
Pașaportul curios (84 de pagini) se adresează românilor, care își pot reactualiza cu acest prilej cultura generală, fiind totodată util atât expaților, cât și turiștilor străini care ne vizitează țara.
Capitolele pașaportului numără: Geografia noastră; Imnul României; Românii ca cetățeni; Cum am devenit România; Eroii noștri; Bucureștiul de altădată și de acum; Bucătăria românească; Acei români minunați și mașinile lor zburătoare; Minuni ale naturii; Delta Dunării; Inventate… sau folosite mai întâi de români; Constantin Brâncuși, un artist român universal; Români celebri; Proverbele noastre; Umorul la români.
Iar cuprinsul amintește și despre:
– Petrache Poenaru (1799-1875) – inventatorul „condeiului portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”, născocire pentru care a obținut primul patent din lume, la Viena, în 1827.
– În aprilie 1857, Bucureștiul este primul oraș din lume în care s-a întrebuințat pentru iluminatul public petrolul lampant.
– Anastase Dragomir (1896-1966) este inventatorul scaunului ejectabil din avioanele care se prăbușesc.
– În 2013, site-ul The World Geography a alcătuit o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr
– România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu ritualul Călușului (2005), doina (2009), ceramica de Horezu (2012) și colindatul de ceată bărbătească (împreună cu Republica Moldova, în 2013).