FacebookTwitterLinkedIn

Efectele avansului tehnologic sunt din ce în ce mai pregnante, mai ales pe piața muncii. Pe de o parte, specialiștii în resurse umane susțin că o parte însemnată a job-urilor deja existente, care presupun activități repetitive, vor fi automatizate, iar pe de altă parte, tehnologia va da naștere unor noi oportunități care vor face ca viitorul pieței muncii să arate cu totul altfel.

De pildă, un domeniu care se confruntă în prezent cu un deficit de specialiști este Data Science. Acum, mai mult ca oricând, în era tehnologiei, companiile au de-a face zilnic cu volume uriașe de date referitoare la vânzări, produse, piață sau tendințe de consum. Pentru a le putea interpreta și a lua decizii strategice pe baza acestor date, companiile au nevoie de specialiști în Data Science. Un specialist în Data Science folosește metode, procese și algoritmi pentru a analiza date, a le înțelege și a găsi corelații care pot fi folosite pentru a lua decizii strategice.

„Toate companiile se confruntă cu același tip de provocare: nu există specialiști în Data Science pe piață pe care să îi poată recruta și în consecință vor să dezvolte aceste skill-uri în companie, pentru că toate au nevoie de astfel de specialiști ca să ia decizii. Multe companii decid acum să își pregătească angajații și să formeze echipe specializate în Data Science, pentru că este nevoie de câte un specialist în aproape fiecare departament, de la marketing, HR, finance, IT etc.”, spune Helga Pattart-Drexler, Head of Executive Education în cadrul WU Executive Academy, parte a Vienna University of Economics and Business (WU – foto), cea mai mare universitate de business din Europa. Unul dintre cele mai noi programe de studii ale universității este un program specializat în Data Science, lansat în 2017, care durează 12 zile și se adresează celor interesați de acest domeniu.

Ce face propriu-zis un specialist în Data Science? „Un astfel de specialist structurează toate datele despre companie și aduce stakeholderii la aceeași masă, pentru a lua decizii strategice în ceea ce privește compania. Un Data Scientist structurează datele astfel încât echipa de managament să ia decizii”, spune Helga Pattart-Drexler. Programul de Data Science de la WU Academy se desfășoară pe trei module a câte 4 zile și include cursuri de Project Management și programare, pe care cei interesați le pot aprofunda ulterior. În cele 12 zile, sunt îmbinate noțiuni teoretice cu cele practice. Pentru a fi Data Scientist, nu este obligatorie o pregătire în domeniul IT.

Specialiștii în Data Science sunt încă foarte greu de găsit, inclusiv în țări dezvoltate precum Austria. Cererea este mare, iar salariile pornesc de la câteva mii de euro.

„În viitor ne-ar fi mai bine tuturor dacă am avea specialiști în Data Science care ar înțelege cum să folosească datele, cum să construiască strategii și cum să se concentreze pe clienți și pe piață, cu ajutorul datelor”, subliniază profesorul de la WU Executive Academy, care subliniază că în viitor, așa-numitele „soft skills” – abilități care țin de personalitatea angajaților – vor deveni din ce în ce mai importante în ochii angajatorilor.

Noua eră a leadershipului

Mediul de afaceri este într-o continuă transformare, astfel că și liderii trebuie să se adapteze pentru a ține pasul cu schimbările. Dacă începând cu criza economică din 2008 și până acum era cunoscut conceptul de leadership în lumea VUCA, termen pentru a descrie mediul de afaceri caracterizat ca fiind  – volatil, nesigur (uncertain – n. red.), complex și ambiguu, acum se vorbește despre VUCADD, termen care adaugă atributele „divers” și „dinamic”, afirmă profesorul Helga Pattart-Drexler.

„Liderii viitorului vor avea noi abordări și tehnici, ce a funcționat în trecut nu va mai funcționa și în viitor. Credem că liderii trebuie să fie pioneri în domeniile lor, să urmeze noi căi în leadership.”

Astfel că un alt program de studii pornit de WU Executive Academy este Pioneers of the 21st Century, destinat liderilor indiferent de nivelul de experiență, care vor să țină pasul cu provocările unui mediu aflat într-o schimbare continuă. Programul, inaugurat în 2017, este structurat pe cinci module: strategie, inovație, comunicare, auto-reflecție și mindfulness. De asemenea, cursanții pun în aplicare și o parte practică, menită să le dezvolte noi abilități.

„Ca lider trebuie să te pregătești pe tine și echipa ta pentru mediul VUCADD, pentru schimbare, să îți transformi strategia și ideile aproape zilnic. Să te concentrezi pe piață, clienți, produse, să fii agil – un alt concept des folosit în leadership –, să îți pregătești echipa. Toate aceste lucruri le poți face ca lider, dar trebuie să ai curaj, să încerci lucruri noi, să experimentezi și să înveți din greșeli”, adaugă Pattart-Drexler.

De altfel, noii lideri ar trebui să fie capabili să restructureze cultura organizațională, ierarhia și strategia companiei – marile companii pot învăța lecții valoroase de la start-up-uri și invers.

„Vedem de la organizațiile tradiționale că au un model stabil de business, au povești de succes, sunt longevive, deci au făcut ceea ce a fost corect. Dar vedem, de asemenea, start-up-uri de succes. Ar fi greșt să spunem că toți ar trebui să treacă de la managementul și ierarhiile tradiționale la cultura unui start-up. Companiile trebuie să învețe de la start-up-uri și invers. Start-up-urile se luptă cu nevoia unei structuri când cresc – la început când echipa este mică, totul este creativ, bazat pe inovație, se lansează noi produse zilnic. Dar când compania crește, membrii au nevoie de o structură și pot învăța de la companiile mari cum să ordoneze, să definească roluri și aspecte legate de management și cultură”, spune Pattart-Drexler.

Ea crede că în viitor angajații nu vor mai fi legați de un birou fizic, iar liderii vor fi nevoiți să fie transparenți și să comunice mai mult cu angajații lor.

„Cele mai importante sunt încrederea și deschiderea de a crea un mediu de lucru unde nu trebuie să stai la birou, să ai un program fix. Avem nevoie de mai multă încredere unii în ceilalți, că putem lucra împreună chiar dacă nu suntem în același birou fizic. Cred că liderii care sunt deschiși să experimenteze au mai multe șanse să aibă mai mult succes în viitor. (…) Este important ca liderul să comunice scopul și viziunea sa echipei, pentru a înțelege cum își poate aduce valoare în organzație. Acest lucru ne lipsește în companii, liderii nu comunică prea mult, angajații uneori nu știu de ce ar trebui să îndeplinească anumite sarcini, pentru că nu știu strategia din spate. E ușor să aduci oamenii împreună ca lider, dar trebuie să comunici mai mult”, mai spune profesorul.

În același timp, în opinia sa, companiile ar trebui să ofere mai multe stiluri de lucru, în funcție de nevoile și competențele fiecărui angajat. De altfel, liderii ar trebui să aibă în echipă angajați de toate vârstele, astfel încât să existe diversitate.

WU Executive Academy oferă pe plan local Executive MBA Bucharest, un program de educație pentru executivii din România, care se adresează managerilor și antreprenorilor cu o experiență de business de minimum 5 ani.  Executive MBA Bucharest este triplu acreditat (EQUIS, AMBA și AACSB) și include trei module internaționale, două în Austria și unul în SUA, prin care studenții au posibilitatea de a aprofunda cunoștințe despre diferite contexte instituționale și de a interacționa cu manageri din diferite companii. Cursurile se axează pe latura practică, prin studii de caz internaționale, sesiuni de eLearning, prelegeri, simulări și discuții între studenți, dar și cu alumni, prin organizarea de guest lectures.

În cei 13 ani de existență pe piața locală, peste 315 de manageri și antreprenori au finalizat cursurile Executive MBA Bucharest, iar 68% dintre aceștia au realizat progrese în carieră – fie și-au schimbat locul de muncă, fie au fost promovați. Prețul unui Executive MBA este de 35.000 de euro. Conform datelor universității, din totalul absolvenților, o treime au achitat individual costul de școlarizare, o treime au primit finanțare integrală de la angajator, iar pentru o treime suma a fost cofinanţată de companie. Programul include 14 module, desfășurate pe parcursul a 18 luni, în regim part-time.

Portofoliul WU Executive Academy include atât programe de MBA, EMBA, Professional MBA, Master of Laws, cât și certificări universitare, programe corporate și diverse seminarii, desfășurate în peste 15 țări de pe 4 continente.