
Un cartier eficient energetic, vândut la un preț de 800 de euro pe metru pătrat. Acesta este visul lui Claudiu Butacu, președintele Asociației Solar Decatlon București. Este pe cale să și-l împlinească în următoarele luni, la doar 28 de ani. „Ne dorim să facem businessul de un miliard de euro al României, pentru care ne pregătim să ținem două pitch-uri în Silicon Valley. Vom lansa Tesla de România, în domeniul caselor”, susține încrezător Claudiu.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Este un vis pe care nici nu știa că îl poate avea. „În clasa a XII-a nu știam ce să fac mai departe și tata m-a întrebat dacă nu vreau să fiu inginer de construcții – instalații”, povestește Claudiu. Tatăl deține, în Bacău, o firmă specializată în montarea de instalații electrice și spera să preia Claudiu businessul, după finalizarea studiilor.
Nu a fost să fie. În timp ce studia pentru diploma de inginer instalații, între 2007 și 2011, pe care a obținut-o cu succes, Claudiu și-a descoperit pasiunea pentru automatizare și energia regenerabilă. Iar, în primul an de master, a devenit unul dintre cei 40 de decatleții implicați, în 2011 – 2012, în realizarea Casei PRISPA, făcută din lemn și eficientă energetic, care a participat la competiția Solar Decathlon (SD), ediția din 2012, de la Madrid. Era prima ediție internațională, SD fiind inițiată, în 2002, de Departamentul pentru Energie din America. Casa PRISPA, a obținut locul secund la eficiență energetică, dar membrii asociației au vândut proiectul cu 70.000 de euro, fără să-și recupereze investiția de 300.000 de euro. Aveau nevoie de cash, pentru a transporta și pentru a monta locuința la competiție. Prezentarea locuinței era doar o etapă. În cadrul acestor competiții, concurenții sunt punctați pentru întreg procesul de construcție, la zece capitole (eficiență energetică la nivel de design, comunicare, fundraising, diseminare etc.).
La finalizarea competiției s-a destrămat și echipa PRISPA. Claudiu s-a angajat ca Electrical & PV Engineer la firma de construcții Ness Proiect Europe, pentru care, în 2013, a făcut parte din echipa care a instalat, în județul Prahova, un parc fotovoltaic de 19 MW, care poate produce 29 milioane de kWh, reprezentând necesarul de energie, timp de un an, pentru 14.500 de locuințe.
În paralel, a început pregătirea pentru un nou SD, alături de o parte dintre foștii coechipieri de la PRISPA – Mihai Toader-Pasti, Ioana Prodan și Eduard Răducanu. Din decembrie 2012, Claudiu a devenit coordonatorul organizației EFdeN (ƒN – funcția matematică ƒ unde N este natura), iar, în august 2013, a fost printre membrii fondatori ai Solar Decatlon București, promotorul tuturor echipelor românești care vor să participe la SD. Această echipă a construit casa sustenbilă și inteligentă EFdeN 4C, care are o suprafață de 170 metri pătrați, distribuiți pe două etaje, parter și etajul 1. Au participat la ediția SD 2014, de la Versailles, unde a concurat împotriva altor 19 echipe din 15 țări. Investiția totală în proiect, logistică, alte programe, întreaga activitatea EFdeN a depășit 1,5 milioane de euro, dar au reușit să o păstreze transformând-o în primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România și cooptând peste 150 de sponsori și de parteneri. I-a ajutat și faptul că au obținut numeroase premii naționale și internaționale – 22 cu EFdeN și șase cu PRISPA.
„Ne-am făcut o strategie să nu fim doar un ONG care primește niște donații, ci să fim un ONG care răspunde problemelor din societate”, susține Claudiu.
Această strategie l-a dus și pe poziția de consilier personal al ministrului Energiei Victor Grigorescu, în 2015-2016. Datorită rezultatelor, Claudiu a devenit, din 2016, și vicepreședintele Future Energy Leaders (FEL) în România, un comitet al World Energy Concil, iar de nouă luni este reprezentantul României în TOP 100 Future Energy Leaders. Pregătește un doctorat, în „Coroborarea strategiilor pasive cu cele active – Studiul numeric și experimental despre influențele tipurilor de fațadă privind eficiența energetică și aportul lor în clădiri”, sub îndrumarea lui Tiberiu Catalina, la Universitatea Tehnică de Construcții din București.
Pentru a rămâne în actuala formulă, cei patru au renunțat la numeroase oferte de job-uri, dar nu regretă. „Ceea ce ne determină să mergem mai departe este că proiectul pentru Dubai nu va fi aceeași casă, ci alt model, alt concept, altă viziune, altă nebunie. Noua casă va fi un fenomen, pentru că avem toată experiența și companiile care ne sprijină”, accentuează Claudiu. Pe 11 octombrie 2016, ei au fost anunțați că au fost selectați să participe la Solar Decathlon Middle East 2018, SD nefiind organizat în 2016. S-au calificat în finala de 20, fiind selectați din peste 1.200 de echipe înscrise, cu echipa Team Bucharest 2018. Provocarea? Locuința trebuie să fie viabilă atât în România, cât și în Dubai. „Noii noștri arhitecți au gândit un concept care este înconjurat de o membrană ce funcționează asemenea plantelor”, precizează Claudiu.
Cei patru îi încurajează și pe alți tineri să se dezvolte, devenind consultanții și mentorii noului management condus de Ana Maria Ghiță, care se ocupă de cele zece proiecte conexe dezvoltate în jurul Casei EFdeN și a ideii de locuință sustenabilă – de la workshop-uri pentru companii până la o stație de încărcare a unei mașini electrice. Peste 500 de voluntari, studenți de la majoritatea universităților din București și din țară, de la construcții, arhitectură, comunicare, politehnică, geografie, litere ș.a., au fost implicați în realizarea casei EFdeN și în desfășurarea întregului proiect, acumulând peste 300.000 de ore de lucru. În prezent, sunt activi în organizație 70 de voluntari dintre care 40 lucrează la proiectul pentru Dubai.
Antreprenoriatul era următorul pas firesc, în condițiile în care au acumulat atâta experiență și au primit sute de oferte de vânzare a Casei EFdeN. Echipa EFdeN a găsit un investitor dispus să construiască alături de ei un cartier eficient energetic. Au înființat deja compania EFdeN, al cărui administrator este Claudiu, iar Mihai Toader Pasti este cofondator și director general. Claudiu are deja experiență ca antreprenor, fiind cofondator al energiaTa.org, un proiect ce le facilitează micilor producători de energie obținerea de autorizații pentru instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile. El face parte din echipa de realizare a strategiei energetice naționale privind regimul rezidențial și segmentul regenerabil.
„De când a început fenomentul EFdeN am avut multe discuții cu tata, că nu mă mai întorc în Bacău, pentru că visul meu este să schimbăm România. Chiar se poate”, reiterează Claudiu, care, pentru inginerie, a renunțat și la o carieră de baschetbalist, după nouă ani, tocmai în momentul în care începuse să participe la etapele de selecție pentru echipa națională de tineret.