
Volumul de audiență livrat de piața TV pentru reclamele difuzate în primul trimestru al acestui an este mai mare cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cifra este mai mult decât încurajatoare pentru investițiile în publicitate. O piață TV care livrează audiență mai mare cu 14%, într-un trimestru caracterizat, de obicei, cu investiții specifice „dezghețului”, reprezintă o performanță. Nu este nicio exagerare. Clienții publicitari nu numai că au prins curaj, dar chiar au devenit „tupeiști”, investind în campanii de promovare TV fără să mai piardă timpul. Începutul de an pare că s-a derulat sub sloganul „Acum e momentul!” Iar televiziunile, mai ales cele generaliste, au răspuns curajului investitorilor prin programe care au livrat audiență. În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2017, cele 58 de televiziuni înscrise în sistemul național de măsurare a audienței (ARMADATA) au furnizat clienților publicitari un volum de 569.500 puncte de audiență (GRP’30) pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani). Este un buget mai mare cu 14% față de cel din aceeași perioadă a anului 2016. La această creștere au contribuit marile televiziuni generaliste (Pro TV, Antena 1 și Kanal D), dar și stații mai mici (de nișă), care și-au adaptat ofertele.
Volumul de audiență livrat de Pro TV a fost de 150.685 GRP’30 pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani), mai mare cu 29% față de trimestrul I 2016. Antena 1 a avut o creștere de 14%, în timp ce Kanal D a livrat doar cu 4,3% mai mult. De remarcat este faptul că Pro TV și-a consolidat poziția pe piața publicității, transmițând celor două televiziuni concurente – Antena 1 și Kanal D – că fotoliul său de lider este intangibil.
Citește și: Unde sunt investitorii?
A fost un trimestru foarte agitat pentru televiziunile de știri. Protestele din Piața Victoriei și prestațiile jurnalistice de la România TV și Antena 3 au generat discuții asupra unui subiect care încă nu și-a găsit o rezolvare: merită să investești publicitate în programe editoriale care manipulează și răspândesc minciuni, în ciuda faptul că fac ratinguri mari? Cei care au cerut multinaționalelor să-și retragă reclamele au fost mai vocali și mai vizibili pe rețelele de socializare. Dar clienții tradiționali n-au ascultat de aceste voci, atunci când s-au retras (în mare măsură) de pe România TV și Antena 3.
Monitorizările pentru primele trei luni arată că România TV a furnizat 23.081 GRP’30 pe targetul comercial, în creștere cu 17%. Totuși, analizând structura advertiserilor care au consumat publicitate pe România TV, pe fondul retragerii reclamelor de către clienții tradiționali, se constată că televiziunea și-a umplut calupurile publicitare cu spoturi de la Winmasters (firmă de pariuri sportive apropiată de afacerile lui Sebastian Ghiță), Speed Taxi și diverse… pensiuni turistice. La rândul său, volumul de audiență la Antena 3 a scăzut cu 12,3%, ajungând la 14.739 GRP’30 target comercial.
Profitând de scăderea de la Antena 3, televiziunea generalistă Prima TV a reușit să depășească în volum canalul de știri, acumulând un buget de audiență de 20.073 GRP’30 target comercial (creștere de 30,4%) și urcând pe locul 5 în topul publicității.
De slăbiciunile celor două canale care domină nișa de știri TV au profitat, în mod firesc!, televiziunile concurente: Digi24, Realitatea TV și B1 TV. Acestea au avut creșteri de publicitate de-a dreptul fulminante: Digi24 (98,5%), Realitatea TV (45,5%) și B1 TV (79,2%).
Printre televiziunile cu creșteri notabile de publicitate se mai numără stațiile de nișă Comedy Central (296,3%), Disney Junior (20,6%), DigiSport 1 (99%), Paramount Channel (28,6%) și Minimax (107,4%). În grupul perdanților au intrat televiziunile Antena Stars (-10,1%), Național TV (-17,8%), AXN (-23,2%), TVR 1 (-28,3%), DIVA (-26,2%).
Ce mai fac multinaționalele?
Companiile Zdrovit (medicamente) și Ferrero (dulciuri) au fost campionii consumului de publicitate TV în primele trei luni ale acestui an.
Spoturile comandate de Zdrovit au acumulat un volum de 36.480 puncte de audiență (GRP’30) pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani), în creștere cu 172% față de cele de anul trecut. Zdrovit deține, printre altele, următoarele branduri: Lacalut, Dezinflan, Gripovit, Anticârcel, Bilomag Forte, ColonProtect și Supramax Articulații.
Compania Ferrero România a consumat un buget de 24.174 GRP’30 target comercial, în creștere cu 105% față de trimestrul I 2016. Printre mărcile Ferrero se numără Kinder Bueno, Kinder Chocolate, Tic Tac (drajeuri), Kinder Surprise și Nutella.
Citește și: A patra revoluție din industria muncii
Procter&Gamble, liderul tradițional al consumului de publicitate TV din România, a ocupat locul trei după primele trei luni, cu un buget de audiență mai mare cu 20% față de trimestrul I 2016.
Companiile din telecomunicații au avut strategii diferite în privința consumului de publicitate TV. Astfel, Telekom și-a crescut audiența cu 99% față de 2016, ocupând locul 9 în topul general. Orange ocupă locul 16, având o scădere de 8% a volumului de audiență. Vodafone se află pe locul 23, cu un volum de audiență TV mai mic cu 41%.
Începutul de an este favorabil investițiilor în publicitatea pe televiziune. Dacă ritmul se va menține pe parcursul anului, cu siguranță că 2017 va risipi norii de pesimist de pe „cerul” multor televiziuni.