
România produce în medie peste 3 milioane de tone de deșeuri de construcții anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deșeurilor generate annual în țara noastră, conform unei analize realizate de Masterbuild Property Developer & General Contractor.
Potrivit studiului, deșeurile din construcții, care ar putea fi valorificate în proiectele de intrastructură prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi, irosindu-se, astfel, un potențial ridicat de eficientizare a costurilor.
În acest moment, obligaţiile privind gestionarea deşeurilor prevăd atingerea unui procent de minimum 70% de recuperare şi reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări. La nivelul Uniunii Europene, mai mult de o treime (37,5%) din toate deşeurile generate sunt deşeuri din construcţii, demolări şi întreţinerea infrastructurii.
„Modul de funcționare și lipsa procedurilor specifice în industria locală a construcțiilor a determinat o încetinire semnificativă a procesului de maturizare a acestei piețe, generând consecințe de amploare în ceea ce privește impactul construcțiilor asupra mediului,” declară Sorin Gheorghe, Project Manager în cadrul Masterbuild.
Companie antreprenorială cu capital românesc, Masterbuild a semnat până în prezent peste 1 milion de metri pătrați construiți, din care peste 65.000 mp de centre comerciale și magazine de retail realizate recent, 29.000 mp de proiecte logistice și industriale sau proiecte instituționale precum noul Centru de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospațiale de la Craiova.