
Ana-Maria Diceanu, fondatoare și CEO la agenția Brain 4 Strategy, analizează „fotografia” comunicării în spațiul public din România și constată o discrepanță între temele propuse la nivel oficial și preocupărilor oamenilor simpli.
Forbes: Cum a început anul agenția PR Brain 4 Strategy? Un scurt bilanț pe primele trei luni 2024. Elemente noi care au apărut.
Ana-Maria Diceanu: Am văzut o intensificare a serviciilor și solicitărilor de servicii pe zona de media training, mapare, riscuri, managementul reputației și strategii de prevenție. Acest lucru mă bucură foarte tare.
În trecut, astfel de solicitări erau ca niște comete. Acum, au devenit parte din igiena reputației unui brand și asta mă bucură foarte mult.
De asemenea, am simțit o intensificare a comunicării pe zona de sustenabilitate și protecția mediului. Suntem mândri că, în acest weekend, am finalizat un proiect destul de mare, cel mai mare târg de profil, Green Energy Expo, care a adus soluții în România pe zona de waste management și energie verde. Am făcut media relations pe acest eveniment și am învățat foarte multe lucruri.
Vedem o intensificare a comunicării pe zona de sustenabilitate și employer branding, cum spunem noi, brandingul de angajator.
Acestea au fost activitățile noastre principale în prima parte a anului.
Forbes: În ultimii patru ani, societatea românească a traversat mai multe crize suprapuse. Din păcate, crizele nu s-au încheiat. Cum vedeți în prezent „fotografia comunicării” în spațiul public din România? Cum se comunică în spațiul public?
Ana-Maria Diceanu: La prima vedere, trebuie să recunosc că simt așa, un disconnect între ceea ce se comunică în spațiul public și ceea ce vedem ca interes pentru oameni, în această perioadă. Adică, sunt destul de multe discuții în zona politică, socială, economică, dar oamenii discută în privat despre cu totul alte lucruri. Există o deconectare între ceea ce se comunică în spațiul public și ce se vorbește între oameni.
Pe de altă parte, cred că este o perioadă în care companiile ar trebui mai mult să asculte ce se vorbește și să comunice ulterior. Este o perioadă în care trebuie să ascultăm foarte mult și să înțelegem care sunt preocupările și nevoile oamenilor. Sunt și multe subiecte în care comunicarea pro-activă nu i-ar folosi la nimic unui brand (conflicte, alegeri electorale).
Companiile ar trebui să asculte mai mult. Decât să se concentreze pe ce comunică, companiile ar trebui să dedice mai mult timp și ascultării.
PR-ul s-a schimbat foarte mult. Există un focus foarte mare către interiorul companiilor. Este un interes foarte mare pentru a asculta, a înțelege și a răspunde nevoilor angajaților. Vedem acest lucru destul de des și la clienții noștri: acest focus mai degrabă intern decât extern.
Mai mult decât atât, rolul omului de comunicare a căpătat mai multe valențe. Este un consultant pentru manageri, pentru lideri, dar nu doar pe zona de comunicare, fapt care mi se pare foarte important. Omul de PR este chemat când liderul a decis niște direcții de business, de exemplu, și acesta analizează dacă există niște riscuri.
Omul de PR a devenit nu numai un consultant, ci un om implicat activ în business.
De aceea spun că, dacă ne concentrăm pe intern, este o perioadă bună ca să ascultăm externul și când comunicăm, într-adevăr, să comunicăm cu valoare.
De asemenea, am tot vorbit despre Generația Z care dorește să audă de la lideri că se implică în problemele sociale. Aici, simt că se poate comunica mai mult, că liderii se pot implica mai mult în problemele cu impact social, chiar mai mult decât zona de mediu. Pe primul loc în topul problemelor se află dezinformarea provocată de AI.
Poate că, în această perioadă, este sau nu este normală această deconectare, dar eu, una, o simt.
Cred că ne întoarcem la lucrurile pe care le putem controla. Putem să controlăm, mai degrabă, ce se întâmplă în jurul nostru și nu foarte departe de noi. Atunci, pentru a avea un simț al siguranței, ne uităm la lucrurile pe care le putem controla. Pot să iau o umbrelă cu mine, pentru că s-au anunțat ploi, dar nu pot schimba nimic în ceea ce se întâmplă peste hotare, chiar dacă am un sentiment de frică. Cred că asta ar fi cea mai simplă explicație.
CARTE DE VIZITĂ
Ana-Maria Diceanu este fondatoarea și CEO al agenției de PR și comunicare Brain 4 Strategy și gazda singurului podcast de PR, Brain It Forward – care a obținut în 2023 titlul de cel mai bun podcast la Webstock.
Ea și-a început cariera în anul 2000 și este una dintre primele profesioniste în relații publice din România, având peste 20 de ani de experiență în comunicare corporate și zece ani în comunicare de criză.
În 2018, a fondat agenția de relații publice și comunicare Brain 4 Strategy și a devenit co-fondatoare și președintă în România pentru Global Women în PR Association, adunând periodic profesioniste din domeniu.
În ultimul deceniu, a coordonat comunicarea de criză, comunicarea corporate, managementul de probleme și reputație, precum și evaluarea relațiilor publice pentru clienți din diferite domenii, precum sectorul bancar, retail, farmaceutic, IT&C și petrolier. De asemenea, este membră CIPR și are acreditare internațională atât de la CIPR, cât și de la AMEC- prima româncă care a obținut certificatul AMEC.
Forbes: Care este opinia dvs despre comunicarea din prezent în mediul de afaceri?
Ana-Maria Diceanu: Vedem destul de multe comunicări ale organizațiilor profesionale, cea ce este foarte bine. Până acum, nu erau atât de vocale. În prezent, sunt din ce în ce mai vocale și pe mine mă bucură acest lucru.
Comunicarea nu mai este unidirecțională. Campaniile de PR și comunicare au acest mixt între comunicatul preluat de mass-media și canalele proprii în care se investesc resurse. Comunicarea corporativă s-a schimbat foarte mult față de cum se făcea cu mulți ani în urmă.
Am văzut un studiu global care arăta că 64% dintre oamenii de comunicare declară că sunt invitați să ofere viziunea lor înainte ca o decizie de business să fie implementată. Cred că am evoluat foarte mult de la omul care stătea într-un birou și trimitea comunicatul de presă până la, într-adevăr, rolul pe care trebuie să-l aibă un consultant de comunicare.
Urmărește integral interviul pe pagina YouTube al revistei „Forbes România”.