FacebookTwitterLinkedIn

A absolvit informatica și matematica la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și este doctor în informatică în cadrul aceleași universități. Câteva dintre proiectele realizate de Raluca Ada Popa pentru teza de doctorat au fost transformate în softuri folosite de importante companii precum Google, Microsoft, SAP și Lincoln Labs.

Mylar şi CryptDB se numesc două dintre acestea și au ca scop protejarea datelor confidențiale sau private. Spre exemplu, CryptDB aduce ceva în premieră în materie de securitate a datelor: calculul pe date cifrate.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Datele cifrate ascund conținutul privat al datelor utilizatorilor împrotriva hackerilor. Ele pot fi descifrate doar de utilizatorii care dețin aceste date prin intermediul parolelor. Problema multor sisteme de securitate este că în momentul în care datele devin cifrate, serverele nu mai pot să calculeze pe aceste date. De exemplu, serverele nu îți mai pot spune că ai primit un email de la șef, ca ai un prieten în comun cu altcineva pe Facebook, și nu mai pot să îți facă recomandări de cărți sau alte produse, pentru că datele cifrate sunt aleatorii. Drept urmare, multe sisteme nu cifrează datele pentru că astfel nu ar mai putea funcționa”, explică Raluca Ada Popa.

Scopul ei era acela de a crea protocoale de cifrare care să permită serverelor să calculeze pe date cifrate. „În continuare, serverele nu pot să vadă date private, dar pot să calculeze pe date cifrate fară să le înțeleagă, astfel, această metodă se bucură de ambele avantaje”, a adăugat Raluca.

Află cine sunt tinerii care au apărut de-a lungul timpului în edițiile Forbes 30 sub 30

A ales să facă cercetare pe zona de securitate de date atrasă de importanța tot mai mare pe care o capătă acest domeniu odată cu evoluția tehnologiei. „Milioane de date personale sau confidențiale se fură sau se modifică în fiecare an. Securitatea datelor este importantă şi pentru a împiedica frauda sau chiar crima — datele corupte pot cauza prăbușirea avioanelor sau stimulatorul cardiac ce menţine viaţa unui om să se întrerupă. Apoi, securitatea combină gândirea matematică şi teoretică cu ingineria, o combinaţie irezistibilă pentru mine”, mai spune tânăra doctor în informatică.

Raluca Ada Popa a fost desemnată studentul român al anului în străinătate, în cadrul celei mai recente Gale a Studenţilor Români din Străinătate. Chiar dacă și-a încheiat studiile doctorale, ea rămâne în mediul universitar după ce a fost admisă în cadrul unui post-doctorat la ETH (Universitatea de Tehnologie) în Zurich, iar din luna iulie va prelua postul de profesor universitar la Berkeley, după ce a mai primit oferte din partea MIT, Stanford, sau Harvard.

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30

RALUCA ADA POPA
28 de ani

CryptDB
Doctor în informatică, fondator

Este doctor în informatică și a creat programe de criptare pentru securitatea datelor folosite de giganți IT din întreaga lume.