Mugur Isărescu, în vârstă de 69 de ani, nu pare hotărât dacă să mai continue sau nu la BNR. Dacă în luna mai a anului 2018, guvernatorul excludea varianta unui nou mandat, recent, Mugur Isărescu a precizat că decizia aparține exclusiv Parlamentului, semnalând posibilitatea de a continua la șefia Băncii Centrale. Așadar, în condițiile în care actualul mandat al conducerii BNR expiră în luna octombrie a acestui an, persistă semnele de întrebare asupra viitoarei conduceri a Băncii Centrale.
„Parlamentul va hotărî”, a precizat recent Mugur Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă când a fost întrebat dacă își mai dorește un mandat de guvernator. Astfel, guvernatorul a făcut referire la procedura de numire a conducerii BNR. Conform articolului 33 din Legea 312/2004, membrii Consiliului de Administrație al BNR sunt numiți de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. Cu alte cuvinte, actuala majoritate parlamentară va avea cuvântul decisiv cu privire la desemnarea noii conduceri a BNR.
Discuțiile din interiorul actualei coaliții de guvernare PSD-ALDE indică faptul că liderii celor două partide, Liviu Dragnea și Călin-Popescu Tăriceanu, ar fi dispuși să îi propună un nou mandat lui Mugur Isărescu, însă întrebarea este dacă actualul guvernator își dorește să mai rămână la șefia BNR. Este pentru prima oară în istoria recentă în care Isărescu își pune această întrebare, mai ales în contextul în care avertismentele și recomandările BNR cu privire la politicile economice și fiscale ale Guvernului au fost în permanență ignorate de reprezentanții puterii.
Semnele de incertitudine asupra viitoarei conduceri a BNR au fost amplificate de o declarație din luna mai 2018 a lui Mugur Isărescu, când, întrebat de jurnaliști dacă ”mai are răbdare” pentru un nou mandat la conducerea BNR, acesta răspundea: „Nu mai pot. Am aproape 70 de ani, nu? Nu este de actualitate întrebarea. De actualitate este soliditatea acestei instituţii”. Declarațiile guvernatorului veneau după mai multe contre cu Guvernul PSD-ALDE legate de nivelul inflației și de rata dobânzii de politică monetară. Cu toate acestea, Mugur Isărescu a lăsat să se înțeleagă că dacă va fi propus pentru un nou mandat, ar putea accepta, în pofida diferențelor de opinie cu actuala coaliție guvernamentală.
În aceeași conferință de presă în care a semnalat posibilitatea continuării la conducerea BNR, Mugur Isărescu a criticat dur Guvernul pentru adoptarea Ordonanței de Urgență care instituie „taxa pe lăcomie” aplicabilă băncilor, catalogând-o drept ”trăsnaie”, adăugând că Guvernul nu trebuia să adopte pe finalul anului o „bombă greu de înțeles” fără discuții cu băncile și cu Banca Centrală. În plus, manifestarea disponibilității pentru un nou mandat în fruntea BNR vine în contextul în care Guvernul a lansat o adevărată ofensivă asupra sistemului bancar și asupra companiilor străine care activează în România. Astfel, și acest an se anunță a fi unul exrem de complicat, pe fondul politicilor fiscale adoptate de Guvern și al deciziilor de politică monetară luate de Banca Națională.
De cealaltă parte, nici coaliția PSD-ALDE nu ratează nicio ocazie pentru a critica BNR, reprezentanții PSD precizând că BNR este singura responsabilă pentru stabilitatea cursului valutar, în contextul în care leul a atins un nou minim istoric în raport cu moneda euro. „Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească: atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investiţiilor, sprijinirea firmelor exportatoare prin subvenţii şi scheme de ajutor de stat. Toate aceste lucruri presupun vânzări de valută şi cumpărare de lei, ceea ce ar fi trebuit să scadă cursul valutar. Nivelul cursului valutar nu este în răspunderea Guvernului şi nu poate fi determinat de acţiunea guvernamentală. Banca Naţională este singura care poate şi are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar”, au transmis reprezentanții PSD.
O altă variantă vehiculată ar fi acordarea unui mandat de interimar pentru actualul guvernator, pentru o perioadă de doi ani, până după viitoarele alegeri parlamentare din 2020. Ar fi perioada în care guvernatorul Isărescu ar putea să își pregătească un înlocuitor. Această variantă ar putea fi preferată de actuala majoritate parlamentară, iar păstrarea lui Mugur Isărescu în funcția de guvernator pentru încă doi ani ar aduce stabilitate într-un mediu dominat de incertitudine. În schimb, găsirea unui înlocuitor pentru actualul guvernator al BNR va fi cu adevărat o misiune dificilă, însă printre favoriți se numără actuali membri ai Consiliului de Administrație, precum Florin Georgescu (prim-viceguvernator) sau Liviu Voinea (viceguvernator).
Încă din 2009, Mugur Isărescu a fost desemnat de World Record Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale pentru cei 19 ani, la data respectivă, petrecuți în funcția de guvernator al BNR. „Din funcția de guvernator al Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a coordonat politica economică a României din 1990’’, relata World Record Academy în articolul dedicat acestui record.
Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de Administraţie. Acesta este alcătuit din 9 membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Structura executivă permanentă a Băncii Naţionale este formată din guvernator şi 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai BNR. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României. Consiliul de Administraţie este organismul cu drept de decizie în ceea ce priveşte politicile în domeniul monetar şi al cursului de schimb, autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, monitorizarea sistemelor de plăţi, organizarea internă a băncii. Consiliul de administraţie hotărăşte, de asemenea, care sunt atribuţiile ce revin structurilor executive şi personalului Băncii Naţionale a României. În iunie 2014, Mugur Isărescu a primit pentru cinci ani cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator, funcţie pe care o îndeplineşte din 4 septembrie 1990, cu întrerupere de un an (decembrie 1999 – decembrie 2000) când a ocupat funcția de prim-ministru. Din actualul Consiliu de Administrație al BNR mai fac parte Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Eugen Nicolăescu (viceguvernator), Liviu Voinea (viceguvernator), Marin Dinu (membru), Daniel Dăianu (membru), Gheorghe Gherghina (membru), Agnes Nagy (membru) și Virgiliu Stoenescu (membru).
Banca Naţională a României are un rol intrinsec în menţinerea stabilităţii financiare, date fiind responsabilităţile ce rezultă din dubla sa ipostază de autoritate monetară şi prudenţială. Atribuţii subsumate obiectivelor de stabilitate financiară sunt exercitate atât prin reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor aflate sub autoritatea sa, cât şi prin formularea şi transmiterea eficientă a măsurilor de politică monetară şi supravegherea funcţionării în condiţii optime a sistemelor de plăţi şi decontări de importanţă sistemică.
Încă din 2009, Mugur Isărescu a fost desemnat de World Record Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale.