
Deși Roxana Bitoleanu s-a gândit încă din liceu să devină antreprenor, a făcut acest pas câțiva ani mai târziu. A făcut voluntariat și a lucrat în cadrul unei corporații, însă din cauze unei probleme de sănătate, Roxana și-a dorit să mănânce cât mai sănătos, moment în care și-a dat seama că găsea greu surse de hrană naturală și sănătoasă. Astfel că, alături de încă un partener, s-a gândit să pună bazele unei platforme online care să ofere șansa producătorilor locali atestați să își vândă produsele consumatorilor interesați.
„Aprofundând puțin ceea ce se întâmplă, am înțeles că realitatea era destul de dură: România pierde 3 fermieri pe oră, o rată care, dacă se păstrează, va însemna că în 40 de ani vom fi fără niciunul. Totodată, agricultura este un domeniu tradiționalist, puțin tehnologizat din punct de vedere comerț. Astfel, împreună cu partenerul meu, Vlad Retca, am sesizat oportunitatea de a ajuta românii să mănânce local și sănătos, de a crea impact social în societate. Ne-am testat ideea în cadrul Innovation Labs în 2017, iar în 6 luni deja aveam produsul lansat pe piață. Am început cu un singur producător, iar de acolo am crescut constant”, spune Roxana.
Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Taraba Virtuală este, practic, un marketplace unde consumatorii pot găsi produse naturale – legume, fructe, miere, dulceață, ouă etc., direct de producători. Fiecare client care intră în aplicație va vedea o listă diferită de producători, în funcție de locația sa. Din iulie 2017, momentul lansării aplicației, și până în prezent, Taraba Virtuală a facilitat aproape 3.000 de comenzi ce depășesc valoarea de 200.000 lei. Platforma are un număr de 70.000 utilizatori înregistrați, iar valoarea medie a unei comenzi este în jur de 100 de lei.
„Pentru producători, Taraba Virtuală este un sistem care le permite libertatea de a se bucura de îngrijitul plantelor, albinelor sau pregătitul bunătăților, în timp ce primesc comenzi de la oameni, putând să le onoreze pe toate într-o zi din săptămână, la alegere. Desigur, dacă pot livra cu curier sau au magazine de unde pot clienții ridica produsele, noi nu le îngrădim modul de funcționare. Le cerem ca regulile stabilite de ei pe platformă să fie respectate”, adaugă Roxana.
Modelul de business se bazează pe comision perceput de la producător. Tot profitul este reinvestit în platformă, în creșterea ei ca număr de producători și utilizatori. „Este un business greu, ce presupune schimbări de mentalitate și obiceiuri de consum, de aceea nu estimăm creșteri spectaculoase, ci mai degrabă constante. Nivelul impactului social îl măsurăm în numărul de producători ce se înrolează pe platformă, numărul de comenzi generate de fiecare dintre ei și implicit venitul lor. Ne dorim ca venitul realizat prin platforma noastră să fie mai mare decât salariul minim actual din România”, mai spune Roxana.