FacebookTwitterLinkedIn

Ce faci, când știi că vine concurența în oraș: te asociezi cu aceasta sau rămâi oponent? Se întreabă tot mai mulți manageri de unități medicale private. Mai ales când MedLife este competiția. Grupul de servicii medicale apărut în 1994 și-a propus să ajungă în toate orașele cu peste 100.000 de locuitori, pas imposibil fără achiziții. În prezent, acesta se găsește în 11 orașe, inclusiv București, cumulând 13 clinici, opt laboratoare, șase spitale, trei maternități și 11 farmacii.

Țintele și finanțarea

Spitalul Humanitas (Cluj-Napoca), cu nouă paturi și o echipă cu experiență importantă în obstretică, ginecologie, chirurgie și neurologie, este cea mai recentă achiziție a MedLife, a 16-a – trei doar în acest an. Prezent în al doilea oraș al țării, ca număr de locuitori, din 2008, MedLife ia astfel o opțiune serioasă de extindere în zonă prin preluarea unui pachet de 55% din investiția de 500.000 de euro, inaugurată în 2015.

Dar tranzacția nu a potolit pofta de achiziții a grupului care anul acesta poate depăși afaceri de 600 de milioane de lei, după o creștere de 29%, în primele șase luni, ajungând la 301 milioane de lei, majorarea fiind favorizată tocmai de noile companii adăugate grupului. „MedLife și-a luat un angajament în fața acționarilor de a face achiziții. Facem anual între 10 și 15 due diligence-uri din care patru – cinci achiziții. Suntem un client mare pentru Big4, pentru servicii de due diligence“, precizează Mihail Marcu, președintele și CEO-ul Grupului MedLife. El este principalul acționar (21%) al grupului cu afaceri de 526 milioane de lei, în 2016. Pachete de câte 15% mai dețin mama acestuia, Mihaela-Gabriela Cristescu, fondatoarea businessului, și fratele, Nicolae Marcu. Fondul de investiții Charlemagne Capital are o pondere de 7,2%, Allianz-Țiriac Pensii Private un pachet de 5,3% și IFC (International Finance Corporation) 5%. Alți acționari minoritari dețin 31,5% din MedLife, ca urmare a listării pe Bursa de Valori București (BVB), începând cu 21 decembrie 2016. De la listare până la începutul lunii august, capitalizarea MedLife a crescut cu 44%, depășind 750 de milioane de lei.

De asemenea, în prospectul publicat în decembrie 2016, MedLife a subliniat această strategie. „Avem o politică de achiziții și de integrare de companii deja de aproape opt ani, de când facem achiziții constant, care merg foarte bine“, adaugă Marcu, un pasionat navigator, care își stabilește riscurile în business ca pe mare: calculat. Pentru a-și îndeplini obiectivul, dar și pentru proiecte greenfield, MedLife a anunțat, la începutul lunii august, că evaluează oportunitatea atragerii unei finanțări, prin BVB, de 80 de milioane de euro (324 de milioane de lei; 20 de milioane de euro printr-o majorare de capital și 60 de milioane de euro prin emiterea de obligațiuni).

Echipa

Pentru achiziții, MedLife are o echipă specializată, care „scaneză, în fiecare an, toate companiile medicale, începând de la numărul 2 în piață”, menționează Marcu: „MedLife ia de la Ministerul de Finanțe sau din surse deschise informații despre cum a evoluat o companie – cifra de afaceri, profitul, numărul de salariați. Avem o echipă care se plimbă în teren, în fiecare județ, și poartă discuții cu acționarii firmelor care ne interesează.“

Echipa MedLife a dobândit o parte din know-how (negocieri, tipuri de contracte etc.) de la fondul de investiții Value4Capital (fostul SGAM – Société Générale Asset Management), care a deținut 36,25% din grup, până la exitul din decembrie 2016, prin listarea de 230 de milioane de lei, dar o parte din bani au revenit IFC, care a vândut un pachet de 7,75%. De asemenea, Leonard Gherghina, unul dintre cei mai apreciați manageri de fonduri de investiții de pe piața locală, face încă parte din bordul grupului, ca membru independent. Gherghina se află în acest bord din 2009, odată cu intrarea în acționariat a SGAM.

Cum decurge o tranzacție?

După primele discuții cu acționarii, due diligence-ul durează patru – cinci luni, timp în care avocații verifică toate documentele companiei vizate, iar o companie de consultanță, de obicei un Big4, analizează datele financiare.

Dacă totul este în regulă, se semnează un contract de intenție, în care se pot menționa câteva condiții de îndeplinit, într-o anumită perioadă, de la intabularea unor clădiri până la clarificarea unor contracte. Dacă toate sunt îndeplinite, se virează și banii.

Procesul de achiziție durează foarte mult, susține Marcu: „Mulți se gândesc. Vorbesc. Sunt oameni care au fondat compania acum 20 de ani, soțul și soția, iar acum, dintr-odată, cineva vrea să le ia compania. Dar acționarii firmelor românești încep să se gândească dacă nu le este mai bine sub o umbrelă, într-un grup.“

Succes?

Pentru continuitate, MedLife a păstrat managementul firmele preluate. „Chiar dacă am achiziționat 100% dintr-o companie, fondatorul a rămas manager MedLife și conduce unitatea. Este foarte greu ca un grup de 40-45 de oameni să se înțeleagă foarte bine. Cultura organizației ne ajută foarte mult. Suntem o organizație în care lucrăm precis, după buget, ne ținem promisiunile față de finanțatori, încercăm să avem o guvernanță prin care să nu bruscăm oameni și să nu venim cu surprize către angajați, să le asigurăm un loc de muncă stabil și coerent“, detaliază acționarul MedLife. Iar rezultatele par să îi reconfirme strategia. „După 16 achiziții, toate funcționează. Acest lucru este foarte rar, chiar și în lumea de mergers & aquisitions (fuziuni și achiziții, M&A). Sunt puține fonduri mari din lume care reușesc. Am reușit să punem la masă acționari minoritari români, care să lucreze la unison, cu medici români, cu manageri români, asistenți medicali români, strategie și acționari românesc. Cred că MedLife este un exemplu clasic de succes românesc, în toate aspectele și din toate unghiurile“, susține Marcu. Dar MedLife are mulți acționari străini, printrei cei peste 1.000 atrași prin listarea pe BVB. „Suntem un business românesc listat la Bursă, cu mulți acționari străini, cărora le mulțumim că au avut încredere în noi, dar este o firmă din România. Nu uitați că suntem într-un mediu în care, în fiecare an, un fond de investiții anunță că va veni în România și va spulbera nori și că va cuceri piața. De vreo zece ani se tot amenință și nu s-a întâmplat.“  Spre deosebire de boom-ul din alți ani, în 2017, piața de 6,5 miliarde de lei a serviciilor medicale a evoluat diferit. „Văd firme care cresc cu 5-6%, altele care încetinesc. Piața se consolidează, încet – încet“, susține Marcu.

Totuși, ceva se va întâmpla, în curând, prognozează Marcu: „Anul următor va fi o piață în fierbere uriașă, pe achiziții. Va fi spectacol pe piața serviciilor medicale de achiziții, la nivel mare. Diferența o vor face în continuare medicii. Dintre companiile mari, cine va reuși să ia cei mai buni medici va face diferența.“

MedLife încearcă să lucreze doar cu proprii medici, dar, pentru specialitățile de nișă, care au puțină cerere, este imposibil, precizează Marcu: „Nu poți angaja un alergolog infantil full time la clinica din Cluj, pentru că nu ai adresabilitate. Nu poți să faci gărzi la spitalul tău cu cei 40 de medici și sigur ai și medici de la stat. Dar 97% dintre nașteri sunt făcute cu medicii MedLife, 95% dintre operații sunt făcute cu medicii proprii. Într-o companie care oferă servicii medicale, chintesența este încrederea omului și adresabilitate că «Acolo, mă pot face bine». Extrem de simplu.“ Simplu, de spus. Așteptăm spectacolul.