
O țară „în alb și negru” a găsit Iñaki Berroeta în momentul în care a ajuns pentru prima oară în România, la finalul anilor ‘90. De atunci și până în 2011, când a revenit ca CEO al Vodafone România, lucrurile s-au schimbat considerabil, „totul a căpătat culoare”, după cum spune spaniolul.
La fel ca mulți alți expatriați de la noi, afirmă că, între timp, a descoperit că România este un loc foarte bun pentru a trăi, a învăța și a dezvolta o carieră, dar care, din păcate, nu a reuşit încă să îşi creeze o imagine pe măsura a ceea ce poate să ofere. „Nu ştiu câţi bani se cheltuiesc pentru promovarea brandului de ţară, nu vreau să intru în politică, dar produsul este mult mai bun decât brandul, trebuie să recunosc”, mărturiseşte, relaxat, Berroeta.
De altfel, acesta este tonul pe care spaniolul îl are pe parcursul întregii discuţii cu Forbes România, indiferent dacă întrebările fac referire la succese sau eșecuri, oportunități sau pericole. Poate și pentru că, probabil, acesta a fost ultimul interviu a lui Berroeta pentru o publicație românească înainte de a prelua, de la 1 martie, mandatul de CEO al Vodafone Hutchison Australia. „Știi, e o chestiune pe care am remarcat-o de la prima întâlnire cu presa românească, atunci când am fost întrebat despre regrete, eșecuri. Important este să înveți din eșecuri”, afirmă Berroeta. Nu se ferește să recunoască că unul dintre eșecurile sale a fost că a acordat prea multă încredere unor persoane, dar, pentru a avea succes „trebuie să ai în spate o echipă, iar în alegerea echipei potrivite mai faci și greșeli”, sumarizează spaniolul una dintre cele mai importante trei lecții ale carierei sale. După un scurt moment de reflecție, completează lista. „Trebuie să fii permanent pregătit să faci alegeri; nu lăsa niciodată lucrurile la întâmplare”.
O altă lecție învățată în cei peste 20 de ani de telecom constă în abilitatea de a păstra un echilibru între viața privată și cea profesională. „Dacă vrei să fii un bun profesionist, în acest business, și în oricare altul, trebuie să ai grijă de viața personală, de familie și de sănătate”, mai spune Berroeta, pentru care echilibrul se traduce și în cel puțin câteva sesiuni de alergări pe săptămână, chiar dacă Bucureștiul nu este cel mai prietenos oraș pentru pasionații de sport. „Sunt mașini parcate pe pistele pentru biciclete. Şi nu înţeleg de ce nu ia nimeni măsuri în acest sens”, spune, nedumerit, spaniolul, cu regretul celui care ar vrea probabil, să alerge mai des decât îl lasă cealaltă pasiune a sa, telecomul.
De altfel, telecomul pare că face parte din ADN-ul său, pentru că are o licenţă în acest domeniu la Universitatea Țării Bascilor, iar în 2004 a absolvit un MBA la Henley Management College. A ales telecomul pentru că, la începutul studenţiei, era comunicaţiilor moderne se afla abia la început şi totul părea extrem de fascinant. „Mi s-a părut un lucru uimitor ideea că oamenii ar putea pur şi simplu să îşi vorbească unul altuia de oriunde şi oricând, aşa că am ales să studiez telecomunicaţiile”, povesteşte managerul, precizând, cu modestie, că și după atâția ani în domeniu încă mai are multe de învățat.
În 1995, era unul dintre primii angajaţi ai Airtel Movil, operatorul telecom devenit ulterior Vodafone Spania. A lucrat apoi doi ani în Statele Unite, la AirTouch International ca director IT, iar în 1999 a fost numit director pentru divizia de facturare şi de relaţii cu clienţii la Global Star USA. Un an mai târziu a revenit în Spania, unde timp de şapte ani a făcut parte din top managementul Vodafone, care preluase Airtel Movil. Înainte de venirea în România, a condus din funcţia de CEO subsidiara din Malta a gigantului britanic. A învățat între timp cum să înfrunte provocările industriei telecom din diferitele pieţe telecom din întreaga lume, dar, cu toate acestea, crede că piața românească rămâne printre cele mai dificile. „Piaţa din România este extrem de competitivă. Gradul de utilizare al serviciilor telecom este foarte mare aici. Numărul de minute vorbite înregistrate de operatorii telecom este foarte mare în comparație cu alte țări. (…) Este o piață în care este greu să concurezi, nivelul de performanță este înalt, jucătorii sunt puternici. Trebuie să fii foarte inteligent dacă vrei să faci un business bun aici”, spune Berroeta.
Iar inteligența de care vorbește Berroeta se traduce și în investiții importante.
În ultima perioadă, cea mai mare parte din investiţiile din industria telecom s-au îndreptat către echipamente şi dezvoltarea reţelelor de date de mare viteză, 4G. Iar noul an se anunţă şi mai competitiv din acest punct de vedere, pentru că toți operatorii telecom continuă să parieze pe 4G.
„Vom investi sume semnificative, în principal în extinderea reţelei 4G în toate oraşele mari ale ţării, dar şi în infrastructura de fibră optică pentru clienţii business şi în modernizarea reţelei de magazine. Vodafone România va avea la dispoziţie, pe lângă bugetul anual de investiţii, un buget suplimentar de 45 de milioane de lire sterline, în următorii doi ani, ca urmare a vânzării de către Vodafone Group a operatorului american Verizon”, explică Iñaki Berroeta. Iar aşteptările sunt pe măsura investiţiilor. Chiar dacă numărul clienţilor care folosesc serviciile 4G este încă destul de redus, preţul acestor servicii va scădea considerabil până la finele anului, aşa că sunt şanse foarte mari ca numărul clienţilor să crească semnificativ pe acest segment, argumentează reprezentantul Vodafone. El crede că noul an va aduce creşteri mari şi în materie de vânzări de smartphone-uri şi tablete, anticipând majorări de până la 250%. „În 2011, când am venit eu în România, rata de penetrare a smartphone-urilor nu depăşea 20% în această piaţă. Smartphone-ul era un produs de nişă, dar acum putem începe să vorbim în sfârşit de un produs de masă. Un smartphone pentru fiecare român va deveni, probabil, realitate, într-un an – doi”, spune Berroeta. Chiar dacă ponderea datelor este în creștere accelerată, cea mai mare pondere în veniturile operatorilor continuă să fie reprezentată de serviciile de voce.
Traficul de voce în reţelele operatorilor de telefonie mobilă a fost de peste 31 miliarde de minute în prima jumătate a anului trecut, în creștere cu 2,5% față de ultimele șase luni din 2012, iar traficul mediu lunar pentru un utilizator a ajuns la 3 ore şi 52 minute, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Estimările arată că acest trafic va fi în creștere, cel puțin atâta vreme cât tarifele serviciilor de voce rămân la un nivel accesibil și deocamdată ANCOM nu predeve că aceste scumpiri ar putea să apară. Însă acest avataj de care beneficiază utilizatorii români a produs scăderi de venituri pentru toți operatorii telecom, anul trecut. Veniturile Vodafone România au scăzut în primul semestru al anului fiscal 2013-2014, adică perioada aprilie 2013 – septembrie 2014 cu 3,6%, față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la aproximativ 353 de milioane de euro. În schimb, numărul clienților a crescut la finalul perioadei cu 300.000 faţă de anul precedent, la aproape 8,2 milioane.
„Una dintre tendințele cu care ne-am confruntat anul trecut a fost scăderea tarifelor de interconectare, care a avut un impact semnificativ asupra veniturilor noastre. Sperăm ca acest an să aducă stabilitate și previzibilitate economică. Este foarte important pentru noi să nu fim surprinși de apariția unor reglementări sau taxe suplimentare, pentru a nu fi nevoiți să ne diminuăm capacitatea de a investi în România”, crede CEO-ul Vodafone, o opinie la care, de altfel, aderă și ceilalți jucători din piață.
Iar o strategie de investiții bine construită s-ar putea să facă diferența într-o industrie în care bătălia este atât de strânsă, pentru că „azi nu mai vorbim doar de un joc al veniturilor, ci și de posibiliatea de a da asigurări că vei putea continua să investești pe viitor”. Și totuși, „jocul” adus în discuție de șeful Vodafone este unul cu o miză foarte mare. Chiar dacă preferă să nu comenteze pe seama mediatizatului „război” pentru primul loc cu concurentul direct Orange (având în vedere poziția puternică pe care cei doi operatori o dețin în piață), Berroeta dă de înțeles că lupta pentru clienți se va da în următorii ani pe mult mai multe planuri decât până acum. Vodafone România rămâne singurul operator de telefonie mobilă care nu oferă și servicii TV, după apariția Orange TV și a așteptatei integrări a operațiunilor Romtelecom și Cosmote. Berroeta recunoște că nu este o latură de business de neglijat, cel puțin atât timp cât românii obișnuiesc să petreacă în medie cinci ore pe zi în fața televizorului, dar, spune că Vodafone nu va intra pe acest segment atâta vreme cât nu va fi sigur că poate să aducă ceva nou în piață. După părerea sa, în următorii trei ani, serviciile TV se vor schimba foarte mult, bătălia nu se va mai da între un post sau altul, ci între diferite programe, utilizatorii vor fi cei care aleg conținutul, televiziunea lineară va dispărea.
„Am spus întotdeauna, ideea nu este să fii prezent în toate categoriile de produs, ci să oferi ceva ce face diferenţa în piață. Dacă vom putea să aducem ceva diferit, o facem, dar ne uităm către ceva foarte diferit”, spune, misterios, Iñaki Berroeta.
Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “România hub-urilor”
Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.