FacebookTwitterLinkedIn

În schimb, în opinia băncilor, standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare nu vor suferi modificări, în aceeași perioadă, cum nu s-a întâmplat nici în ultimul trimestru al anului trecut, față de trimestrul anterior.

Excepție face spread-ul ratei medii de dobândă a creditului față de ROBOR la o lună, ceea ce indică o relaxare moderată ca urmare a scăderii acestuia, potrivit sondajului citat.

Programul „Prima Casa 2018” poate începe

În ultimul trimestru din 2017, instituțiile de credit au menținut constante standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri acordate populației și le-au înăsprit marginal pe cele pentru creditele de consum.

În ceea ce privește termenii creditării în cazul împrumuturilor ipotecare, instituțiile de credit au relaxat marginal spread-ul ratei medii de dobândă a creditului față de ROBOR 1M, în timp ce ceilalți factori au rămas constanțiÎn trimestru al patrulea al anului trecut, cererea de credite a scăzut semnificativ pe ambele segmente de credite acordate populației. Pentru T1/2018, instituțiile de credit estimează menținerea constantă a cererii în cazul creditelor de consum, în timp ce în cazul creditelor ipotecare acordate populației este prognozată o creștere marginală a acesteia”, se adaugă în sondajul citat.

Românii au depus de două ori mai mulți bani la bănci decât au luat, în ianuarie

Față de trimestrul anterior, în trimestrul al patrulea din 2017, rata solicitărilor respinse de către bănci a prezentat o scădere semnificativă în cazul împrumuturilor ipotecare. În același timp, în cazul creditelor de consum evoluția ratei solicitărilor respinse a avut o amplitudine similară, dar de creștere.

Băncile trebuie să crească accesul la finanțare mai multor firme

În cazul companiilor nefinanciare, la nivel agregat cererea de credite s-a menținut la un nivel constant față de trimestrul precedent, contrar așteptărilor inițiale ale băncilor care indicau o majorare a acesteia. Anticipările băncilor cu privire la evoluția cererii de credite provenite din partea firmelor sunt în sensul creșterii moderate a acesteia, în primul trimestru al anului în curs”, se mai precizează în sondajul BNR.

În structură, continuă expansiunea cererii la un nivel moderat în cazul creditelor pe termen lung acordate companiilor mari și amplitudinea marginală în cazul creditelor acordate companiilor mici, indiferent de maturitatea acestora, iar cererea pentru creditele acordate companiilor mari pe termen scurt a rămas la un nivel similar celui din trimestrul anterior.

Sondaj Provident: 70% dintre români vor sărbători Dragobetele, iar peste o treime dintre ei cheltuiesc între 50 de lei şi 100 de lei pentru un cadou

„În acest context, se menține o presiune dinspre cererea de credite pentru companii care ar trebui adresată de bănci în consecință, prin creșterea accesului la finanțare al unei categorii mai largi de firme. Pentru T1/2018 estimările cu privire la cererea de credite sunt de creștere moderată a acesteia pe toate segmentele. În ceea ce privește solicitările de credite respinse de bănci, acestea au rămas relativ stabile la nivelul consemnat în trimestrul precedent”, se subliniază în sondajul Băncii Centrale.

În plus, per total, riscurile asociate companiilor nu au fluctuat notabil la nivel față de valorile din trimestrul anterior. Excepție face sectorul construcții, al cărui risc a crescut semnificativ, în opinia băncilor. În același timp, percepția cu privire la companiile din energie și turism s-a modificat în sensul creșterii moderate a riscului.