FacebookTwitterLinkedIn

Patricia s-a născut în Cluj-Napoca și a vrut încă din copilărie să studieze în străinătate, de când sora sa a studiat la Roma. A urmat liceul în România, Italia și Marea Britanie, iar apoi a fost admisă la King’s College London, secția Business Management, facultate absolvită cu distincția First Class Honours. Primul job pe care l-a avut a fost de consultant în cadrul Accenture.

„După Accenture am lucrat la un fond de investiții, Cologny Capital, fiindcă mi-am dorit să aprofundez cunoștințele despre sectorul de investiții și lumea financiară. Mi-a plăcut experiența de acolo, dar am constatat că mi-ar fi plăcut să lucrez cu și poate chiar în companii în care să pot interacționa direct cu fondatorii lor. Drept urmare, în timpul liber am început să investesc în startup-uri folosind platforma Seedrs. Apoi am avut șansa să cunosc echipa și să mă cheme alături când au avut nevoie de cineva cu experiența mea. Nu am stat nicio secundă pe gânduri”, sumarizează Patricia drumul pe care se află azi.

Seedrs este una dintre cele mai mari platforme de „equity crowdfunding” din Europa, care a atins suma de 545 de milioane de lire sterline investiți prin intermediul platformei și 770 de campanii finanțate de la lansarea acesteia, din 2012.

„Seedrs a democratizat accesul la investiții în companii de tip start-up. Până nu demult, dacă doreai să investești într-o companie ca Microsoft, Google sau Facebook, trebuia să aștepți până acea companie aplica să se listeze la bursă. A doua variantă era sa fii un investitor de tip business angel sau să cunoști persoane care au acces în acele companii. (…) Însă, datorită avansului tehnologiei, dar și dezvoltării platformei noastre, companiile pot acum să strângă fonduri printr-un proces online simplu și eficient. Solicitarea mulțimii, sau, mai bine spus, cererea ajutorului celor mulți (crowdfunding – n. red.) pentru a susține startup-urile are multe avantaje, pe lângă capital (…)”, spune Patricia.

Avantajul unei platforme ca Seedrs este că permite ca investițiile să înceapă doar de la 10 lire sau euro, ceea ce înseamnă o diversitate a investitorilor. Seedrs lucrează, de asemenea, cu multe fonduri de investiții de tip Venture Capital, iar în 2018, platforma a reușit să obțină 19 oferte de investiții în valoare de 17 milioane de lire.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

La Seedrs, Patricia a înființat o echipă de investitori responsabilă de dezvoltarea comunității investitorilor parteneri, dar și de construirea relațiilor cu fonduri de investiții ce pot alimenta companiile din comunitatea Seedrs în rundele viitoare de finanțare. Astfel, companiile din comunitate au acces la peste 400 de investitori instituționali din Marea Britanie și din restul Europei. Așa a ajuns Patricia să lucreze cu Techcelerator, program de accelerare care se adresează startup-urilor românești din tehnologie, cu care tânăra organizează workshop-uri pe tema metodelor strângerii de fonduri accesibile pentru antreprenorii din România.

„Am fost și sunt mereu cu sufletul acasă, chiar dacă abilitățile mele profesionale le folosesc preponderent pentru străini. Astfel că parteneriatul cu Techcelerator este extrem de important pentru mine, îmi doresc mult să ajut antreprenorii din România. În acest sens, am avut un workshop de succes în decembrie, la Tech Hub, și vom organiza mai multe în acest an, atât în București, cât și în Cluj-Napoca”, spune Patricia, care mai este implicată în Diversity VC, organizație non-profit, care promovează diversitatea în industria de venture capital. Tânăra organizează, de asemenea, evenimente pentru Eyedea, rețea de suport pentru femei în câmpul muncii. Ea consideră că deși mediul antreprenorial tehnologic românesc este încă în faza incipientă, are un potențial foarte mare. Planurile sale sunt să se implice și mai mult în ecosistemul antreprenorial tehnologic românesc și în cel din Marea Britanie, să creeze o rețea extinsă de investitori din zona Europei Centrale și de Est, să participe la creșterea fluxului de capital în start-up-urile românesti și, de asemenea, să se implice în proiecte antreprenoriale.


#thankyou Cui ai vrea să-i mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?

Părinții mei au avut un rol foarte important în succesul meu. Ei mi-au oferit mult sprijin când am avut nevoie, dar și multă încredere și libertate. Sunt norocoasă să am prieteni în România și în Marea Britanie care mă inspiră în fiecare zi.

Vezi lista completă a generației 30 sub 30, ediția 2019