FacebookTwitterLinkedIn

Anca Vlad face parte din board-ul grupului Fildas, ca proprietar, dar are şi un „job” în cadrul companiei, ocupându-se personal de marketing pentru principalul business al Fildas, lanţul de farmacii Catena.  „2012 a fost un an foarte bun, chiar şi primul trimestru din 2013 a fost bun. Numărul de clienţi a crescut, iar asta e cea mai mare avere. Chiar dacă vinzi cu pilula, cu folia, important e că oamenii vin şi se identifică cu noi, sunt fideli farmaciilor noastre”.

În acest moment sunt peste 460 de farmacii Catena în România. Totul a pornit în 1999, când Fildas a cumpărat 30 de farmacii pentru a le transforma. „Am făcut un efort să descoperim de ce au nevoie clienții şi să le oferim acest lucru. În plus, campania de awareness a dus şi ea la creşterea brandului. Dar abia în ultimii trei ani ne-am permis să facem mai multă reclamă, pentru că ne-a ajutat numărul mare de farmacii”, explică Vlad. Fildas a fost prima companie cu capital integral privat din industria farmaceutică de la noi. Anca Vlad a lucrat la Silvarom, o firmă care exporta mobilă, apoi a fost director în România al Smithkline Beecham până la Revoluţie, când a deschis un birou de consultanţă în marketing. Înfiinţarea Fildas a marcat intrarea în distribuţia de produse farmaceutice. În 1998 a fost creată partea de retail, prin cumpărarea a 30 de farmacii.Fildas tocmai a inaugurat o nouă linie de business, având deja primul brevet de produs alimentar sănătos.Anca Vlad este convinsă că modul său de a fi şi de a gândi a dat o direcţie firmei, felului în care ea funcţionează şi managementului. „E normal ca acţionarul să impună un tipar, un anumit mod de a face afaceri, o anume atitudine. Sunt sigură că am contribuit la cultura grupului Fildas Catena, prin stilul meu de a gândi şi de a mă comporta, în sensul că suntem o firmă etică nu doar în vorbe, ci şi în fapte, pentru că eu am ales să avem o atitudine etică”.Dar influenţa nu se opreşte aici. Anca Vlad sprijină de 13 ani arta prin Fundaţia Fildas Art, iar de anul acesta a decis să ajute şi  filmul românesc în cadrul unui nou program iniţiat în martie, Catena pentru Artă. „Pentru că s-a demonstrat tot ce era de demonstrat în legătură cu valoarea filmului românesc şi chiar merită sprijinit”, spune proprietara Fildas Grup, care va fi sponsor principal al Festivalului de film Anonimul.

De asemenea, Vlad a avut iniţiativa campaniei Inimilor Mari, derulată pe postul Senso TV (parte a grupului Fildas). „A fost un răspuns la frustrările tinerilor mei colegi apărute odată cu scandalurile internaţionale şi negativismul faţă de români. Am căutat români care au ceva de spus şi colegii au filmat opiniile lor despre România, despre ce le place aici şi de ce rămân. Esenţa ar fi că românul are inima mare şi, oricât ar colinda lumea, îi place să revină în ţară, la ai lui.”

În afară de artă, Vlad  îşi propune să se ocupe de îmbunătăţirea situaţiei patronatelor şi de femeile antreprenor, pe care vrea să le încurajeze să intre în afaceri mari. Vlad consideră că IT e un domeniu de viitor, ca şi energiile alternative. „Sunt sigură că se vor întâmpla lucruri bune şi vor fi fonduri. Cine se pregăteşte azi în domeniile acestea, cu siguranţă va demonstra ceva în zece ani. O afacere bună se face în zece ani”. Anca Vlad se numără printre puţinele femei din Estul Europei incluse în organizaţia Leading Women Entrepreneurs of the World.