FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Care au fost domeniile și segmentele producției de carte care au cunoscut creșteri ale vânzărilor în rețeaua Librăriile Humanitas, în 2017? Care domenii au suferit scăderi în rețeaua Librăriile Humanitas, în 2017?

Bogdan Baciu: Categoriile de carte care au cunoscut creșteri anul trecut sunt cărțile pentru copii, cărțile de istorie și cartea de știință. Dacă la prima categorie, creșterea vine dinspre o creștere a segmentului în portofoliile principalelor edituri din România, la capitolul știință și istorie au contribuit câteva evenimente.

Cartea despre Corneliu Zelea Codreanu și cea despre Mihai I, ambele scrise de Tatiana Niculescu Bran, au fost bestsellere care, alături de volumele lui Neagu Djuvara și Lucian Boia, au consolidat vânzările din categoria de istorie.

CELE MAI VÂNDUTE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

La fel s-a întâmplat și la categoria știință. unde fenomenul generat de cartea lui Yuval Noah Harari, „Sapiens. O scurtă istorie a omenirii” a crescut vânzările din această categorie.

Și categoriile de carte în limbi străine și ficțiune în limba română au fost pe un trend crescător în 2017. Singurele capitole care au înregistrat scăderi ar fi cărțile de psihologie practică, ezoterism și cărțile tehnice (drept, medicină etc).

VEZI ȘI: TOPUL EDITURILOR DIN ROMÂNIA ÎN ANUL 2017

Forbes: Creșterile veniturilor românilor în 2017, generate de politicile guvernului, au încurajat vânzările de carte în România?

Bogdan Baciu: Creșterea de 7% a vânzărilor poate fi explicată parțial de creșterea veniturilor românilor, deși din datele publicate de INS, creșterile semnificative sunt în zona Administrației publice și a Apărării, un segment care nu este, din păcate, printre publicul librăriilor.

Totuși, șomajul mai mic și un număr maxim de angajați în economie, chiar mai mulți decât anul 2008, poate fi o explicație mai bună, oricum, una parțială  a aceastei creșteri.

Dacă este să ne uităm însă la măsuri luate direct pentru a sprijini piața de carte, nu vom găsi nimic dinspre politicile guvernului, ceea ce ne duce mai degrabă către o dezvoltare organică a pieței de carte, care a publicat mai multe cărți, mai atractive și cu un potențial de vânzare mai mare în 2017. Un exemplu ar fi albumul „Atlasul frumuseții”, publicat de Mihaela Noroc la Editura Humanitas, un proiect de succes care a ajuns în top în doar o lună, fiind publicată în finalul lunii noiembrie.

Tot dinspre INS, putem vedea că inflația a fost stagnantă sau chiar în scădere la capitolul carte/reviste/ziare, între 0,5% și 1,5% în 2017 versus 2% în 2016, prețul mediu al cărților fiind cam același în ultimii ani.

(12 aprilie 2018)