA și în China, percepția că tehnologia e panaceu și supraevaluarea companiilor tech până în punctul în care „cei 7 magnifici” – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia și Tesla – au ajuns să reprezinte o treime din indicele S&P 500.
Dinamica acestor tendințe majore pot crea percepția că toate trenurile trec pe lângă noi, în timp ce noi nu găsim gara și, oricum, nu aveam bilet. Însă cei care reușesc să se detașeze de zgomot realizează că perioada actuală este temporară și lasă loc pentru oportunități, după cum a aflat Marius Ștefan, unul dintre fondatorii grupului Autonom, de la Mihir A. Desai, profesor la Harvard și autor al cărții The Wisdom of Finance.
Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”
De șase ani, la începutul fiecărui an, Marius Ștefan participă la un program de Executive Education la Harvard, unde se întâlnește cu alți CEO și antreprenori de top din lume pentru a învăța, colabora și împărtăși experiențe într-un program intensiv. Unul dintre profesorii din 2025 a fost Desai, care crede în continuare în fundamentele afacerilor. „El crede în continuare în fundamente și crede că lucrurile astea se vor aplatiza, că e situație doar temporară și nu e nimic special în ceea ce se întâmplă acum, pentru că perioade turbulente au fost constant, ciclic, în istorie. Mesajul lui a fost să urmărim cu atenție ce se întâmplă și să profităm de oportunități. În perioade complicate sunt și câștigători, nu sunt doar perdanți”, povestește Marius Ștefan.
Într-adevăr, perioadele turbulente vin și pleacă, dar revenirea nu este niciodată completă din toate punctele de vedere și, în perspectivă, incertitudinea se amplifică, completează Dan Ștefan, cofondatorul grupului Autonom, care vede totuși oportunități în volatilitatea amplificată de incertitudine. „Este clar că volatilitatea e o problemă pentru mulți. Ea este exacerbată, percepută mult mai mare decât este în realitate și asta poate crea o situație de profeție autoîndeplinită, dar este, în același timp, o oportunitate pentru cei care își păstrează calmul. În panică, dacă îți păstrezi calmul, poți să ai de câștigat. Asta a fost și experiența noastră în crizele prin care am trecut până acum”, spune Dan Ștefan.
Cei doi antreprenori și-au păstrat calmul și au urmărit oportunitățile, ceea ce a transformat o companie de închirieri autoînființată în 2006 la Piatra Neamț într-un lider național în piața de servicii mobilitate, care a crescut deopotrivă organic și prin achiziții, dezvoltându-se pe verticală și pe orizontală și devenind unul dintre cele mai dinamice grupuri antreprenoriale din istoria României.
De-a lungul timpului, Autonom a simplificat complexitatea operațională printr-o abordare agilă și antreprenorială, structurându-și echipele în grupuri de cinci-șapte persoane. Una dintre cele mai valoroase lecții pe care le-au învățat frații Ștefan a fost că această autonomie oferită echipelor le permite să iasă din logica operaționalului și să gândească strategic, să vadă oportunitățile dincolo de zgomot. „Mesajul nostru pentru antreprenorii care fac profit și se dezvoltă este să iasă puțin din operațional, pentru că la început, ca antreprenor, cam tu le faci pe toate. Discut cu mulți antreprenori care nu reușesc să iasă de acolo. Nu că n-ar vrea, dar așa au fost de la început și asta le-a adus succesul și ei cred că trebuie să continue să facă același lucru ca să continue să aibă succes. Dar nu așa funcționează lucrurile”, explică Marius Ștefan.
Cei doi au structurat Autonom în zeci de centre de profit și departamente de mici dimensiuni, conduse de peste 60 de lideri de echipe, fiind pregătiți oricând să spargă o echipă în două. Astfel, echipele rămân agile și inovative. Pe măsură ce au ieșit din operațional, frații Ștefan au făcut tranziția către o supervizare strategică, la nivelul boardului.
Antreprenoriatul românesc are nevoie în continuare de această schimbare de mentalitate, în care antreprenorul lasă din mână pâinea și cuțitul operaționalului, pentru oameni pe care îi recrutează sau pe care îi pregătește și în care are încredere.
Unul dintre conceptele potrivite pentru a inspira o astfel de tranziție în management este conceptul one way/two way door decisions, popularizat de Jeff Bezos, fondatorul gigantului Amazon, care împarte managementul în decizii, one way door (strategice, ireversibile, cu efecte pe termen lung și greu de reparat, dacă e cazul) și two way door (reversibile, nu au un impact major asupra direcției organizației și sunt ușor de reparat, dacă e cazul). Acestea din urmă sunt deciziile care pot genera inovație. „Dacă e o decizie two way door, recomandarea mea pentru antreprenori e să lase pe altcineva să ia decizia. Lasă liderii din organizație, dă putere oamenilor să ia decizia la nivel cât mai mic, pentru că dacă se întâmplă ceva poți să repari!”, spune Marius Ștefan, fiind completat rapid de Dan, care subliniază că „marea majoritate a deciziilor sunt din categoria asta, chiar și când nu par”.
Desigur, ieșirea din operațional și trecerea la următorul nivel par cu atât mai complicate în anul 2025, în care antreprenorii sunt deja în mijlocul furtunii. Pe lângă un context global complex, România se confruntă cu un deficit bugetar de 8,65% din PIB în 2024, cu incertitudine fiscală și cu incertitudine socială, care vine din plan politic, după ce Curtea Constituțională a României a anulat turul doi al alegerilor prezidențiale.
Înainte și după luna mai
În 2025, alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc pe 4, respectiv 18 mai, iar contextul de incertitudine din această perioadă îi împinge inclusiv pe frații Ștefan să împartă scenariile pentru acest an în două: înainte de luna mai și după luna mai. Pentru Marius și Dan Ștefan, tema principală pentru acest an este sănătatea, un concept care înglobează mai multe dimensiuni.
„Încă de anul trecut am stabilit pe plan intern că în 2025 trebuie să ne concentrăm mult mai tare pe sănătate, de la sănătatea organizațională, sănătatea strategiei sau sănătatea investițiilor și până la sănătatea fiecăruia dintre noi, sănătatea echipelor sau sănătatea relațiilor de muncă”, spune Dan Ștefan.
În linie cu filozofia de a căuta întotdeauna să își pună întrebările corecte în business, marea temă la care se gândesc în mod constant fondatorii Autonom este cum reușesc să rămână antifragili, un concept descris pe larg de eseistul libanez-american Nassim Nicholas Taleb, care se referă inclusiv la capacitatea de a performa pe un fond de haos și de a fi flexibili într-o lume în continuă schimbare.
„De câțiva ani, de când am început să devenim mai mari și să ne gândim mai serios la riscuri și la ce se întâmplă cu organizația asta, întrebarea pe care mi-o pun constant este cum facem să rămânem antifragili. Și asta stă pe niște piloni, în care nu îți iei riscuri disproporționate, îți păstrezi agilitatea, îți păstrezi opțiunile. (…) Până la urmă, discuția este despre cine ești și cum poți să te miști.”
Preocuparea pentru a menține antifragilitatea Autonom este mai sus în lista de priorități a fondatorilor decât ideea de a păstra compania în forma actuală sau de a o crește de 10 ori. Această caracteristică potențează și capacitatea unui fondator de a ieși din operațional și de a implementa un sistem în care să îi lase pe alți lideri din organizație să ia decizii.
Una dintre „superputerile” pe care le-au dezvoltat cei doi antreprenori pe parcursul poveștii Autonom a fost capacitatea de a pune lucrurile și situațiile în perspectivă.
„Este o vorbă din psihologie care ne place mult: cu toții tindem să supraestimăm ce facem într-un orizont de un an și să subestimăm masiv ce facem în cinci ani. Prima noastră tranzacție cu Autonom a fost în 2014, când am cumpărat VMS (Vehicle Management Systems). Ne-a plăcut la acea companie că făcea ceva ce noi nu știam să facem. Nu era o dimensiune foarte mare, dar avea în spate cifre bune. 10 ani mai târziu, aceasta este o companie care produce în fiecare an un profit net de două ori mai mare decât am dat plătit în urmă cu 10 ani. A fost una dintre cele mai bune investiții”, spune Marius Ștefan.
Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”
Pe lângă capacitatea de a privi în perspectivă, achiziția VMS din 2014 le-a deschis apetitul fraților Ștefan pentru o creștere prin M&A, care să completeze creșterea organică. VMS s-a dovedit a fi o pepinieră de talente, de management, de sisteme și de curiozitate și a dat naștere în 2023 și companiei Blue, serviciul de ride sharing al grupului Autonom.
Până în prezent, tranzacțiile semnificative realizate de grupul Autonom includ preluarea BT Operational Leasing în 2018 și achiziția Țiriac Operating Lease în 2022.
„Am început să achiziționăm mai multe companii, am făcut enorm de multe greșeli în direcția asta și am lucrat câțiva ani până să înțelegem cum trebuie să le integrăm, care trebuie să fie rolul companiilor în ecosistemele noastre. Acum avem mai multă claritate asupra direcției în care mergem, știm mai bine când e cazul să achiziționăm companii, când trebuie să facem investiții în pachete minoritare și când e nevoie să creăm companii de la zero.”
Autonom Services, compania de la care a început totul, este în continuare perla coroanei în holdingul Autonom International, dar frații Ștefan lucrează de câțiva ani pentru a dezvolta și alte companii de anvergură în interiorul grupului. Eforturile încep să dea roade, iar ponderea companiei în cadrul Autonom International a ajuns în 2024 la 75-80%, în contextul în care grupul a înregistrat permanent creșteri.
„Autonom Services e ca un tanker, e acea navă mare care merge cu viteză destul de mare, crește an de an cu cu două cifre și am avut rezultate foarte bune și anul trecut. Provocarea noastră este să creăm încă cel puțin două companii care să se apropie de dimensiunea Autonom, ca să echilibreze balanța în portofoliul de companii.”
Unul dintre pilonii pe care construiește Autonom începând cu anul 2022 este domeniul asigurărilor și serviciilor conexe. Explorând diferite direcții, Autonom a făcut mai multe mișcări strategice, printre care intrarea în acționariatul Păvălașcu Risk Consultants (PRC), membru al rețelei Crawford, inițierea unui joint venture sub denumirea Autonom Protect în colaborare cu acest partener, un parteneriat cu compania de asigurări elenă Hellas Direct, implicarea în acționariatul Millenium Insurance Broker și Transilvania Broker, precum și investiția în start-upul Alpha Software Providers.
Dezvoltarea sub Autonom International se concentrează pe mobilitate, servicii în asigurări și companii care sunt la intersecția dintre acestea. În 2024, au cumpărat compania de asistență rutieră 9695, prin intermediul Autonom Assistance, de la Auto Club Contact, respectiv pachetul majoritar de acțiuni în compania de servicii de asistență tehnică, medicală și de călătorie Nova Ria24 Servicii.
„Există pericolul ca, la un moment dat, să pierzi contactul cu realitatea și cu ceea ce este fundamental la tine în business și te lași dus după zgomot. Unele tranzacții distrug valoare în loc să producă valoare și trebuie să fii atent. Pentru toate tranzacțiile pe care le-am făcut au fost de cel puțin 10 ori mai multe la care ne-am uitat și pe care nu le-am făcut”, spune Dan Ștefan.
Parcursul Autonom a fost confirmat în mai multe rânduri și de investitori. În 2019, compania a listat obligațiuni de 20 de milioane de euro la Bursa de Valori București, iar în 2021 a listat la BVB obligațiuni de 48 de milioane de euro.
În 2022, Autonom a primit o finanțare de 15 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, iar la începutul anului 2025 a listat o nouă emisiune de obligațiuni la BVB, în valoare totală de 30 de milioane de euro în care și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit nouă milioane de euro.
Pe lângă Autonom International, frații Ștefan au creat în urmă cu mai mulți ani vehiculul ATM Ventures, care este finanțat din fonduri proprii, nu prin intermediul firmei Autonom. Prin intermediul acestuia, cei doi antreprenori au finanțat aproximativ 50 de proiecte, incluzând atât investiții directe în inițiative precum Impact Hub sau rețeaua de clinici veterinare The Vets, cât și contribuții la fonduri de investiții precum Roca X, Simple Capital și Blueberry Muffin.
Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”
În 2024, ATM Ventures a preluat 30% din acțiunile companiei Meridian Taxi din București, de la antreprenorul Dan Boabeș. Antreprenorii descriu ATM Ventures drept un vehicul de corporate venture capital, pentru că, deși investește banii fondatorilor, se uită la potențiale investiți prin prisma companiilor în care au investit deja.
„La ATM Ventures am decis să ne reducem investițiile, adică vrem să facem mai puține”, spune Dan Ștefan, fiind completat de Marius: „Am păstrat majoritatea investițiilor, am mai lichidat din câteva, am mai făcut câteva exituri, dar e mai degrabă o chestiune de filozofie, legată de direcția în care merge compania. Ne-am mai schimbat între timp criteriile, căutăm să facem investiții cu pachete minoritare, cu implicare relativ mică în board sau în direcția strategică a companiei respective. Ne uităm mai degrabă spre companii care au ceva de spus în ecosistemele în care suntem noi implicați.”
Sănătatea ca prioritate se răsfrânge, așadar, și asupra filozofiei și strategiei de investiții din ATM Ventures, unde frații Ștefan caută mai degrabă sinergii cu ecosistemele pe care le-au creat deja.
„E bine ca aceste companii în care am putea intra să aibă ceva de câștigat din asocierea cu noi, pe lângă bani. Astfel, vom avea și noi de câștigat. Dacă ele au de câștigat, vom avea și noi, nu doar prin prisma investiției. Sunt sinergii, dar trebuie să putem măsura aceste sinergii pentru că altfel rămânem la discuții teoretice”, subliniază Dan Ștefan.
“Este clar că volatilitatea e o problemă pentru mulți. Ea este exacerbată, percepută mult mai mare decât este în realitate și asta poate crea o situație de profeție autoîndeplinită, dar este, în același timp, o oportunitate pentru cei care își păstrează calmul. În panică, dacă îți păstrezi calmul, poți să ai de câștigat.”
Dan Ștefan, cofondator Autonom
„Mulți antreprenori care fac profit și se dezvoltă nu reușesc să iasă din operațional. (…) Asta le-a adus succesul și ei cred că trebuie să continue să facă același lucru ca să aibă succes. Dar nu așa funcționează lucrurile.”
Marius Ștefan, cofondator Autonom