
FORBES România: CARE SUNT PLANURILE OPUS LAND DEVELOPMENT PENTRU PERIOADA 2015-2016?
Ahmet Buyukhanli: Continuăm dezvoltarea ansamblului rezidențial Cosmopolis, care deja poate fi considerat drept un mic oraș, având în vedere că am construit până acum circa 1.850 de unități locative și comunitatea are peste 3.500 de locuitori. 2015 va însemna, în termeni de dezvoltare a afacerii, peste 400 de noi locuințe și noi facilități după o investiție de aproximativ 18 milioane de euro, ceea ce ridică nivelul total al investițiilor în Cosmopolis la aproape 270 de milioane de euro. Pentru 2016 avem un obiectiv similar pentru Cosmopolis.
FORBES România: CUM VEDEȚI EVOLUȚIA PIEȚEI ÎN URMĂTOARELE 12 LUNI?
Ahmet Buyukhanli: Estimez o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale în următorul an, tendința este una pozitivă. Cererea este în creștere, la fel și oferta, cu multe proiecte noi lansate, în timp ce numărul de tranzacții cu locuințe nou construite crește de asemenea. Poate cel mai important lucru, cererea este una solidă, cu fundații bune, venind din partea clienților finali care pot acum să cumpere o locuință mai ușor comparativ cu perioada de boom din perspectiva prețurilor, a ratelor dobânzilor și a veniturilor. De asemenea, perspectivele economice se îmbunătățesc, dacă avem în vedere rezultatele din primul trimestru al acestui an și aceasta va avea un impact pozitiv asupra încrederii.
FORBES România: CARE SUNT PRINCIPALII FACTORI DE RISC ÎN SEGMENTUL ÎN CARE ACTIVAȚI?
Ahmet Buyukhanli: Aș putea să menționez câțiva factori de risc generali, care se aplică oricărui business: situația geopolitică, contextul economic internațional și politicul, lucruri care ar putea avea o influență negativă asupra economiei locale și, direct proporțional, asupra sectorului rezidențial.
FORBES România: CUM ESTE STRUCTURATĂ CEREREA?
Ahmet Buyukhanli: Cererea vine aproape exclusiv din partea cumpărătorilor finali, ceea ce este un lucru normal într-o piață normală. Comportamentul cumpărătorilor s-a schimbat în ultimii ani: dacă înainte de criză clienții optau pentru apartamente cu suprafețe mari, acum ei caută locuințe cu arii mai mici, dar împărțite inteligent, în proiecte care oferă multe facilități. Cumpărătorii devin din ce în ce mai educați în privința pieței rezidențiale și așteptările lor sunt ridicate. Există și clienți pentru care prețul este cel mai important criteriu, însă aceștia nu reprezintă ținta noastră.
FORBES România: CE NE PUTEȚI SPUNE DESPRE OFERTĂ (CALITATIV ȘI CANTITATIV), CARE ESTE SITUAȚIA STOCULUI ÎN PREZENT?
Ahmet Buyukhanli: Din câte văd, competiția din nordul Bucureștiului a crescut și aceasta nu poate fi decât un lucru bun. Noi am înregistrat o creștere a vânzărilor de 30% în primul trimestru. Oferta noastră este variată, avem patru-cinci tipuri de locuințe cu două camere, tot atâtea tipuri de apartamente cu trei camere și vile cu prețuri de la 76.000 de euro plus 5% TVA. În aceste condiții, stocul disponibil în Cosmopolis este foarte mic – cele mai multe vânzări ale noastre sunt locuințe situate în clădiri ce vor fi terminate în perioada iulie-decembrie a acestui an.
FORBES România: CE SCHIMBARI FISCALE AR TREBUI FACUTE PENTRU STIMULAREA PIEȚEI?
Ahmet Buyukhanli: O modificare cu impact important în stimularea pieței ar fi aplicare cotei de TVA 5% pe scară largă.
Lecții pentru 2016
CLIENȚI EDUCAȚI
Cererea pe segmentul rezidențial vine aproape exclusiv din partea clienților finali, de aceea ansamblurile rezidențiale trebuie gândite în funcție de cerințele și nevoile acestora. Cumpărătorii devin din ce în ce mai educați în privința pieței rezidențiale și așteptările lor sunt ridicate, în condițiile în care competiția din domeniu este tot mai mare.