
A fost unul din cei doi delegați ai tineretului la ONU din partea României, din 2017 până în 2018, timp în care a înțeles provocările cu care se confruntă elevii și studenții din România și a găsit soluții, alături de aceștia.
Ce a făcut tânărul înainte de această performanță și care este povestea sa? A studiat în Olanda la Universitatea Fontys International Business School, lângă Maastricht, iar în al treilea an de facultate a studiat timp de un semestru în Tokyo, la Universitatea Musashi.
Prima experiență „profesională” a fost în liceu, când alături de un prieten a organizat Ride2Help, un concurs de skateboard, biciclete și streetball, în scop caritabil. Primul loc de muncă „serios” pe care l-a avut a fost în Olanda, în anul II de facultate, când avea 21 de ani. A primit un post în departamentul de marketing și comunicare a universității, unde a lucrat timp de un an. Pentru că în anul III trebuia să facă internship într-o companie mare, s-a angajat la o firmă din Rotterdam. La finalul internshipului, i-a fost oferit un post de consultant, în regim remote, el urmând să plece la Tokyo pentru schimbul de experiență. Vlad a continuat să lucreze la firma respectivă doi ani și în timpul în care era în Japonia și Olanda a devenit voluntar la Liga Studenților România din Străinătate (LSRS).
Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Anul 2017 a fost intens pentru Vlad Măcelaru, care a devenit delegat al tineretului din partea României la ONU: „Următoarele 3-4 luni le-am petrecut învățând de la delegații în funcție și participând cu ei la evenimente. În septembrie am devenit delegat și în octombrie am participat la a 72-a Adunare Generală a ONU. Am participat alături de delegați ai tineretului din alte aproximativ 30 de țări la ședințe, dezbateri, training-uri și am avut un discurs despre provocările tineretului și potențiale soluții pentru acestea. În total am stat în New York timp de o lună, participând și la ECOSOC în februarie. Deși cele două experiențe au fost similare, prima și-a lăsat amprenta mai puternic asupra mea”, spune Vlad, care a participat la peste 50 de evenimente cu tineri din țară, la unversități, biblioteci, licee.
Lucrează la P&G de aproape trei ani, iar în prezent face parte din echipa de Supplier Citizenship. În această calitate, Vlad se asigură că partenerii de afaceri ai companiei respectă legislația în vigoare și drepturile omului și își conduc operațiunile în mod etic și responsabil.
De asemenea, alături de Ionuț Moldovanu, Costin Costea si Alexandru Șolot, Vlad Măcelaru a construit ClarK, ochelari care folosesc senzori pentru a îmbunătăți productivitatea și siguranța în fabrici și pe teren. „Pot înlocui instrucțiuni fizice, hărți, scheme, precum și multiple aparate de măsurat precum camera cu termoviziune, senzori de gaze, radare etc., permițând operatorului să aibă informația direct în câmpul vizual și ambele mâini libere”, spune Vlad. Cu acest produs, echipa ClarK a participat la hackathoane și concursuri de inovație. În martie 2018, tinerii s-au înscrs la Innovation Labs, cu care au câștigat premiul „Startup of the year”. „Am continuat să dezvoltăm pe măsură ce am primit feedback, apoi interesul primit din zona industrială ne-a făcut să deschidem firma și să urmărim adaptarea și comercializarea produsului. Un an mai târziu, am avut mult contact cu firme internaționale, am primit recunoaștere la nivel european pentru inovație și ne îndreptăm spre a avea un produs enterprise-ready”, spune Vlad, care a mai obținut premiul întâi la competiția „Be an Innovator” din Berlin și a luat un premiu în competiția NASA Space Apps Challenge.