
Albert Nica, Executive Creative Director Ogilvy&Mather România
Forbes: Ați avut clienți, în ultimul an, care v-au solicitat creație pentru machete publicitare exclusiv pentru print? Sunt mai mulți sau mai puțini decât, să zicem, în urmă cu trei ani?
Albert Nica: Dacă acum 10-15 ani toate prezentările conțineau invariabil și o campanie pentru print, anul trecut nu-mi aduc aminte de niciun client care să fi cerut asta.
Interesant este că nu a fost un moment decisiv în care s-a luat o hotărâre formală. Pur și simplu, clienții au încetat să mai ceară specific și, ușor-ușor, creativii au încetat să mai propună. Nu mă înțelegeți greșit, printul n-a dispărut total, dar din ce în ce mai des, clienții se mulțumesc cu un KV (Key Visual!), care se transformă într-un print ad sau nu.
Forbes: Pe fondul dezvoltării rapide a comunicării digitale, considerați că reclama în print, în România, este o istorie care nu mai interesează pe nimeni?
Albert Nica: Condiția dintotdeauna a fost să existe un număr suficient de mare de potențiali consumatori care să fie receptivi la mesajul unui print ad. Cum cei mai mulți s-au mutat pe internet, este firesc ca majoritatea clienților să-și concentreze atenția pe acest mediu.
În condițiile în care multe publicații internationale și românești au renunțat la versiunea tipărită, și au optat pentru versiunea online, clienții și-au transformat campaniile de print în banere.
Și, din păcate, asta este deja istorie.
Citește și opinia lui Andreea Nemens (GMP Advertising)!