FacebookTwitterLinkedIn

Cu un ritm de creștere susținut și un interes crescut pentru modelele premium și electrificate, Oliver Rademacher, noul lider al BMW România, cu experiență în America, Asia, Rusia și Europa, a pregătit o strategie care poate transforma industria auto locală.

Să ajungi într-o seară de miercuri, la ora 7, în zona centrală a Bucureștiului poate fi o provocare, indiferent dacă alegi să mergi bară la bară, cu mașina, sau strivit alături de ceilalți corporatiști din metrou. Astfel că la final de ianuarie 2025, cu o vreme de primăvară, o plimbare pe jos către Piața Romană pare soluția cea mai inspirată. „Am lucrat în Japonia, deci știu cât de aglomerat este metroul acolo, dar nu am apucat încă să merg cu metroul din București”, glumește Oliver Rademacher, la prima sa întâlnire cu presa din România, după ce în toamna anului trecut a fost numit director general al filialei locale a grupului BMW.

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

Suntem la Băcănia Veche, un local fondat de un fost corporatist, Marius Tudosiei, pentru a-și satisface pasiunea pentru mâncarea bună și gătitul sănătos. De altfel, întregul meniu se bazează pe preparate din bucătăria românească și vinuri locale, iar pe pereți sunt expuse fotografii care arată prezența importantă pe care BMW o avea România încă din perioada interbelică: un showroom spectaculos aflat în urmă cu aproape 100 de ani în Piața Universității în clădirea firmei de asigurări Generala sau o mașină BMW 328 surprinsă în 1937 lângă Statuia Aviatorilor, în timpul Marelui Premiu al Orașului București, un proiect coordonat de inginerul Aurel Perșu. De altfel, folosindu-se de aceste repere ale trecutului, BMW Group Romania organiza în 2024 un eveniment de noapte care punea față în față istoria cu mașinile moderne și pline de tehnologie.

Dar germanul care conduce acum filiala locală a grupului BMW este printre liderii de afaceri cu cea mai mare experiență multiculturală din țară. A lucrat pentru biroul regional pentru Pacific și Africa de Sud și a planificat și a înființat noi companii de import BMW și rețele de dealeri în piețele regionale cheie, inclusiv în Indonezia, China, Polonia și Malaysia.

A lucrat pentru grupul BMW în Japonia, în Rusia, dar a fost și timp de mai mulți ani directorul centrului pentru vizitatori și livrare de automobile BMW Welt din München. Practic, în această calitate, el a supravegheat toate aspectele procesului de livrare a 23.000 de vehicule anual către clienții la BMW Welt, un „must have” pe harta pasionaților mărcii germane atunci când vizitează orașul german München.

Experiența lui Oliver Rademacher include însă și mulți ani petrecuți în nordul Americii, inițial ca Area Manager, iar apoi ca Department Head of Network Performance Management, unde a optimizat procesele și a implementat noi strategii de vânzări în cadrul programului de management al performanței. Apoi, de la începutul anului 2020, germanul a devenit șeful filialei din Slovacia a grupului BMW, iar implementarea măsurilor de Granular Performance Management (GPM) preluate de pe piaţa nord‑americană au permis companiei creșterea profitabilă și atingerea poziției de lider pe piață.

BMW este de mai mulți ani lider și pe piața din România, grupul depășind anul trecut pentru prima dată pragul de 6.000 de vehicule înmatriculate la nivel local. Mai exact, au fost înmatriculate 5.222 de automobile BMW și MINI (o creștere cu 2,9%) și 830 de motociclete BMW Motorrad (o majorare de 13%), după cum spune Oliver Rademacher, care recunoaște cu modestie meritele predecesorului său.

În segmentul auto, marca BMW a stabilit un nou record, cu 4.895 de unități livrate (+4,4% față de anul precedent), un rezultat ce indică, potrivit liderului BMW România, apetitul crescut al clienților români pentru tehnologii de ultimă generație, tracțiune integrală și, mai nou, motorizări electrificate. De altfel, conform datelor prezentate de Oliver Rademacher, modelele cu tracțiune integrală au fost în continuare cele mai vândute, 82% din automobilele vândute fiind echipate cu sistemul xDrive. În ceea ce privește motorizările, vânzările de automobile electrice BMW au atins și ele un nou record, cu 378 de unități vândute, ceea ce reprezintă mai mult de 9% din totalul vânzărilor. Modelele plug-in hybrid au crescut, la rândul lor, cu mai mult de un sfert, la un nivel record de 764 de unități și reprezintă aproximativ 15% din totalul vânzărilor mărcii.

Chiar și cu o corecție de 15,5% pentru brandul MINI, contextul general rămâne pozitiv, dat fiind că scăderea MINI a fost determinată de schimbările majore de gamă și disponibilitatea redusă a unor modele.

Oliver Rademacher consideră că România nu este o piață de tip follower din punct de vedere al tehnologiilor, ci se află între țările în care clienții doresc produse de ultimă oră și sunt dispuși să investească în confort, design și tehnologii de propulsie alternativă.

În Europa de Vest, noile reglementări de mediu și taxele tot mai ridicate pentru motoarele convenționale au dus la o migrare accentuată spre segmentele compacte și modelele complet electrice. Dacă adăugăm la aceasta și tendința tot mai clară a consumatorilor din aceste zone de a opta pentru car sharing sau leasing operațional pe termen scurt, atunci rezultatul este evident: un public care se mulțumește adesea cu vehicule economice, de dimensiuni reduse.

În România însă, apetența pentru segmentul de lux și design grandios rămâne la cote ridicate. De altfel, în 2024, livrările BMW în segmentul de lux au atins 443 de unități, în creștere cu 29%. Mai mult, noul BMW Seria 7 și exclusivistul BMW XM au accelerat ascensiunea României în topul vânzărilor regionale, depășind piețe consacrate precum Austria.

Deși România nu are cea mai dezvoltată infrastructură de stații de încărcare din UE, cererea pentru modele electrificate (full electric și plug-in hybrid) crește într-un ritm constant. Iar clienții care optează pentru brandul BMW se orientează tot mai des spre motorizările alternative, interes favorizat de combinația dintre performanță, consum redus și stimulentele financiare oferite de programul Rabla Plus. Totuși, el a atras atenția că infrastructura de încărcare va trebui dezvoltată accelerat pentru ca România să facă față planurilor UE de reducere semnificativă a vânzărilor de vehicule pe combustie clasică până în 2035.

Astfel că, într-o perioadă în care multe state vestice descurajează motoarele diesel prin taxe și restricții de acces în centre urbane, România continuă să vadă o cerere importantă pentru astfel de motorizări, datorită consumului redus și îmbunătățirilor la capitolul emisii. Conform datelor interne, 35% dintre automobilele BMW vândute local sunt diesel, în creștere față de 32% în anul precedent.

Află mai multe perspective ale liderilor din dosarul “25 pentru 2025”

Un alt capitol de succes îl constituie divizia BMW M, care a depășit pragul de 500 de livrări, ajungând la un total de 684 de unități (+37,6%) în 2024, modelul BMW XM aflându-se pe primul loc.

Pe de altă parte, divizia de motociclete BMW Motorrad a marcat al zecelea an consecutiv de creștere cu două cifre în România, atingând 830 de unități vândute (+13%).

Pentru a susține acest ritm de creștere, echipa condusă de Oliver Rademacher își va accentua dezvoltarea în zona de aftersales și a parteneriatelor cu furnizorii de servicii. Printre obiectivele principale anunțate se află creșterea cu 30% a capacității de service la nivel național, ceea ce reprezintă o investiție semnificativă într-o rețea deja matură și digitalizarea interacțiunii cu clienții, printr-un un set de proiecte menite să fie premiere globale în rețeaua BMW, ce ar putea fi extinse ulterior și pe alte piețe europene.

„România nu este o piață de tip follower din punct de vedere al tehnologiilor, ci se află între țările în care clienții doresc produse de ultimă oră și sunt dispuși să investească în confort, design și tehnologii de propulsie alternativă.”

Oliver Rademacher, Director General BMW Group România