
Alina Buzatu, Head of Strategy Geometry Global România
Forbes: Ce înseamnă inovația pentru dvs.?
Alina Buzatu: Eu văd inovația ca o întâlnire fericită a trei factori: noutatea care poate transforma (inovația trebuie să aibă capacitatea de a schimba ceva), care are utilitate de masă (dacă doar X și prietenii săi consideră că elementul de noutate e util, atunci vor avea o seară interesantă și atât; a doua zi, cei din jur vor continua să facă lucrurile la fel ca până atunci) și care duce spre evoluție (transformarea trebuie să fie pozitivă, măcar pe termen scurt).
Forbes: Care sunt cele mai importante trei lecții ale inovației pe care le-ați învățat în cariera dvs. profesională?
Alina Buzatu: 1. Persoanele cu experiență de zeci de ani într-un domeniu sunt extrem de utile, dar de multe ori, supra-apreciate în comparatie cu „juniorii”: de la ei vine, de cele mai multe ori, elementul de noutate.
2. Trebuie să ai multă răbdare și bunăvoință ca să poți intra în logica unor persoane care, aparent, vorbesc lucruri strict tehnice (programatori, oameni de știință, cei care fac experimențe în laborator), dar care pot pune pe masă lucruri cu adevărat valoroase.
Inovația e mult mai natural facilitată de domenii periferice, de specialiști cu preocupări atipice și de minți aparent bizare pentru „azi”. Russell Davies, într-un articol mai vechi dedicat strategilor la început de drum, încuraja citirea unei reviste, a unei pagini de literatură, etc, dintr-un domeniu total diferit de cel care te preocupă zi de zi, ca să afli și ce se întâmplă la un pit-stop dar și cum e cu gastronomia moleculară.
3. Atunci când te gândești la o treabă care ți se pare că are potențial de inovație, se poate întâmpla să greșești, să nu-ți iasă din prima, să ratezi încă de la început. Dacă eșecul te enervează atât de tare încât nu vrei să renunți (indiferent de criticile celorlalți sau de self-esteem-ul în cădere liberă), înseamnă că ești pe un drum care o să-ți aducă ceva bun.
Forbes: Care este cel mai mare succes în materie de inovație al companiei dvs?
Alina Buzatu: Campania Orbit – Mestecometrul – implementată în Kaufland, campanie în care colegii mei au folosit tehnologia „Face Recognition” pentru detectarea unor expresii faciale foarte subtile.