FacebookTwitterLinkedIn

Ascensiunea domeniului IT&C din ultimii câțiva ani nu mai reprezintă niciun secret pentru nimeni. Cu o puternică influență asupra segmentului de clădiri de birouri – companiile din IT&C au generat, anul trecut, 48% din cererea pe acest segment, potrivit companiei de consultanță imobiliară Knight Frank România –, această ramură a economiei se caracterizează prin salarii și beneficii semnificativ crescute față de alte sectoare, dar și prin „dictatura” angajaților. O analiză realizată de compania Smartree , unul dintre principalii jucători de pe piața de externalizare a proceselor de HR, care  procesează 450.000 de angajați anual și are peste 150 de clienți, arată că, în primul semestru din 2016, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cele mai mari creșteri salariale au fost înregistrate, pe lângă domeniile care oferă salariul minim pe economie, în cazul angajaților care lucrează în firme din industrii cu marje mari de profit, precum domeniul IT.

„Acest sector este tot mai competitiv. Această competiție se reflectă și la nivelul resurselor umane, făcând dificilă recrutarea și găsirea unor persoane potrivite culturii și cerințelor companiilor”, spune Manuela Son,  HR Director CDG & Romania,  Learning and Development MEA, Xerox. „Pe de o parte, sunt companiile românești care se află în plin proces de expansiune, dar și foarte multe start-up-uri. Pe de altă parte, sunt companiile internaționale care, fie decid să intre pe piața locală, fie își extind activitatea în tot mai multe zone din țară. România a fost și este în continuare atractivă pentru investitorii străini din industria IT, pentru că oamenii au un nivel de pregătire ridicat, cunosc cel puțin o limbă de circulație internațională și, nu în ultimul rând, învaţă rapid tot ce ține de noile tehnologii.”

Din aceste motive, potrivit Manuelei Son, companiile se văd nevoite să ofere condiții salariale și pachete de beneficii foarte bune, să găsească modalități de atragere și retenție cât mai diferite. Potrivit reprezentanților Smartree, un top al preferințelor în ceea ce privește așteptările angajaților IT de la jobul lor  include, în ordine, următoarele aspecte: salariul atractiv, programul de lucru flexibil, posibilitatea avansării rapide în cadrul companiei și distanța de acasă la birou. Foarte importantă pentru aceştia este şi aprecierea pe care o primesc la job, feedback-ul pozitiv din partea angajatorilor.  În ceea ce privește strict zona de beneficii oferite de angajatori, specialiștii din IT sunt foarte interesați de tot ceea ce presupune flexibilitate din partea companiei, precum posibilitatea de a lucra de acasă. De asemenea, apreciază foarte mult diversitatea proiectelor și instruirea suplimentară prin care-și pot dezvolta noi competențe.