
Prima regulă atunci când alegem o vacanță cu copiii este spațiul. Atunci când ai doi copii mici (în cazul nostru de 4 ani, respectiv 1 an și 3 luni) camera de hotel trebuie să fie generoasă astfel încât să aibă și ei loc suficient să se joace. De aceea ne-am pus multe semne de întrebare când am cântărit opțiunea de a petrece Anul Nou pe un vas de croazieră ce explora 5 țări din Caraibe. Știam că spațiul din cabine este inexistent și că va trebui să petrecem cât mai puțin timp în cabină.
Cumva ne-am asumat acest neajuns și am profitat de traseul fain și variat al vasului de croazieră. Vasul avea să acosteze în 5 insule din zona Caraibelor, printre care Saint Martin, Guadeloupe, Martinique, Insulele Virgine Britanice și Republica Dominicană, care era și punctul de îmbarcare și debarcare al vasului. Am combinat sejurul cu câteva zile petrecute într-un resort din Punta Cana, ca să ne relaxăm înainte și după drum.
Cum ne-am pregătit pentru 7 zile pe un vas de croazieră?
Diferența față de un sejur într-un resort este că vasul de croazieră este un mediu destul de închis. Desigur, ai tot ce îți dorești în materie de mâncare și băutură, dar găsești foarte greu biscuiți și gustări ambalate pentru copii, astfel că primul lucru și cel mai important este să ai la tine gustări dulci și sărate pentru copii.

Cum am depășit problema spațiului în cabină?
Suprafața cabinelor de pe vasele de croazieră este atât de mică încât companiile de croazieră îți impun atunci când călătorești cu doi copii peste 3-4 ani să iei o cabină dublă sau două cabine. Pentru că eram însoțiți de un toddler și un bebeluș am putut rezerva o cabină cu balcon în care aveam pregătit un pat dublu, o canapea transformată în pat simplu și un pătuț. Căruciorul a stat afară, la ușa cabinei, astfel că băieții au și avut puțin loc de zbenguială. Nu poți compara spațiul dintr-o cabină de vas de croazieră cu spațiul dintr-o cameră de hotel, dar la fața locului, problema spațiului a părut gestionabilă. În plus, vasul de croazieră are atâtea activități de oferit încât poți sta foarte puțin în cameră.
Ce pot face familiile cu copii pe un vas de croazieră?
Fiecare traseu al vaselor de croazieră în zona Caraibelor include cel puțin o zi pe mare. Și aceasta era a doua noastră sursă de întrebări: ce vom face o zi întreagă pe un vas de croazieră? Ei bine, lucrurile s-au așezat frumos încă din prima zi când am descoperit programul de entertainment de pe vas și activitățile dedicate copiilor. În primul rând toate vasele de croazieră au locuri de joacă pentru copii. Un loc în care îi poți lăsa în regim de grădiniță, unde sunt supravegheați și unde în fiecare zi făceau alte activități, de la colorat și desenat la sport, dans și tot felul de activități amuzante. În afară de locurile de joacă din interior, mai există și un loc de joacă exterior, cu tobogane, căsuțe și tot felul de jucării pentru consumat energia. Dincolo de acestea, întreg vasul de croazieră este gândit cu multe zone de lounge, cu scaune tip fotoliu și spațiu mult pentru copii. Interesante pentru Alex, băiatul nostru de 4 ani, au fost și spectacolele organizate în fiecare seară.

Cum ne-am descurcat cu explorarea insulelor?
Amuzamentul unei croaziere nu constă doar în activitățile disponibile pe vas. Bineînțeles că elementul central rămân porturile vizitate, iar noi ne-am dorit să mergem pe plajele cele mai frumoase și preferabil aproape de port. Au fost insule precum Saint Martin în care plaja era la o traversare cu bacul distanță de vas sau la un scurt drum cu taxiul. Dar și insule unde am făcut o oră până la plajă. Transferul la plajă l-am făcut uneori cu excursiile opționale cumpărate de pe vas, alteori pur și simplu luând un taxi din port. Plajele erau semiamenajate, găseai șezlonguri, copiii și-au făcut și câțiva prieteni, puteai cumpăra fructe sau servi prânzul.
Fără îndoială că cea mai interesantă experiență rămâne celebra plajă Maho Beach din Saint Martin survolată la mică distanță de avioane care aterizează sau decolează. Un adevărat spectacol pentru băieții mei.
Planuri pentru 2020
Croaziera a fost o surpriză atât de plăcută încât am programat același gen de experiență și anul acesta, cu un grup format din cititorii mei. De data asta cu plecare din Miami și un traseu mai lung cu vasul de croazieră, dar care include destinații precum Puerto Rico, Bahamas, Jamaica, Insulele Virgine Britanice, în total 7 țări vizitate. Traseul complet îl găsiți pe blogul meu, www. RazvanPascu.ro.
Răzvan Pascu, ghidul Forbes Kids prin țări exotice
Răzvan Pascu are 34 de ani, a lucrat în 2 multinaționale și acum este antreprenor, cu companii în mai multe domenii de activitate. Principalele activități ale sale sunt consultanță în marketing turistic, organizarea de evenimente corporate și activități de Marketing & PR. Răzvan Pascu a fost parte din generația Forbes 30 sub 30, este pasionat de călătorii și are o comunitate pe Facebook și Instagram de peste 250.000 de followeri. Răzvan semnează în Forbes Kids rubrica de călătorii alături de copii și ne va „plimba“ în fiecare număr al revistei prin destinații exotice.