FacebookTwitterLinkedIn

Diana Miron a fondat o comunitate națională de JavaScript pentru fete, este cofondator al primului hackathon cu tematică JavaScript din România și al JSLeague, o școală intensă de JavaScript din România. De asemenea, se află pe lista 30 Under 30 Europe 2019 întocmită de Forbes SUA.

A știut încă din liceu că vrea să aibă propria afacere: începuse să facă benzi desenate și ilustrații, și-a cumpărat primul domeniu, iar apoi, în primul an de facultate, și-a făcut propriul site pentru a-și expune ilustrațiile. „Așa am luat contact cu web developmentul, apoi m-am angajat ca front-end developer câteva luni și am început să studiez și să învăț foarte multe lucruri noi legate de front-end, design, componente. Apoi m-am gândit că mi-ar plăcea să știu să fac aplicații mobile, mi-am dat demisia, din ultimul salariu mi-am cumpărat un MacBook Air (ca să pot face aplicatii mobile) și m-am îndreptat înspre iOS development”, spune Diana, care și-a urmat studiile de licență și master în cadrul Academiei de Studii Economice București.

De-a lungul timpului, a fost implicată în diferite activități: design, programare, web și mobile development, a fost mentor la evenimente precum Start-up Weekend și Start-up Spinner Piatra Neamț și a activat într-un ONG dedicat antreprenoriatului. De asemenea, a fost trainer și i-a învățat pe copii programare timp de un an, a fost Design Associate la techStars London și CTO într-un start-up din domeniul educației.

În acest timp, începuse proiectul AP.3 împreună cu două prietene, un studio de branding și development pentru start-up-uri și firme mici, cu scopul de a le ajuta să își construiască o identitate de brand, un design, un website și o comunicare care să le exprime poveștile.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

De asemenea, a avut oportunitatea de a participa la organizarea meet-up-urilor BucharestJS, comunitate dedicată tuturor celor interesați în JavaScript și s-a implicat, alături de mai mulți parteneri, în dezvoltarea altor programe, cum ar fi JSGirls, JSHacks și JSLeague.

JSGirls își propune să încurajeze fetele să învețe programare, oferind acces la resurse, mentorat, finanțare și diferite oportunități. JSHacks este primul hackhaton de JavaScript din România, menit să încurajeze crearea de produse sau aplicații care să ofere soluții open-source la problemele societății, iar JSLeague este o inițiativă care își propune să crească nivelul educației tehnice pe mai multe planuri, prin oferirea instrumentelor potrivite.

„JSLeague este entitatea care unește toate eforturile noastre în calitate de comunitate. În momentul de față, în România există un deficit de programatori front-end seniori și de aceea noi am început cu misiunea de a ajuta developerii să exceleze tehnic oferind în interiorul comunității acces gratuit la educație, la cei mai buni traineri și la cele mai noi tehnologii și framework-uri JavaScript. Totodată, ajutăm și programatorii din companiile IT, îi încurajăm să fie lideri în cadrul echipelor lor, să creeze produse software mai bune și să integrăm în work-shop-urile noastre atât cunoștințe tehnice, cât și metodologii de lucru în echipa Agile și Scrum”, adaugă tânăra.

În prezent, comunitatea JSLeague are peste 3.000 de membri, a organizat 35 de meetup-uri tehnice, a avut peste 70 de participanți la work-shop-urile tehnice și a organizat 3 hackathoane. „Plănuiesc ca în câțiva ani să colaborăm strâns cu comunități de JavaScript internaționale, să facem cât mai mult schimb de experiență și să lucrăm la proiecte comune. Cred că e important pentru membrii comunității noastre să aibă acces la cât mai multe resurse și oportunități din alte țări, la mentori, traineri, experiențe, acceleratoare și know-how”, spune Diana, care îi sfătuiește pe tinerii antreprenori să experimenteze cât mai mult, expunându-se la cât mai multe provocări.

#thankyou Cui mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?

Oamenii cei mai importanți care m-au ajutat cel mai mult sunt părinții mei. Ei mi-au fost mereu alături și m-au ajutat foarte mult când le-am spus că vreau să fiu antreprenor. I-aș mulțumi și verișoarei mele, Alexandra, care m-a susținut emoțional de fiecare dată.

Vezi cum arată generația 30 sub 30, ediția 2019